Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έρχεται

Αντιπροτείνει γενναίο πρόγραμμα με ορίζοντα τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία. Ε. Τσακαλώτος: Αν είχαμε μπει σε προληπτική γραμμή, θα παριστάναμε τώρα τον Θησέα με το μαύρο πανί.

Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έρχεται

O ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την κριτική μας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν προχθές οι τρεις υπουργοί του για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό ήταν τόσο ανεπαρκή που έσπευσε ο ίδιος χθες, δηλαδή 24 ώρες αργότερα, να τα διευρύνει. Αλλά ακόμη κι έτσι, δεν αντιμετώπισε την ανεπάρκειά τους.

Με τη θέση αυτή «υποδέχθηκαν» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις νέες δηλώσεις του πρωθυπουργού, με τον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει τον φόβο του ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται.

Ενδεικτική, όπως λένε, της μερικής διόρθωσης που επιχείρησε ο κ. Μητσοτάκης ήταν η θέση για το δώρο Πάσχα, δεδομένου ότι το πρωί χθες ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η καταβολή του «αξιολογείται».

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του κ. Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όσο και η υπόλοιπη αντιπολίτευση αντέδρασαν δυναμικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο («μην το διανοηθείτε» ήταν η προειδοποίηση των δύο πρώτων στην κυβέρνηση).

Το αποτέλεσμα ήταν ο πρωθυπουργός να δηλώσει το βράδυ ότι «θα δοθεί» -όχι στην ώρα του, αλλά τη χρονική στιγμή που θα αποφασίσει η κυβέρνηση (σ.σ. τον Ιούνιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές).

Απαιτείται γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας

Πέραν τούτου, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στα «διορθωμένα» από τον κ. Μητσοτάκη μέτρα, παραμένει ίδια στον πυρήνα της. «Δεν είναι μόνο το ύψος των παρεμβάσεων αλλά και ο χαρακτήρας τους. Μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης. Αν αυτό συνεχιστεί, οι χιλιάδες απολύσεις που θα ακολουθήσουν, θα μας επιστρέψουν σε επίπεδα ανεργίας που θα θυμίζουν τις χειρότερες μέρες του 2014. Ενώ αν δεν υπάρξει άμεσα κρατική παρέμβαση στις τράπεζες, ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα, να παγώσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς και να παρατείνουν την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση, τότε σε λίγες εβδομάδες, φοβάμαι, δεν θα υπάρχει επιχείρηση ή επιχειρηματίες δίχως ασφυκτικά προβλήματα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Οι προτάσεις που παρουσίασε, ήταν αποτέλεσμα και των συναντήσεων που είχε χθες το πρωί με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, οι οποίοι του μετέφεραν τα προβλήματα που άρχισε ήδη να αντιμετωπίζει η αγορά: από την καθίζηση του τζίρου και το μισθολογικό μέχρι τις ακάλυπτες επιταγές (που θα προκύψουν) για τις οποίες ζητούν δίμηνη προθεσμία, μέχρι να ρυθμιστεί η χρηματοδοτική ροή των επιχειρήσεών τους.

Έτσι, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας, με ορίζοντα τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία.

Οι συμπληρωματικές προτάσεις (πέραν των «βασικών εννέα» που έχει ήδη ανακοινώσει):

- Απαγόρευση απολύσεων με ταυτόχρονη καταβολή από το κράτος πλήρως των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως φυσικά και του δώρου του Πάσχα.

- Παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις, καθώς και η δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

- Συγκρότηση ενός αντίστοιχου «σχεδίου Ηρακλής» για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια.

Σαν τον Θησέα… με μαύρο πανί

Ο κ. Τσακαλώτος, αφού… χαιρέτησε, όπως σημείωσε, την κυβερνητική στροφή στο θέμα του δώρου Πάσχα, αναφέρθηκε στο έκτακτο, λόγω κορωνοϊού, πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο εντάχθηκαν όλες οι χώρες -και φυσικά η Ελλάδα.

«Η ΕΚΤ βοηθάει όλες τις χώρες. Αυτό που μας δίνει αέρα είναι το μαξιλάρι (σ.σ. των 37 δισ. ευρώ) που ο κ. Μητσοτάκης αποσιωπά. Αν είχαμε πάει στην προληπτική γραμμή που έλεγαν κάποιοι «σοφοί», με την αναστάτωση (και) των αγορών θα παριστάναμε τον Θησέα με το μαύρο πανί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παραπέμποντας στη θέση που είχε παρουσιάσει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας το 2018 για ένταξη της χώρας σε προληπτική στήριξη αντί «καθαρής» εξόδου της από τα μνημόνια, στην οποία επέμεινε η τότε κυβέρνηση.

«Ως ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουμε στην υπεύθυνη στάση που έχει ανάγκη η χώρα αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα σιωπούμε όταν βλέπουμε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι κατώτερα τον περιστάσεων», πρόσθεσε.

Για φυσικό αέριο, ρεύμα, νερό

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για περαιτέρω διευκόλυνση των επιχειρήσεων σε άλλους τομείς (πλην του μισθολογικού και των εισφορών) παρουσίασε στον υπουργό Περιβάλλοντος ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος. Τις εξής:

1. Καμία διακοπή παροχής φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για ένα 6μηνο.

2. Καμία αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, μέχρι το τέλος του 2020, μέτρο που πρέπει να αφορά όλους τους παρόχους.

3. Παράταση εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για 6 μήνες.

4. Διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης του κόστους ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, από το Υπουργείο Οικονομικών, για την περίοδο της πανδημίας, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων που θα περιλαμβάνουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις ή εργαζόμενους που έχασαν ή σταμάτησαν την εργασία τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο