Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ατομική ευθύνη του πρωθυπουργού η άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη μετακύλιση της ευθύνης στους πολίτες». Ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σε μέτρα προστασίας και σε εργαστήρια, από το «Παρατηρητήριο» του τμήματος Υγείας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ατομική ευθύνη του πρωθυπουργού η άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων

Απαραίτητη η ατομική ευθύνη αλλά χωρίς την επιτακτικά αναγκαία δράση της κυβέρνησης στην ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, όλα τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκή.

Αυτή τη θέση πρόβαλε η αξιωματική αντιπολίτευση, ευθύς μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών, θέτοντας το ερώτημα γιατί δεν προχωρούν οι προσλήψεις (έστω και με συμβάσεις) των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

«Για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού συμβάλλει βεβαίως και η ατομική ευθύνη, όμως η ενίσχυση της δημόσιας υγείας αποτελεί ατομική ευθύνη του πρωθυπουργού. Και αυτό δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από μετακύλιση της ευθύνης στους πολίτες», αναφέρουν κομματικές πηγές.

Παραπέμπουν, δε, στα νέα στοιχεία που συνέλεξε το «Παρατηρητήριο» του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συστάθηκε με σκοπό τη συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων στην καθημερινή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας και την ανταπόκρισή του στις συνθήκες της πανδημίας.

Η εικόνα που παρουσιάζει και οι εξειδικευμένες προτάσεις του κόμματος είναι:

Ανεπάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας (απλές και ειδικές μάσκες, γάντια, γυαλιά, αντισηπτικά υγρά, ποδιές, στολές κ.λπ.) των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας. Μέχρι στιγμής δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την επάρκεια αυτών των ζωτικής σημασίας υλικών για την προστασία των εργαζομένων του ΕΣΥ. Κάθε καθυστέρηση, κάθε ολιγωρία, κάθε ανεπάρκεια σ’ αυτό το πεδίο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του.

Πολύ καθυστερημένη ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό. Δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για το αν οι 500 εργαζόμενοι (100 επικουρικοί γιατροί + 400 λοιπό επικουρικό προσωπικό) έχουν αναλάβει εργασία και σε ποια νοσοκομεία, κλινικές, τμήματα, ΜΕΘ.
Θεωρούμε ότι χρειάζεται αναλυτική ενημέρωση σε καθημερινή βάση για την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό ανά ΥΠΕ, νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, καθώς και συστηματική αναφορά για το πόσα νέα δημόσια κρεβάτια εντατικής θεραπείας έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ.

Έλλειψη σχεδιασμού για μόνιμες προσλήψεις. Είναι επείγουσα ανάγκη η άμεση προκήρυξη 4.000 μόνιμων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, διότι μόνο έτσι θα υπάρξει ανταπόκριση στην πρόσκληση για 2.000 συμβασιούχους.

Η «ένεση» αυτή ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ θα πρέπει να συνεχιστεί και τα 2 επόμενα χρόνια (2021-2022) με 2.500 μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων/έτος, με βάση τον κανόνα 1:1. Μόνο έτσι θα αναπληρωθεί η απώλεια προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και θα καλυφθούν με μόνιμο τρόπο οι ανάγκες που σήμερα καλύπτουν οι επικουρικοί γιατροί και το λοιπό επικουρικό προσωπικό, καθώς και οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ.

Εν προκειμένω, επισημαίνεται η καθυστέρηση στην προκήρυξη ακόμα και των 1.350 μόνιμων θέσεων νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού που υπήρχε έγκριση (ΠΥΣ) από την προηγούμενη κυβέρνηση και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας έχει εξαγγείλει εδώ και 2 μήνες. Αν όχι τώρα, πότε θα δρομολογηθούν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ;

Μη ενσωμάτωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Είναι θετικό που χθες υπήρξε για 1η φορά ανακοίνωση για 6 Κέντρα Υγείας «αναφοράς» στο Λεκανοπέδιο που θα συνδράμουν στο έργο των νοσοκομείων. Αυτό πρέπει να γενικευθεί σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μη ανάπτυξη υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ευπαθών ομάδων. Απαιτείται ενίσχυση με επαγγελματίες υγείας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των δομών ΠΦΥ ή των τμημάτων των νοσοκομείων που ήδη παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, με στελέχωση από ομάδα επαγγελματιών υγείας.

Οριακή δυνατότητα των Εργαστηρίων του ΕΣΥ και των Πανεπιστημίων για τον δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο της λοίμωξης από κορωνοϊό σε όσους ασθενείς, επαγγελματίες Υγείας ή άτομα από τον γενικό πληθυσμό απαιτείται, με βάση τα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια που έχει ορίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v