Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την παραγωγή αντισηπτικών

Με τροπολογία -που θα κατατεθεί μέσα στην ημέρα- γίνεται ταχύτερη η αδειοδότηση εταιρειών για να παράγουν αντισηπτικά. Με άλλη απόφαση θα δίνεται ταχύτερα η έγκριση από τα τελωνεία της εισαγωγής αιθυλικής αλκοόλης.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την παραγωγή αντισηπτικών

Με δύο παρεμβάσεις η κυβέρνηση στοχεύει στην επιτάχυνση της εισαγωγής πρώτης ύλης για τα αντισηπτικά και στην παρασκευή τους από ελληνικές εταιρείες. Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης:

Με τροπολογία -που κατατέθηκε- γίνεται ταχύτερη η αδειοδότηση εταιρειών για να παράγουν αντισηπτικά.

Με άλλη απόφαση, θα δίνεται ταχύτερα η έγκριση από τα τελωνεία της εισαγωγής αιθυλικής αλκοόλης (που είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται).

Μιλώντας στην Ολομέλεια, o υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε πως έχουν παραλάβει τα σούπερ μάρκετ 500.000 τεμάχια αντισηπτικών αλλά χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο. Για να προσθέσει πως με την τροπολογία για την ταχύτερη αδειοδότηση, μπορούμε να φτάσουμε τις 800.000.

Οι εταιρείες που έχουν άδεια παραγωγής φαρμάκων και καλλυντικών θα μπορούν αυτόματα να παίρνουν άδεια παραγωγής αντισηπτικών προϊόντων, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, παρουσιάζοντας τη σχετική τροπολογία.

Όπως είπε, μπορούμε την επόμενη εβδομάδα να φτάσουμε τις 300.000 επιπλέον παραγόμενα προϊόντα και σημείωσε πως γνωστές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα πάρουν αύριο την άδεια παραγωγής αντισηπτικών προϊόντων. Σημείωσε πως αυτά τα προϊόντα απαγορεύεται να εξάγονται.

Παράλληλα οι εταιρείες που θα κάνουν χρήση αυτής της διάταξης θα πρέπει μετά τη λήξη του επείγοντος χαρακτήρα να κάνουν αίτηση για κανονική παραγωγή, για να συνεχίσουν να παράγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Όσον αφορά στο θέμα της διατίμησης, ο Αδ. Γεωργιάδης είπε πως μόνο η Κύπρος έχει πάρει ανάλογο μέτρο. Συνέχισε λέγοντας πως με τη διατίμηση, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε έλλειψη αγαθών, σημειώνοντας πως εισάγουμε αιθυλική αλκοόλη.

«Το κέρδος είναι κίνητρο για το επιχειρείν. Το θεμιτό, όχι το αθέμιτο» σημείωσε ο υπουργός . Προσέθεσε μάλιστα πως σήμερα θα μπουν τα πρώτα πρόστιμα σε μια φαρμακαποθήκη, ενώ θα μπουν πρόστιμα και σε πρατήρια καυσίμων. «Οι έλεγχοι αποδίδουν» υπογράμμισε, ενώ τόνισε ότι μια δειγματοληψία των τιμών των αντισηπτικών σε σχέση με άλλες χώρες θα σας πείσει πως δεν έχουμε διαφορά.

Στην ανάγκη εξασφάλισης επάρκειας στα προϊόντα ατομικής προστασίας του γενικού πληθυσμού από τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο Νίκος Παππάς, σημειώνοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκτόξευσης τιμών. «Δεν έχουμε διασφαλίσει τη διανομή υλικών πρώτης ανάγκης σε όλο τον πληθυσμό. Σας καλούμε να αλλάξετε ρότα. Δεν είναι ζήτημα αγοράς, είναι ζήτημα υγείας», σημείωσε και τόνισε πως «το 10% των κρουσμάτων αφορά υγειονομικούς. Πρέπει να προστατεύσουμε τα “στρατεύματα” μας».

Η… κόντρα επεκτάθηκε και σε δηλώσεις του Παύλου Παλάκη. «Έχετε αφήσει τον συνάδελφό σας από τα Σφακιά να βγαίνει και να με βρίζει ότι είμαι ο υπουργός των μαυραγοριτών. Είναι ντροπή. Είναι αυτό παράδειγμα συναίνεσης;» είπε ο Αδ. Γεωργιάδης. Για να πάρει το λόγο ο Νίκος Παππάς και να πει προς τον υπουργό πως ο Π. Πολάκης μιλά για σκανδαλώδη εύνοια σε ιδιωτικές κλινικές. Τον λόγο πήρε εκ νέου ο Αδ. Γεωργιάδης λέγοντας πως «δεν έχει μάθει ο Π. Πολάκης πως δεν είμαι υπουργός Υγείας;».

Κλείνοντας ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε, «είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος και υπερήφανος από τα μέτρα. Χιλιάδες Έλληνες θέλουν να βρουν τρόπο, και θα τους βοηθήσει η κυβέρνηση, να επιστρέψουν. Κάτι καλό έχει γίνει για να έχει η χώρα τόσο μικρό αριθμό κρουσμάτων», προσθέτοντας ότι είναι μία διαρκής μάχη.

*Δείτε την τροπολογία στη δεξιά στήλη 'Συνοδευτικο Υλικό'

Σύγκρουση και για τα εργασιακά

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για συγκεκριμένες διατάξεις που προβλέπονται στην ΠΝΠ και αφορούν στην αγορά εργασίας. Ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο για «την απόλυτη συνταγή καθίζησης της ελληνικής οικονομίας», προσθέτοντας πως «είναι σαν να πατάμε γκάζι στην κατηφόρα».

Ο τομεάρχης Οικονομίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως“έχετε κακοσχεδιάσει το θέμα της υποστήριξης” και έκρουσε καμπανάκι πως κινδυνεύουμε “να πάμε σε μια κατάσταση όπου δυο εκατομμύρια συμβάσεις θα είναι σε αναστολή”. Να σημειωθεί εδώ πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αντιδράσει έντονα σε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να εφαρμόσουν σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, με μέγιστη μείωση μισθού έως 50%.

Απαντώντας ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως όλα τα μέτρα «έχουν στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Συνδέσαμε τις θέσεις εργασίας με το συμφέρον του εργοδότη». Για να τονίσει πως «κανένας εργοδότης, πιστεύουμε, δεν θα είναι τόσο ανόητος ώστε να κάνει απολύσεις και να χάσει όλα τα κίνητρα που είπαμε». Παράλληλα ανέφερε πως «δεν είναι εποχή για λαϊκισμό. Το μεγάλο στοίχημα είναι την επόμενη ημέρα, όταν πάρει μπρος η οικονομία, να είναι διασφαλισμένες οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v