Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κουμουτσάκος: Οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό

Αποκάλυψε διάλογο με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών. Στα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών αναφέρθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης. Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ.

Κουμουτσάκος: Οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό

Στη στάση της Τουρκίας αλλά και στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αναφέρθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή. Για ένα οργανωμένο σχέδιο για την εκμετάλλευση μεταναστών με στόχο τον εκβιασμό της Ευρώπης- το οποίο επιβεβαιώθηκε στον Έβρο - μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε απειλές για άνοιγμα των συνόρων, που είχε εκτοξεύσει ο Υπουργός Εσωτερικών της γείτονος χώρας Σουλεϊμάν Σοϊλού τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο τούρκος υπουργός , όπως ανέφερε ο Γ. Κουμουτσάκος, είχε πει πως : θα σας στείλω 25.000 το Σάββατο, 50.000 την Κυριακή και 75.000 τη Δευτέρα. Άρα είχαμε ένα σχέδιο οργανωμένο, εκμετάλλευσης των ελπίδων απελπισμένων ανθρώπων, για να επιτευχθούν γεωστρατηγικοί στόχοι δια εκβιασμού της Ευρώπης σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και προσέθεσε «υπήρχε καμία άλλη επιλογή από το σφράγισμα των συνόρων; Προφανώς όχι».

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές παρεμβάσεις και σε σχετική ΠΝΠ που είχε εκδοθεί το Φεβρουάριο (και η οποία συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή) ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης είχε επισημάνει νωρίτερα πως «ήμασταν υποχρεωμένοι να θωρακίσουμε τα νησιά από την τότε επικείμενη κρίση δημόσιας υγείας του κορωνοϊού, αλλά και από την αυξημένη ρητορική της γείτονος χώρας για τη χρήση των μεταναστευτικών ροών ως εργαλείο πίεσης».

Συνέχισε λέγοντας πως στόχος είναι ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών, αλλά και των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα σημείωσε πως «για τη μείωση των ροών προτάξαμε τέσσερις γραμμές άμυνας: Την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και την αύξηση των επιστροφών με μείωση του χρόνου πρώτης απόφασης από 183 σε 27 ημέρες για τις νέες αιτήσεις. Την αντικατάσταση των ανοικτών δομών με κλειστές. Τη διεθνοποίηση την κρίσης».

Αναφερόμενος στα νησιά ο Ν. Μηταράκης σημείωσε πως στόχος είναι ότι αυτοί που δικαιούνται άσυλο να φεύγουν πριν τους δύο μήνες, κι αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας πριν τους έξι. Κατά συνέπεια, η μέση παραμονή θα φτάσει στους τέσσερις μήνες. Και δίνοντας ένα στίγμα της κατάστασης που επικρατεί είπε: «έχουμε ανακοινώσει 10.000 μετακινήσεις το πρώτο τρίμηνο, ήδη έχουν ολοκληρωθεί κατά περίπου 90%».

Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς άσκησε από το ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος. Όπως είπε «οι επιτάξεις στα νησιά δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απόπειρα σας να διαχειριστείτε ένα πρόβλημα που μόνοι σας δημιουργήσατε». Επεσήμανε δε σε άλλο σημείο πως «η Σύμβαση της Γενεύης μας δεσμεύει απολύτως. Δεν μπορείς να απαντάς σε μια παρανομία με μια δεύτερη παρανομία».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v