Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέρασαν από τις επιτροπές της Βουλής οι δυο πρώτες ΠΝΠ για κορωνοϊό

Εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Την Πέμπτη η συζήτηση στην Ολομέλεια. Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και τα σημεία κριτικής της αντιπολίτευσης.

Πέρασαν από τις επιτροπές της Βουλής οι δυο πρώτες ΠΝΠ για κορωνοϊό

Νέες παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση του χώρου της υγείας και τη στήριξη της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού προαναγγέλουν στις επιτροπές της Βουλής κυβερνητικά στελέχη.

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση» επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, λέγοντας πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να κρατήσει ζωντανή την οικονομία και να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

«Η κυβέρνηση κατάφερε να εγκρίνει 4.200 προσλήψεις ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού» επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι σταδιακά οι θέσεις επικουρικού προσωπικού θα γίνουν μόνιμες.

Οι δυο ΠΝΠ πέρασαν από τις επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και την Πέμπτη θα συζητηθούν στην Ολομέλεια. Υπέρ ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25, επιφυλλάσονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση έχει ένα στόχο : να κρατήσει ζωντανή την οικονομία» σημείωσε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, αναφερόμενος σε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων. Όπως σημείωσε θα υπάρξουν και αλλά μέτρα, ωστόσο τόνισε πως «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίσουν όσοι στρέφονται στο λαϊκισμό». Παράλληλα τονίσε πως «το κόστος, που είναι δεδομένο πως θα υπάρξει, πρέπει να είναι κατανεμημένο δίκαια σε όλους».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επεσήμανε πως “σε λίγες ημέρες το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατάφερε όσα δεν είχε καταφέρει τόσα χρόνια. Κατάφερε να λειτουργήσει 75 νέες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας. Επίσης κατάφερε να εγκρίνει 4200 προσλήψεις ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού». Μάλιστα τόνισε ότι σταδιακά οι θέσεις επικουρικού προσωπικού θα γίνουν μόνιμες, ενώ αναφέρθηκε και σε αύξηση του ορίου υπέρβασης των υπερωριών από το 9 % στο 15 % .

O υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως έχει συγκεντρωθεί ένα τεράστιο ποσό που θα αξιοποιηθεί για την αγορά εξοπλισμού, υπό την επίβλεψη επιτροπής από πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους. Παράλληλα τόνιζε πως έχει εξασφαλιστεί επάρκεια στα φάρμακα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Όπως είπε βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο πόλεμο και αναφέρθηκε στα βήματα της κυβέρνησης για την προμήθεια όλων των απαιτούμενων υλικών.

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση ασκεί κριτική σε μια σειρά μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. «Οδηγείτε την οικονομία σε μια καθίζηση με σκοπιμότητα» σημείωσε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς, προσθέτοντας «έχουμε και τρεις υπουργούς που βγαίνουν κάθε μέρα, για να μας πουν τελικά ότι 1.7 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα είναι σε αναστολή».

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως πρέπει η κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και επεσήμανε πως απαιτείται ένα σχέδιο «Ηρακλής» για τις επιχειρήσεις. «Θα έχετε βαριά ιστορική ευθύνη αν τα αποτελέσματα στην οικονομία είναι μεγάλα» είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση και προσέθεσε «αν αντί για οχυρωματικά έργα πατάτε γκάζι στην κατηφόρα θα κάνετε μεγάλο λάθος».

Μέτρα που να είναι πιο ριζοσπαστικά και πιο γενναία ζήτησε από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Πουλάς, εστιάζοντας στην ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ. Τόνισε δε πως πρέπει η κυβέρνηση να κρατήσει ψηλά τη «σημαία» του ευρωομολόγου.

Πυρά στην κυβέρνηση κυρίως για μια σειρά εργασιακών ρυθμίσεων εξαπέλυσε από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης. Προβληματισμό για τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας εξέφρασε από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλίαρδος. «Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο» είπε από το ΜέΡα25 η Φωτεινή Μπακοδήμου, λέγοντας πως ο Γ. Βαρουφάκης έχει ζητήσει να γίνει σύσκεψη, με τηλεδιάσκεψη, των πολιτικών αρχηγών για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου

Τέλος να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση οι περισσότεροι ομιλητές ξεκίνησαν την τοποθέτηση τους με αναφορές στο Μανώλη Γλέζο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v