Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αποτιμά η κυβέρνηση τα αποτελέσματα του Eurogroup

«Θετικό πρόσημο αλλά…», η γενική εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ανάγκη «περισσότερου θάρρους» και «πιο φιλόδοξων πρωτοβουλιών». Χατζηδάκης: «Περίμενα να υπάρχει μεγαλύτερο περίσσευμα καρδιάς».

Πώς αποτιμά η κυβέρνηση τα αποτελέσματα του Eurogroup

«Πήγε καλά, θα μπορούσε να πάει ακόμα καλύτερα». Με αυτή τη φράση, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζει τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είχε διαφανεί ότι η επιλογή του ευρωομολόγου δεν θα προχωρούσε εύκολα και ήταν προετοιμασμένοι για την τελική εξέλιξη. Άλλωστε, τα δείγματα γραφής είχαν αποτυπωθεί από το «πρώτο ημίχρονο» της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. την περασμένη Τρίτη, όταν Γερμανοί και Ολλανδοί κυρίως έδειχναν για μία ακόμη φορά αμετακίνητοι στις σκληρές θέσεις τους.

Από την άλλη, η χθεσινή διαδικασία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα -όχι το πιο θαρραλέο- από την πλευρά της Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατ’ αρχάς οι πρώτες βασικές ανάγκες των κρατών που βιώνουν πιο έντονα την υγειονομική και κατ’ επέκταση την οικονομική κρίση.

Η φράση άλλωστε του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, καταδεικνύει το πώς υποδέχθηκε η Αθήνα την απόφαση: «Η θετική απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες -μελλοντικά- ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες», σημείωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τον συμβιβασμό που προέκυψε μεταξύ των υπουργών.

Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έρχονται να προστεθούν σε άλλα «σημαντικά βήματα» που έχουν ήδη γίνει σε κοινοτικό επίπεδο, όπως η μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις, η εφαρμογή της ρήτρας γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η έγκριση εργαλείων ρευστότητας (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP, waiver κ.α.)

Συνολικά, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

«Δεν μας ενθουσίασε κιόλας»

«Η Ευρώπη δεν διαλύθηκε αλλά δεν μας ενθουσίασε κιόλας, περίμενα να υπάρχει μεγαλύτερο περίσσευμα καρδιάς. Η στενόμυαλη αντιμετώπιση στρέφεται και εναντίον τους, γιατί χωρίς Νότο δεν υπάρχει Βορράς», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη (στο ραδιόφωνο του Σκάι), σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup. «Σε έναν συνεταιρισμό δεν γίνεται να κερδίζεις μόνο, πρέπει και να δίνεις. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο λάθος που έκανε μια κυβέρνηση στην οικονομική πολιτική, αλλά με μια συμφορά που πλήττει εξίσου σχεδόν τους πάντες. Και δεν γίνεται να τρέχουμε πάντα πίσω από τα γεγονότα. Η πανδημία μάς χτύπησε την πόρτα από τον Ιανουάριο, έχουμε φτάσει Απρίλιο και ακόμα συζητάμε», σημείωσε. Πρόσθεσε δε πως θα υπάρξει πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με πιο ελαστικά κριτήρια, «αλλά πάντα θα υπάρχουν κάποια κριτήρια, γιατί αν ξεφύγουν οι τράπεζες, θα πρέπει πάλι να τις χρηματοδοτήσουμε».

Ένα άλλο φλέγον ζήτημα για την κυβέρνηση είναι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει 30 Απριλίου. Το πρόβλημα εξετάζεται εδώ και καιρό, τόσο όσον αφορά την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου όσο και τη διαμόρφωση του καινούριου, που θα ισχύσει μετά από αυτό.

Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν πως υπάρχει συνεννόηση με τους εταίρους και για τα δύο και μέχρι την εβδομάδα μετά το Πάσχα, θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις.

Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, όσον αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης των Δήμων «Αντώνης Τρίτσης», που προβλέπει την απορρόφηση από την Αυτοδιοίκηση 2,5 δισ. ευρώ κατά την επόμενη τριετία από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v