Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Κίνδυνος για μόνιμη εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών

Τι επισήμανε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά το πρώτο τετ α τετ, μετά την εκλογή της Κ. Σακελλαροπούλου: Βάλατε πλάτη, πρέπει να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες.

Τσίπρας: Κίνδυνος για μόνιμη εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών

Την ανησυχία του για τη διόγκωση των ανισοτήτων και τις εργασιακές σχέσεις μετά την πανδημία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Της πρώτης συνάντησης μετά την εκλογή της, καθώς η καραντίνα δεν επέτρεψε το προηγούμενο δίμηνο τη δια ζώσης συζήτηση.

«Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία δύσκολη συνθήκη. Φοβάμαι ότι είναι λίγο δυσκολότερη απ’ ό,τι σε άλλες χώρες του πλανήτη, καθώς, ναι μεν ήταν συμμετρική η κρίση, ωστόσο δεν θα είναι συμμετρικές οι επιπτώσεις τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο», είπε.

Κατά τις ίδιες πηγές, εξέφρασε την ανησυχία του πως οι ανισότητες θα διογκωθούν κι αυτό θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις και στη χώρα μας, που βγήκε μετά από πολλά χρόνια από μια μεγάλη οικονομική δυσκολία.

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτές οι επιπτώσεις θα είναι δύσκολες στο οικονομικό πεδίο, στις εργασιακές σχέσεις, στις κοινωνικές σχέσεις, στις ατομικές ελευθερίες, στη λειτουργία των θεσμών. «Οφείλουμε να τις εντοπίσουμε και να τις παλέψουμε», προειδοποίησε.

Για την οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέβλεψε εκ νέου ότι η ύφεση θα είναι βαθιά.

Και πρόσθεσε: «Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, κατά την εκτίμησή μας, είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα. Στις εργασιακές σχέσεις, φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κίνδυνο μονιμοποίησης κάποιων έκτακτων συνθηκών. Η εκ περιτροπής εργασία, η de facto μείωση των μισθών, η καθιέρωση της τηλε-εργασίας, που διαμορφώνει μια δύσκολη συνθήκη για τους εργαζόμενους, καθώς δεν είναι εύκολο κανείς να μπορεί να ελέγξει τον χρόνο εργασίας τους, το αν έχουν υπερωριακή απασχόληση ή όχι. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον».

Με την επισήμανση ότι ο λαός «έχει μάθει και να αγωνίζεται», παρέπεμψε στην ανάγκη να αξιοποιηθούν σωστά και εγκαίρως «τα πλεονεκτήματα που έχουμε, όπως η παρακαταθήκη της ρευστότητας από τα προηγούμενα χρόνια, σωστά και έγκαιρα».

Σ' αυτό το πλαίσιο, τόνισε στην κα Σακελλαροπούλου ότι προσβλέπει σε μία ουσιαστική συνεργασία μαζί της, σημειώνοντας: «Ξέρω βεβαίως ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να παρεμβαίνει στα της εκτελεστικής εξουσίας. Εντούτοις, νομίζω ότι και μόνο η ανάδειξη καίριων προβληματισμών, πάντοτε με στόχευση την εξομάλυνση των προβλημάτων, των ανισοτήτων, είναι κρίσιμη, πολύ κρίσιμη και προσβλέπουμε σε μια τέτοια παρουσία κατά της διάρκεια της θητείας σας».

Κι εσείς συμβάλατε…

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνώρισε ότι «πράγματι, βρισκόμαστε για πρώτη φορά, διότι οι συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας ως τώρα δεν επέτρεπαν την προσωπική επικοινωνία», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση δείχνει ότι αρχίζει να εξομαλύνεται.

Αναφερόμενη στη στάση των Ελλήνων είπε ότι έδειξαν ιδιαίτερα σημαντική υπευθυνότητα και αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους. «Κι εσείς όμως από τη μεριά σας, στο μέτρο που σας αναλογεί, συμβάλατε ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτής της κρίσης», τόνισε, αναφερόμενη στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει πλάτη στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Αναφορικά με την επόμενη ημέρα, η κα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι τώρα βρισκόμαστε μπροστά «σε μια καινούργια πρόκληση, σημαντική, γιατί οι οικονομικές ιδίως επιπτώσεις, φυσικά και οι κοινωνικές, αλλά οι οικονομικές ιδίως επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές για την απασχόληση, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τον τουρισμό, που είναι σημαντικός για τη χώρα μας, και βέβαια τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που υπέστησαν αρκετό βάρος».

Να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες

Όπως πρόσθεσε, πάντως, κατανοεί ότι «υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης», κάτι που είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Εξέφρασε την προσδοκία να «συνεχίσουμε όλοι με την ίδια υπευθυνότητα και τάση και διάθεση για συνεργασία, γιατί ο στόχος είναι κοινός, που είναι η προκοπή και η ευημερία των Ελλήνων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε, πράγματι, πέρα από την οικονομία και τον τουρισμό και όλα τα προφανή μεγέθη, οι ευάλωτες ομάδες να ενισχυθούν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες και θυσίες σ’ αυτή τη φάση και να μπορέσουμε και πάλι να ξεπεράσουμε, όπως το είπατε κι εσείς, κι αυτή την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινωνικό σύνολο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v