Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Το πιο σύντομο ανέκδοτο να μας κατηγορεί η ΝΔ για παρακράτος

Σκληρή απάντηση από Ν. Παππά για την υποκλαπείσα συζήτησή του με τον Σ. Μιωνή και ερωτήματα προς Α. Σαμαρά-Στ. Παπασταύρου για καταγγελία περί «μίζας» 2,6 εκατ. ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Το πιο σύντομο ανέκδοτο να μας κατηγορεί η ΝΔ για παρακράτος

Τα σπαθιά βγήκαν από τα θηκάρια και ο πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση εξελίσσεται ιδιαίτερα σκληρός. Αυτό προκύπτει από τα «χτυπήματα» που έγιναν χθες στο πεδίο της Προανακριτικής επιτροπής, με καταγγελίες για γεγονότα που συνέβησαν το 2016 ή και πιο πίσω και με στοιχεία που δυσκολεύεται να παρακολουθήσει ο μέσος πολίτης.

Στο φόντο παραμένει η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για αδιαφανή διανομή των 20 εκατ. ευρώ σε μέσα ενημέρωσης για την καμπάνια περί τον κορωνοϊό, με την κυβέρνηση να απαντά ότι θα δώσει τα στοιχεία όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμών.

Η αντιπαράθεση γύρω από τη «λίστα Πέτσα» (σ.σ. σε ποιο μέσο δόθηκαν πόσα χρήματα) σε συνδυασμό με το περίφημο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας. Και, κατά την Κουμουνδούρου, η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση την οδηγεί σε «αντεπίθεση» με κινήσεις αντιπερισπασμού.

Αυτή την ερμηνεία δίνουν στην κίνηση του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή (το όνομα του οποίου απασχόλησε για πρώτη φορά την ειδησεογραφία προ ετών στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ») να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο απομαγνητοφωνημένη συζήτηση που είχε το 2016 με τον τότε υπουργό Νίκο Παππά, στη διάρκεια συζήτησής τους.

Στο κείμενο εμφανίζεται ο κ. Παππάς να λέει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος (αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, τότε) «έχει δική του ατζέντα» και ότι «κάποιοι βγάζουν λεφτά».

Φράσεις που έκαναν την κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα, να μιλήσει για «παρακράτος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την Κουμουνδούρου να αντιδράσει κάνοντας λόγο για «παρακρατικές πρακτικές παράνομων καταγραφών».

Η «μίζα των 2,6 εκατ. ευρώ»

Σχεδόν παράλληλα, στην Επιτροπή φέρεται να κατατέθηκε έγγραφο από κατάθεση μάρτυρα το 2015, για «μίζα 2,6 εκατ. ευρώ σε συνεργάτη πρώην πρωθυπουργού». 

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, στο έγγραφο γίνεται αναφορά στο όνομα του Αντώνη Σαμαρά και του τότε στενού συνεργάτη του, Σταύρου Παπασταύρου, καθώς αναφέρεται: «Εστάλησαν 2,6 εκατ. ευρώ στον Παπασταύρου, σύμβουλο του πρωθυπουργού, μέσω της εταιρείας Fairwinds Assets. Πιστεύεται ότι η εταιρεία χρηματοδότησε την καμπάνια του Σαμαρά για τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015».

Η συνέχεια... μύρισε μπαρούτι και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένονται νέα χτυπήματα και από τις δύο πλευρές. Ο κ. Παππάς συνέδεσε την κατάθεση Μιωνή με το έγγραφο για τη «μίζα», κάνοντας ευθέως λόγο για «κίνηση αντιπερισπασμού» από το κυβερνών κόμμα.

Μίλησε για «επιλεκτική απομαγνητοφώνηση» της συνομιλίας του με τον κ. Μιωνή (το 2016) και για κενά διαστήματα στο κείμενο («γιατί άραγε;») και άφησε να εννοηθεί ότι η κίνηση του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία συνδέεται και με το ενδιαφέρον του για τη ΛΑΡΚΟ.

Για τη φράση «κάποιοι βγάζουν λεφτά» φέρεται να έχει εξηγήσει ότι δεν εννοούσε τον κ. Παπαγγελόπουλο, αλλά πρόσωπα της απέναντι πλευράς, καθώς τότε η συζήτηση ήταν στραμμένη στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς. Σε κάθε περίπτωση, η γνησιότητα ή όχι του ηχητικού (έτσι όπως απομαγνητοφωνήθηκε από τον κ. Μιωνή) θα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη.

«Να δώσουν εξηγήσεις Σαμαράς-Παπασταύρου»

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνει πλέον στη «μίζα των 2,6 εκατ. ευρώ», καλώντας τη ΝΔ και, προσωπικά, τον κ. Σαμαρά να δώσουν εξηγήσεις. Τον «χορό» άνοιξε χθες ο κ. Παππάς με μία ιδιαίτερα σκληρή δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής. «Ήρθε η ώρα, ο κ. Σαμαράς, η προσωποποίηση της πολιτικής δειλίας, να εμφανιστεί στην Επιτροπή, εάν στοιχειωδώς έχει τα κότσια και μέσω δημόσιου βήματος να εξηγήσει:

  • Τι έγινε με τα 2,6 εκατ. ευρώ.
  • Τι ζητούσε επίμονα από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον οποίο κάλεσε και δέχθηκε στο σπίτι του.
  • Γιατί τρέμει σαν τον ψάρι την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
  • Γιατί πίεζε τον κ. Φιλιππάκη (σ.σ. εκδότη της “Δημοκρατίας”) να μη γράφει για τους Μιωνή και Παπασταύρου και τι εννοούσε λέγοντας ότι "αυτά τα παιδιά έχουν βοηθήσει τη ΝΔ".
  • Γιατί το 2013 μεσολάβησε για να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Μιωνή και Φιλιππάκη;

Αλλά ήρθε η ώρα να μιλήσει και ο κ. Παπασταύρου. Και να μας πει ποιανού χρήματα διαχειρίστηκε και σε ποιες τσέπες κατέληξαν τα 2,6 εκατ. ευρώ.

Η ΝΔ, κάθε φορά που πιάνεται με τη γίδα στην πλάτη, καταφεύγει σε μαφιόζικες μεθόδους. Αλλά πρέπει να ξέρουν ότι όταν φωνάζει ο κλέφτης, δεν φοβάται ο νοικοκύρης».

«Το πιο σύντομο ανέκδοτο»

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν αργά το βράδυ τις εξελίξεις:

«Το ότι η ΝΔ εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για παραδικαστικό και για παρακράτος είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Τελικά ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απόγνωση για να δίνει οδηγίες στους επιτελείς της ΝΔ να βγάζουν διαρροές για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σε σχέση με τις νέες καταγγελίες μίζας 2,6 εκατ. στον κ. Σαμάρα, μέσω του κ. Παπασταύρου. Και είναι σε απόγνωση όχι μόνο γιατί δεν πολυθέλει να υπερασπιστεί τον κ. Σαμάρα, αλλά και γιατί ο κ. Σαμαράς δεν τον αφήνει ούτε ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα να πραγματοποιήσει. Και παράλληλα τον αναγκάζει να υιοθετεί άθλιες παρακρατικές πρακτικές παράνομων καταγραφών και επιχειρήματα τόσο αστεία, που ούτε ένα μικρό παιδί δεν θα μπορούσαν να πείσουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v