Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαίρεση του Θ. Πλεύρη από την Προανακριτική ζήτησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, καταθέτει εκ νέου στην Προανακριτική ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Διαφορετικές «αναγνώσεις» από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Εξαίρεση του Θ. Πλεύρη από την Προανακριτική ζήτησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Με την πολιτική σύγκρουση να μαίνεται -μετά το αντίγραφο συνομιλίας με τον Νίκο Παππά που κατέθεσε χθες ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή- καταθέτει σήμερα στην Προανακριτική επιτροπή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Η κυβέρνηση ζητά τη διαγραφή του Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους «γαλάζιους» βουλευτές να θέτουν σειρά ερωτήσεων για τα όσα αναφέρει ο κύριος Μιωνή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγγελόπουλος ξεκίνησε διαβάζοντας αποσπάσματα από παλαιότερες ερωτήσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θάνου Πλεύρη στην Προανακριτική επιτροπή, θέλοντας να δείξει πως γνώριζε για τις κασέτες. Μάλιστα κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν πως ζήτησε να διαβιβαστούν αυτά τα πρακτικά στον εισαγγελέα, γιατί αποδεικνύεται η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από τον κύριο Πλεύρη να αυτοεξαιρεθεί. Παράλληλα φέρεται να είπε «ναι, έχω δική μου ατζέντα: να πολεμώ τους κλέφτες, τους ψεύτες και τους διεφθαρμένους».

Στα αποσπάσματα από τα πρακτικά που αναφέρθηκε ο κύριος Παπαγγελόπουλος υπάρχει ο εξής διάλογος:

- Θ. Πλεύρης: «Κύριε Παππά, θα σας κάνω κάποιες εισαγωγικές ερωτήσεις και μετά θα έρθουμε στην επίμαχη συνάντηση αλλά και σε αυτήν του 2013. Ξεκινώντας, να σας πω ότι εμένα δεν με ενδιαφέρουν οι διαμεσολαβήσεις για να κλείνουν υποθέσεις ιδιωτών. Με ενδιαφέρουν οι διαμεσολαβήσεις για να κλείνουν θέματα με την ελληνική δικαιοσύνη, που δεν εξαρτώνται από τη βούληση των μερών. Αυτό διερευνούμε εδώ. Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν είπατε να κλείσει αντιδικία με Φιλιππάκη. Εμένα με ενδιαφέρει εάν υπήρξαν δεσμεύσεις ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις για εγκληματικές οργανώσεις κ.λπ. Αυτό για εμένα είναι η ειδοποιός διαφορά. Εσείς, κύριε Παππά, έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος, ενδεχομένως με ανθρώπους, είχαν δική τους ατζέντα και λειτουργούσαν ένα παραδικαστικό σύστημα για να βγάζουν λεφτά;».

- Ν. Παππάς: «Σε καμία των περιπτώσεων».

- Θ. Πλεύρης: «Ούτε και εκτός Ελλάδας, στις HΠA, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, μιλήσατε με κανέναν;».

- Ν. Παππάς: «Πουθενά».

- Θ. Πλεύρης: «Έχετε πει σε κανέναν ότι προκειμένου "να σταματούσε η καταδίωξη του Παπασταύρου, θα έπρεπε να δώσετε κάτι εναντίον της κυρίας Γκραμπόφσκι";».

- Ν. Παππάς: «Όχι, όχι».

Την ίδια στιγμή πηγές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν πως ο κύριος Παπαγγελόπουλος δείχνει πως παίρνει αποστάσεις από το θέμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μεταξύ άλλων πως ο πρώην υπουργός είπε ότι ο ίδιος δεν έχει πει κάτι για την κυρία Γκραμπόφσκι. «Λέγεται πουθενά ότι εγώ ζήτησα κάτι; Πουθενά στο ηχητικό. Και όμως υπήρξαν χθες μέσα ενημέρωσης ότι δύο υπουργοί στοχοποίησαν την κυρία Γκραμπόφσκι», φέρεται να ανέφερε.

Να επισημανθεί πως πηγές της Προανακριτικής αναφέρουν πως ο κύριος Παπαγγελόπουλος είπε πως η Δικαιοσύνη οφείλει να αυτοκαθαρθεί μόνη της, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, λέγοντας πως έπρεπε να έχει υποβάλει την παραίτησή της. Επίσης υπήρξαν νέες αναφορές στους εισαγγελικούς λειτουργούς κ. Αγγελή και κ. Αθανασίου.

Τι λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή θέμα αξιοπιστίας της βασικής μάρτυρος κυρίας Ράικου, η οποία στην ένορκη κατάθεσή της ενώπιον της Επιτροπής κατέθεσε ότι ποτέ κατά τη διάρκεια της θητείας της δεν ανέφεραν οι Δικαστικές, Εισαγγελικές και ερευνητικές Αρχές των ΗΠΑ κάτι για δωροδοκία "κυβερνητικών αξιωματούχων " στην Ελλάδα από τη Novartis» αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ειδικότερα σημειώνουν πως : όμως, στο από 29/12/ 2016 υπ αριθμό φακελου- ΝΚ-20573205.15 έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης , το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ρητά και αναμφισβήτητα αναφέρει προς την κ. Ραικου, προς την οποία απευθύνεται ότι: «οι προστατευόμενοι μάρτυρες βρισκόταν σε εξαιρετική θέση εκ της οποίας είχαν πρόσβαση σε, και γνώση του αποδεικτικού υλικού αναφορικά με δωροδοκίες, που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis σε αξιωματούχους στην Ελλάδα και αναφέρονται κατηγορίες αποδεικτικών εγγράφων τα οποία σχετίζονται με δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση προϊόντων της Novartis, καταστάσεις περιέχουσες ονοματεπώνυμα, ποσά και ημερομηνίες καταβολών σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους και καταστάσεις εμφαίνουσες αυξημένες καταβολές σε εταιρείες ΜΜΕ που χρησιμοποιούνταν για ξέπλυμα χρήματος επί σκοπώ δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων..."

Τέλος σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ «η αναληθής κατάθεση της κυρίας Ράικου στην Προανακριτική είναι πρόδηλη και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αποστολή και των πρακτικών και του εγγράφου των ΗΠΑ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση πιθανών ευθυνών της κυρίας Ράικου».

Τι λένε κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας

«Μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις με τους διαλόγους όπου ο κ. Παππάς περιγράφει το παραδικαστικό μαγαζί που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ με αγωνία ο κ. Παπαγγελόπουλος φώναξε στην επιτροπή «γιατί μόνο εμένα».

Πήρε αποστασεις απο τον ΣΥΡΙΖΑ για τα διακίνηση των fake news της δήθεν μίζας, λέγοντας επί λέξει δεν έχει κανένα στοιχείο εναντίον του κ. Σαμάρα» αναφέρουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας. Προσθέτουν δε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον παραδικαστικό πανικό του αντί να λασπολογεί και να αναρωτιέται για τις στοχευμένες ερωτήσεις του εισηγητή μας να προβληματιστεί για τις ψευδείς απαντήσεις του κ.Παππά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v