Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Στήνουν «κλίμα '89» με υποκλοπές, στικάκια και εκλογικά σχέδια

«Επιχείρηση φθοράς του Α. Τσίπρα» πίσω από το ηχητικό του Σ. Μιωνή. Ανάρτηση-έκπληξη (και μήνυμα;) του Ισραηλινού πρέσβη: «Ο κ. Παππάς είναι η απόδειξη της δικομματικής υποστήριξης των σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας».

ΣΥΡΙΖΑ: Στήνουν «κλίμα 89» με υποκλοπές, στικάκια και εκλογικά σχέδια

Για «κλίμα '89», με υποκλοπές, κατηγορίες και στικάκια αντί για... κασέτες κάνουν λόγο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδίδοντας στους κυβερνητικούς επιτελείς δύο στόχους:

  • Την προσπάθεια φθοράς του Αλέξη Τσίπρα, μέσα από «χτυπήματα» σε στενούς συνεργάτες του, όπως ο Νίκος Παππάς. «Δεν είναι τυχαίες οι επίμονες ερωτήσεις στον πρώην υπουργό, εάν οι συζητήσεις που είχε κάνει με τον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή ήταν σε γνώση του τότε πρωθυπουργού», σημειώνουν.
  • Την καλλιέργεια του εδάφους για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, εάν τελικά τις αποφασίσει ο πρωθυπουργός. «Η απόφαση δεν είναι εύκολη. Με μία οικονομία γονατισμένη και την ανεργία σε επικίνδυνη άνοδο, θα πρέπει να βάλει τη χώρα σε τρίμηνη εκλογική δοκιμασία και, μάλιστα, με τον υγειονομικό κίνδυνο λόγω κορωνοϊού στο κόκκινο», τονίζουν.

Παραπέμπουν ωστόσο στις «πιέσεις που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης τόσο από συνεργάτες του όσο (και κυρίως) από τον Αντώνη Σαμαρά».

«Να μην ξεχνούν στη ΝΔ ότι μετά το '89 ήρθε το '93», σημείωνε χαρακτηριστικά στέλεχος του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ), παραπέμποντας στην εκλογική νίκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μετά το επεισοδιακό 1989 και στην πανηγυρική επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου τρία χρόνια αργότερα.

Σ' αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στο Μεσολόγγι: «Δεν ξέρω αν θα έχουμε εκλογές ή όχι. Αυτό που ξέρω είναι ότι βλέποντας τα αποτελέσματά τους στην οικονομία, βλέποντας τη διάλυση που έχουν επιφέρει και τον σκληρό χειμώνα που έρχεται, είναι πολύ πιθανόν να επιχειρήσουν να αποδράσουν. Να αλλάξουν την ατζέντα από τη συζήτηση κατασκευάζοντας σκάνδαλα, για να κρύψουν τα δικά τους, για να φέρουν την ατζέντα εκεί που θέλουν».

Έχει καταγράψει κι άλλους ο κ. Μιωνή;

Αναφορικά με το ηχητικό από τη συζήτησή του με τον κ. Μιωνή, ο κ. Παππάς απάντησε και χθες, σε πολλές παρεμβάσεις του, με τα ίδια επιχειρήματα: συναντήθηκε μαζί του διότι το ζήτησε το κράτος του Ισραήλ («το οποίο εξέφραζε φόβους περί αντισημιτικού κλίματος σε τμήμα της Δικαιοσύνης») και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν του έκανε τις χάρες που ήθελε, ενώ με τη φράση (που ακούγεται στο ηχητικό) «κάποιοι έβγαλαν πολλά λεφτά» εννοούσε τις υποθέσεις που αφορούσαν τον επιχειρηματία, δεδομένου ότι το όνομά του ακούστηκε έντονα στη χώρα, όταν άνοιξε η περίφημη «λίστα Λαγκάρντ».

Εθεσε μάλιστα ρητορικό ερώτημα, εάν ο κ. Μιωνή έχει καταγράψει συνομιλίες του και με άλλα πρόσωπα, υπονοώντας τον πρώην στενό πρωθυπουργικό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, λόγω της καταγγελίας για μεταξύ τους οικονομικές συναλλαγές.

Τόσο ο κ. Παππάς όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά «πέταξαν το γάντι» στο κυβερνών κόμμα, ζητώντας να παραπέμψει τον πρώην υπουργό. «Αντί η ΝΔ να ζητά τη διαγραφή του κ. Παππά, αφού κόπτεται τόσο πολύ, ας διευρύνει η ίδια το κατηγορητήριο και ας τον συμπεριλάβει», τονίζεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, με τον κ. Παππά να υπερθεματίζει στις δικές του παρεμβάσεις.

Ο ίδιος επέμεινε να απαντά αρνητικά στις πιεστικές ερωτήσεις που δέχθηκε (και) χθες για το εάν ο τότε πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για τη συνάντηση με τον κ. Μιωνή. «Η υπόθεση είχε συζητηθεί, το αίτημα του κράτους του Ισραήλ επίσης, αλλά ο πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται για κάθε κίνηση ξεχωριστά», τόνισε πολλάκις.

Συνάντηση-έκπληξη με τον Ισραηλινό πρέσβη

Η στήριξη, πάντως, στον πρώην υπουργό (και κεντρικό συνεργάτη του κ. Τσίπρα) ήλθε... από τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα και προκάλεσε αίσθηση για την έντασή της. O πρέσβης Yossi Amrani συναντήθηκε χθες με τον κ. Παππά και αμέσως μετά, στον λογαριασμό της ισραηλινής πρεσβείας στο twitter, ανέβηκε η εξής ανάρτηση: «Ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Yossi Amrani συναντήθηκε με τον Νίκο Παππά, συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών και τον ενημέρωσε για την επιτυχή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Ο κ. Παππάς είναι η απόδειξη της δικομματικής υποστήριξης των σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας».

Η αποκωδικοποίηση της ανάρτησης από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής: Πρώτον, με την κίνησή του να συναντηθεί χθες, εν μέσω του θορύβου, με τον κ. Παππά, ο Ισραηλινός πρέσβης επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι η συνάντηση με τον κ. Μιωνή έγινε μετά από αίτημα της κυβέρνησής του.

Δεύτερον, εξέφρασε ευθύτατα τη στήριξη στον πρώην υπουργό, αφού τον χαρακτήρισε «απόδειξη» της δικομματικής υποστήριξης των σχέσεων των δύο χωρών. (Με το «δικομματικής», δε, εκτιμούν ότι έστειλε μήνυμα... στην άλλη πλευρά να μη διαταράξει αυτές τις σχέσεις).

Το εάν ο κ. Παππάς χειρίσθηκε σωστά ή λάθος την υπόθεση με τον κ. Μιωνή θα συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο στο κόμμα. Προς το παρόν, οι εξηγήσεις που έδωσε, η έμμεση πλην σαφής επιβεβαίωση (της βασικότερης) από τον Ισραηλινό πρέσβη και η απουσία γεγονότων που θα οδηγούσαν σε προνομιακή μεταχείριση του επιχειρηματία, θεωρούνται «ικανά στοιχεία» για να ερμηνευτεί «η επίθεση στον Παππά ως επίθεση στον Τσίπρα».

Και ως τέτοια αντιμετωπίζεται κεντρικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v