Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφοδρή σύγκρουση μετά την αποχώρηση Παπαγγελόπουλου από την προανακριτική

«Θυσία Ρασπούτιν» βλέπουν πηγές της ΝΔ. Προαποφασισμένη η απόφαση της Προανακριτικής απαντούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Για μεθοδολογία που θυμίζει το «βρώμικο ‘89» μιλά ο Δ. Τσοβόλας, συνήγορος του Παπαγγελόπουλου.

Σφοδρή σύγκρουση μετά την αποχώρηση Παπαγγελόπουλου από την προανακριτική

Τίτλοι τέλους έπεσαν στην Προανακριτική επιτροπή, καθώς ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελοπουλος αποχώρησε και πλέον αναμένεται το πόρισμα έως τις 15 Ιουλίου. Ακολούθησε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, με πηγές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν διαφορετική «ανάγνωση» των γεγονότων.

Για «θυσία Ρασπούτιν» από τον Αλέξη Τσίπρα μιλούν «γαλάζιες» πηγές. Για προαποφασισμένη απόφαση της Προανακριτικής επιτροπής κάνουν λόγο κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή για μεθοδολογία που θυμίζει το «βρώμικο ‘89» μιλά ο Δ. Τσοβόλας συνήγορος του κυρίου Παπαγγελόπουλου. «Λίγο πριν μας στραγγαλίσουν τους καταγγείλαμε και φύγαμε. Δεν είναι ελιγμός η αποχώρηση. Δεν είχα ολοκληρώσει αυτά που είχα να πω» ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που μίλησε για προσπάθεια φίμωσης.

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Δημήτρης Τσοβόλας αναφέρθηκε σε σαφή παραβίαση των υπερασπιστικών δικαιώματων του πρώην αναπληρωτή υπουργού. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν κλήθηκαν ουσιώδεις μάρτυρες, οπως ο κ. Σαμαράς, για τον οποίο ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε ζητήσει κατ´ αντιπαράσταση εξέταση. Επίσης ανέφερε πως είχε ζητηθεί να κληθούν οι εισαγγελείς Ζαγοραίος και Καλούδης αλλά και άλλα πρόσωπα όπως ο εκδότης Ιωαν. Φιλιππάκης και οι δημοσιογράφοι Γ. Παπαδάκου και Κ. Βαξεβάνης. Για να προσθέσει πως η πλειοψηφία της επιτροπής δεν έκανε δεκτό κανένα αίτημα.

«Η πλειοψηφία έχει προαποφασίσει παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο όπως προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης» σημείωσε ο κ. Τσοβόλας. Προσέθεσε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε δύο φορές για συμμορία, παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας. Για να προσθέσει πως αυτό δείχνει ότι υπάρχει σχέδιο, το οποίο εξυφάνθηκε καιρό με καθοδηγητές βουλευτές της ΝΔ. Συνέχισε λέγοντας πως ο «γαλάζιος» βουλευτές Θάνος Πλεύρης ρώτησε δύο μήνες πριν αυτά που έλεγε η κασέτα Μιωνή.

Μάλιστα έκανε μια αναδρομή και σε παλαιότερα περιστατικά, σημειώνοντας πως παρανόμως εξαιρέθηκαν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης και Δ.Τζανακόπουλος από την Προανακριτική. Συνέχισε σημειώνοντας πως στην ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου είχε ανοίξει η κάλπη (σημείωση: καθώς αρχικά βουλευτής έριξε ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο).

Σύμφωνα με τον κύριο Τσοβόλα όλα αυτά αποτελούν σαφή παραβίαση των υπερασπιστών δικαιωμάτων του κ. Παπαγγελόπουλου. Μάλιστα επεσήμανε πως η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε θυμίζει εκείνη από το «βρώμικο ´89».

Τέλος όταν ρωτήθηκε ο κύριος Τσοβόλας αν μπορούν να προσκομιστούν νέα ηχητικά και άλλα στοιχεία στην Προανακριτική, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι έχει λήξει η αποδεικτική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα της Προανακριτικής αναμένεται να είναι έτοιμο έως τις 15 του μήνα.

Πηγές Νέας Δημοκρατίας

«Γαλάζιες» πήγες σημειώνουν πως ο κ. Παπαγγελόπουλος πήρε την μεγαλύτερη προθεσμία που έχει δοθεί ποτέ σε υπουργό ελεγχόμενο. Λάμβανε έγγραφα απο την αρχή, εξετάστηκαν σειρά μαρτύρων που επιθυμούσε, κατέθεσε αδιάκοπα ακόμη και όταν κουτσομπόλευε για δυο εβδομάδες. Και μόλις ήλθε η ώρα των ερωτήσεων το "κεντρικό μαγαζί" υπό το φως των παραδικαστικών αποκαλύψεων επέβαλε στο "παραμάγαζο" την αποχώρηση. Ο κ. Τσίπρας διαλέγει τη θυσία Ρασπούτιν για να σώσει τον εαυτό του χωρίς να έχει ψελίσει τίποτα επί τέσσερις ημέρες για τον στενό του φίλο και συνεργάτη Νίκο Παππά. Ακόμα και μέχρι χθες ο κ. Παπαγγελόπουλος συναινούσε στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατάθεσης του (για Πέμπτη μεσημέρι) και για την διαδικασία ερωτήσεων από την προανακριτική επιτροπή. Προφανώς υπό τον φόβο του για νέες εις βάρος του αποκαλύψεις και μετά από τα αδιέξοδα του αποφάσισε να αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε».

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Για προαποφασισμένη απόφαση της Προανακριτικής επιτροπής κάνουν λόγο κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής αρνήθηκαν την εξέταση του κυρίου Σαμαρά και άλλων ουσιωδών μαρτύρων.

Ειδικότερα αναφέρουν πως “η Προανακριτική επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της με ένα πραξικόπημα, όπως ακριβώς ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες. Η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν δίστασε να παραβιάσει ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματα ενός ανθρώπου που κατηγορείται. Παρέκαμψε προκλητικά για μια ακόμη φορά, το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα που είχε δικαιωματικά ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν ήθελαν την κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν ήθελαν να εξεταστούν ουσιώδεις μάρτυρες μετά την παράνομη διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Έδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι η πλειοψηφία έχει προαποφασίσει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και μάλιστα χωρίς να το κρύβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς το προανήγγειλαν και από το βήμα της Βουλής. Το επιχείρημα ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αποχώρησε από την Προανακριτική γιατί δεν ήθελε να απαντήσει στις ερωτήσεις της πλειοψηφίας, είναι απλά γελοίο. Τους διαψεύδουν τα πρακτικά αλλά και οι διαρροές που οι ίδιοι έκαναν και από τις οποίες φαίνεται ότι οι ερωτήσεις ήταν εκατοντάδες από την πλευρά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ”.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Τρέμουν τις καταθέσεις μαρτύρων και δεν τους καλούν 

Σε δήλωση του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρει πως «στα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια της ΝΔ διευκρινίζω: Aποχώρησα για να μην νομιμοποιήσω την προαναγγελθείσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο καθώς και από υπουργό της κυβέρνησης πολιτική μου δίωξη με ταυτόχρονη καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου. Τρέμουν τις καταθέσεις μαρτύρων και δεν τους καλούν. Θέλησαν να με φιμώσουν για να μην αποκαλύψω τις μαφιόζικες παρακρατικές μεθόδους».

Συνήγοροι Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Λύδια Τσοβόλα, συνήγοροι υπεράσπισης του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «η μονταζιέρα της Ν.Δ. και πάλι λειτούργησε χωρίς αιδώ και ίχνος αλήθειας. Διαδίδει ψευδώς ότι δήθεν αποχώρησε σήμερα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για να μη δεχθεί ερωτήσεις, ενώ η αλήθεια είναι ότι, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της Επιτροπής, ενώ υπέβαλλε σήμερα για πολλοστή φορά το αίτημα να κληθούν και να εξετασθούν οι ουσιώδεις μάρτυρες Αντώνης Σαμαράς – μηνυτής – η Παπασπύρου – επιθεωρήτρια – οι Εισαγγελείς που πήγαν στο Παρίσι για να εξετάσουν νομίμως τον ουσιώδη μάρτυρα Φαλτσιανί, τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου και Γιάννη Φιλιππάκη, οι οποίοι αναφέρθηκαν από τους κυρίους Μινωή, Αγγελή και λοιπούς, εν τούτοις απέρριψαν και πάλι το αίτημα αυτό, αποδεικνύοντας ότι έχουν προαποφασίσει την άσκηση Ποινικής Δίωξης.

Το γεγονός άλλωστε, όπως επισήμαναν οι συνήγοροι ότι στη Βουλή ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε τελείως παρανόμως και καταπατώντας το τεκμήριο της αθωότητας, την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και άλλων στο Ειδικό Δικαστήριο, καταρρακώνοντας κάθε έννοια ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και θίγοντας τους δικαστές, αποδεικνύει ότι είναι προειλημμένες αποφάσεις για παραπομπή.

Καταγγέλλοντας όλα τα ανωτέρω και πολλά άλλα, που αποτελούν σαφή παραβίαση των θεμελιωδών υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κ. Παπαγγελόπουλου και παραβιάζοντας κάθε έννοια Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Δικαίου, δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σ’ αυτή την παρωδία, που γελοιοποιεί τους κοινοβουλευτικούς και τους δικαστικούς θεσμούς.

Αποκαλύπτεται πλήρως ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν σέβονται ούτε τους νόμους, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και ότι στόχος τους δεν είναι η ανεύρεση της αλήθειας αλλά η συσκότιση της αλήθειας για να πετύχουν μικροκομματικά οφέλη. Η αλήθεια όμως θα λάμψει και οι σκευωροί θα αποκαλυφθούν πολύ σύντομα».

Διαψεύδει τον Δ. Παπαγγελόπουλο η πρώην Εισαγγελέας Εφετών Γ. Τσατάνη

Διαψεύδει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο η πρώην Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη για ισχυρισμούς που ο πρώην υπουργός φέρεται να προέβαλε στην ειδική επιτροπή της Βουλής περί πιέσεων που είχαν ασκηθεί στην εισαγγελική λειτουργό από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για συγκεκριμένη υπόθεση.

Η πρώην εισαγγελέας, δια του δικηγόρου της Θεμιστοκλή Σοφού και των συνεργατών του, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ουδέποτε δέχθηκε πιέσεις από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για χειρισμούς της στην υπόθεση του Βατοπεδίου, ενώ επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Ως πληρεξούσιοι Δικηγόροι της κ. Γεωργίας Κων/νου Τσατάνη, Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών ε.τ., δηλώνουμε ότι οι ισχυρισμοί του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τέως Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, ότι δήθεν του εκμυστηρεύθηκε πως «είχε δεχθεί πιέσεις από τον κ. Αντώνη Σαμαρά, μέσω απεσταλμένου του, για να προφυλακίσει τον Γιάννη Αγγέλου για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου» είναι παντελώς ανυπόστατοι και συκοφαντικοί, ότι η αήθης και θρασύτατη επίθεση την οποία εξαπολύει είναι αποκύημα νοσηρής φαντασίας, ότι αρνείται ρητώς και κατηγορηματικώς την ανωτέρω αναφορά του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς επίσης ότι ουδεμία σχέση είχε ή έχει με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, πρώην Πρωθυπουργό. Η κ. Γεωργία Κων/νου Τσατάνη επιφυλάσσεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την προάσπιση της τιμής και της υπόληψής της, επιφυλασσόμενη παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός της".

Χιλιάδες σελίδες αποδεικτικού υλικού και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις

Ξεπερνά τις 200.000 σελίδες το υλικό πάνω στο οποίο τα κόμματα θα πρέπει να τεκμηριώσουν τις πορισματικές τους θέσεις μέχρι την 15η Ιουλίου, καταληκτική ημερομηνία των εργασιών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Μέσα στο υλικό αυτό περιελήφθη πριν από λίγα 24ωρα και τη ηχητικό απόσπασμα της ιδιωτικής συνομιλίας Σάμπυ Μιωνή και Νίκου Παππά που έχει ήδη διαβιβαστεί στην εισαγγελία πρωτοδικών.

Η συγκεκριμένη επιτροπή ήταν η πρώτη στα μεταπολιτευτικά χρονικά, ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία δίχως να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, κλήθηκε, με νέα απόφαση της ολομέλειας, να διεξαγάγει προκαταρκτική εξέταση για νέα αδικήματα.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν δηλαδή η Ολομέλεια αποφάσισε την συγκρότηση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο εξετάστηκαν οι εξής μάρτυρες.

• Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas.

• Νικόλαος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου».

• Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis.

• Νικόλαος Μανίας, ειδικός στα συστήματα τιμολόγησης φαρμάκων, ανεξάρτητος αναλυτής-συνεργάτης υπουργείων που εμπλέκονταν στην τιμολόγηση.

• Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή.

• Εμμανουήλ Βουλκίδης, εκδότης-διαφημιστής με ειδικότητα στον τομέα της υγείας.

• Κωνσταντίνος Ράνος, ειδικός στα οικονομικά του φαρμάκου, διετέλεσε σύμβουλος υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης.

• Μάξιμος Σαράφης, προστατευόμενος μάρτυρας

• Αικατερίνη Κελέση, προστατευόμενος μάρτυρας• Ιωάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

• Ελένη Ράικου: Αντεισαγγελέας Εφετών, προκάτοχος της σημερινής προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

• Παναγιώτης Αθανασίου: πρώην οικονομικός εισαγγελέας

• Γεωργία Τσατάνη: εισαγγελική λειτουργός που έχει συνταξιοδοτηθεί

• Ευγενία Κυβέλου, εισαγγελική λειτουργός

• Ξένη Δημητρίου, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

• Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, εισαγγελικός λειτουργός

• Ιωάννης Μωραϊτάκης, εισαγγελικός λειτουργός

• Γεώργιος Γρίβας, εισαγγελικός λειτουργός

• Σάμπυ Μιωνής, επιχειρηματίας

• Δημήτρης Τζανακόπουλος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέλος της προανακριτικής που εξαιρέθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας

• Παύλος Πολάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μέλος της προανακριτικής επιτροπής που εξαιρέθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας

Κατά πλειοψηφία η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, είχε αποφασίσει να καλέσει ανωμοτί για εξηγήσεις και τρία μη πολιτικά πρόσωπα, τον εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη, τον εκδότη-αρθρογράφο Αλέξανδρο Τάρκα και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. Μετά την γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου ότι δεν μπορεί να κληθούν ως ύποπτοι μη πολιτικά πρόσωπα, δεν ελήφθη απόφαση να κληθούν ούτε ως απλοί μάρτυρες.

Ως μάρτυρες δεν κατέθεσαν ποτέ στην επιτροπή η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης. Στην προανακριτική επιτροπή έχουν όμως διαβιβαστεί οι έγγραφες εξηγήσεις τους ενώπιον των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v