Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τα λάθη, οι παραλείψεις και η ανάληψη ευθύνης

Αναφορά «σε λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων την εντιμότητα και την ανιδιοτέλεια δεν αμφισβητώ» από Τσίπρα. Ν.Παππάς: Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα λάθη ύφους και ουσίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα λάθη, οι παραλείψεις και η ανάληψη ευθύνης

“Ισχυρό μήνυμα ενότητας, συστράτευσης και επανεκκίνησης” έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή ο Νίκος Παππάς προχώρησε σε αυτοκριτική για τον χειρισμό της υπόθεσης.

Με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δείχνει ότι δεν κρύβει το θέμα “κάτω από το χαλί”, ωστόσο αναγνωρίζει στον πρώην υπουργό ότι δεν κινήθηκε με όρους προσωπικής ιδιοτέλειας ή “παιχνιδιών”.

Αναφερόμενος στην υπόθεση “Παππά-Μιωνή”, ο κ.Τσίπρας την απέδωσε στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη “να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, για τα οποία ευθύνεται ο ίδιος”. Χωρίς, ωστόσο, να αποφύγει αναφορά “σε λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες” στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων την εντιμότητα και την ανιδιοτέλεια δεν αμφισβητεί.

Από την πλευρά του ο κ.Παππάς προέβη σε αυτοκριτική αναφορά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την πίεση που προκάλεσε στους συντρόφους του. “Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι αυτό την ευθύνη”, δήλωσε.

Η κυβέρνηση επιλέγει τη λάσπη

Το Πολιτικό Συμβούλιο, δηλαδή το όργανο στο οποίο μετέχουν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και “σύμμαχοι” οι οποίοι προσήλθαν στο σχήμα “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία”, συγκλήθηκε σήμερα προκειμένου να προετοιμάσει την συνεδρίαση της 700μελούς Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που θα γίνει το Σάββατο.

Κατά την εισήγησή του ο κ.Τσίπρας, πέραν του θέματος της υποκλοπής, ανέδειξε την ανάγκη να μην πέσει το κόμμα στην παγίδα του νοσηρού κλίματος και να εστιάσει στα οξυμένα προβλήματα της κοινωνίας λόγω της νέας οικονομικής κρίσης.

Μεταξύ άλλων, τόνισε: “Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι παρά ένα κακέκτυπο της κυβέρνησης Σαμαρά. Επιλέγει πολιτικές καταστροφής της κοινωνικής συνοχής, επιλέγει συνειδητά ψαλίδι στη διαφάνεια και στη δημοκρατία. Επιλέγει εν τέλει τη λάσπη για να σπιλώσει πολιτικούς της αντιπάλους. Απέναντι, λοιπόν, σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους.

Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη. παραλήψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε.

“Σε βούρκο…”

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι το μείζον θεσμικό ζήτημα, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, για τα οποία ευθύνεται ο ίδιος.

Οι παρακρατικές πρακτικές σκοτεινών εποχών της μεταπολίτευσης που έχει όμως ανασύρει ο κ. Μητσοτάκης είναι καταδικασμένες στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και όχι μόνο δεν θα καλύψουν τα αδιέξοδα της κυβέρνησης του αλλά θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές και κληρονόμους. Σας καλώ λοιπόν στη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης μα δώσουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, συστράτευσης και επανεκκίνησης. Και ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε στη ΝΔ, στο κόμμα της χρεωκοπίας, της αδιαφάνειας και της ταύτισης με την ολιγαρχία, να κάνει το άσπρο μαύρο. Δεν θα τους επιτρέψουμε να αποπροσανατολίσουν από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα”.

Αυτοκριτική από Ν. Παππά

Από την πλευρά του, ο κ.Παππάς δήλωσε στο Πολιτικό Συμβούλιο:

“Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι αυτό την ευθύνη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v