Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Ο Αύγουστος ίσως φέρει και πρόωρες εκλογές 

«Θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και από το εάν οι εκταμιεύσεις γίνουν στο δεύτερο μισό του 2021» είπε ο Α.Τσίπρας. Παρεμβάσεις στη σκιά της υποκλοπής Παππά-Μιωνή.

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Ο Αύγουστος ίσως φέρει και πρόωρες εκλογές

Με την υιοθέτηση του ονόματος «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» και την απόφαση για διεξαγωγή του συνεδρίου το φθινόπωρο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίας της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την έντονα φορτισμένη πολιτικά και προσωπικά ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης, έκλεισε τις εργασίες το βράδυ καλώντας μέλη και στελέχη να επικεντρωθούν στις ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς να φοβούνται ούτε την κριτική ούτε την αυτοκριτική. 

«Το μήνυμα είναι προχωράμε μπροστά, συζητάμε ανοικτά και συλλογικά, δεν φοβόμαστε την κριτική και την αυτοκριτική γιατί είναι συστατικό στοιχείο της δικής μας κομματικής κουλτούρας. Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να στρέψουμε το βλέμμα στις μεγάλες προκλήσεις και να προωθήσουμε την διεύρυνση», είπε.

Σημειώνεται ότι η 700μελής Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης αποτελείται από κεντρικά στελέχη του κόμματος και από πρόσωπα που προέρχονται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο (κυρίως το “παλιό” ΠΑΣΟΚ), εκφράζοντας τον «μετασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα του αριστερού-προοδευτικού χώρου.

«Για εκλογές, τον Αύγουστο θα μάθουμε»

Κατά το κλείσιμο των εργασιών ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε εμμέσως και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως δεν είναι βέβαιο με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει ο κ.Μητσοτάκης την κρίση και εάν θα επιλέξει να δραπετεύσει. 

«Θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ευρώπης σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και από το «αν οι εκταμιεύσεις γίνουν στο δεύτερο μισό του 2021», είπε.

Ανέδειξε ως το πιο σημαντικό, όμως, το ερώτημα εάν οι εκταμιεύσεις θα συνδεθούν με υφεσιακές μεταρρυθμίσεις και με μνημονιακού χαρακτήρα επιλογές.

«Είναι πολύ κρίσιμο αν θα ισχύσει ή όχι η ρήτρα διαφυγής το 2021. Αν όχι, θα βρεθούμε μπροστά σε νέα μέτρα σύντομα, μέτρα λιτότητας θα πυροδοτήσουν τον υφεσιακό κύκλο. Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιλέξει να τα κρύψει αυτά από τον ελληνικό λαό, ή να μιλήσει με ειλικρίνεια. Αν έχει επιλέξει να δραπετεύσει ή να προχωρήσει. Τον Αύγουστο θα μάθουμε».

«Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε, κ.Μητσοτάκη»

Με τη φράση «τον προειδοποιούμε να αλλάξει ρότα, γιατί με τα εθνικά θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε», ο κ.Τσίπρας άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίον χειρίζεται την τουρκική επιθετικότητα.

«Στην αρχή απέφευγε να πιέσει την Τουρκία, ελπίζοντας ότι έτσι δεν θα αυξηθούν οι ροές. Μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο και τον Έβρο, διέκοψε κάθε δίαυλο με την 'Αγκυρα. Τώρα επιχειρεί να ξανανοίξει διαύλους και την ίδια στιγμή προσπαθεί να ισορροπήσει με τον κ. Σαμαρά που τον προειδοποιεί κατά του διαλόγου. Αλλά ούτε κυρώσεις ζητάει, ούτε από την Μέρκελ απαιτεί αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, ούτε προβαίνει στην επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με προοπτική να επεκτείνει στην Κρήτη».

Τόνισε, ωστόσο, ότι το κόμμα του θα συνεχίσει την υπεύθυνη στάση απέναντι σε έναν πρωθυπουργό που δεν συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, παρά την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Και προειδοποίησε: «Όποιοι θεωρούν ότι η Κρήτη μπορεί να έχει την ίδια επήρεια όπως οι Οθωνοί ή άλλα μικρότερα νησιά κάνουν λάθος. Είμαστε υπέρ της συμφωνίας, αλλά δεν μπορεί η συμφωνία να είναι όπως-όπως, και ό,τι νάναι».

Ν.Φίλης: Δεν ήταν «βρώμικο ’89 αλλά κάθαρση» 

Η συνεδρίαση, όπως αναμενόταν άλλωστε, έγινε υπό την σκιά της «υπόθεσης Παππά-Μιωνή». 

Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς τόνισε: «Να είμαστε ένα κόμμα που κάνει αυτοκριτική και συλλογική και ατομική. Ακόμα και για το παραμικρό ακόμα κι αν μας ξεφεύγει καμία κουβέντα. Είμαι περήφανος που υπηρετώ με αυτόν τον πήχη αξιών της Αριστεράς. Ακριβώς επειδή είμαστε τέτοιοι δεν θα επιτρέψουμε να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά και αριστερά σαν να είναι αλογόμυγες». 

Κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Είμαστε σε μια χώρα που ο οποιοσδήποτε μπορεί να ηχογραφήσει οτιδήποτε, οποιοσδήποτε μπορεί να επιλέξει πότε θα δημοσιοποιηθεί. Ο κόσμος της Αριστεράς μας κρίνει με αυστηρά κριτήρια. Και έτσι θέλω να συνεχίσει να μας κρίνει. Οποιαδήποτε κριτική κάνουμε σε παλιές πρακτικές καλά κάνουμε». 

Η παρέμβαση του Νίκου Φίλη ήταν η πλέον καυστική, καθώς αμφισβήτησε και τον όρο «βρώμικο ΄89» λέγοντας ότι διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό «βρώμικο». 

«Το 1989 η Αριστερά υπήρξε δύναμη κάθαρσης, όχι συνενοχής», είπε. 

Πέραν τούτου, τόνισε ότι «η Αριστερά δίνει καθημερινά εξετάσεις για το ηθικό της πλεονέκτημα” και, άρα, “το βασικό δεν είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι είμαστε καλοί, αλλά ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι για να ξανακυβερνήσουμε». 

Πλέον μένει να φανεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα κάνει πράξη την (εκπεφρασμένη) πρόθεση όλων «να βγούμε μπροστά», δεδομένου ότι η νέα οικονομική κρίση δείχνει ήδη τα «δόντια» της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v