Προανακριτική: Στην τελική ευθεία για τα πορίσματα

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για το ηχητικό απόσπασμα της συνομιλίας Ν. Παππά και Σ. Μιωνή. Ο επιχειρηματίας έστειλε έκθεση πραγματογνωμοσύνης για τη γνησιότητα του ηχητικού.

Προανακριτική: Στην τελική ευθεία για τα πορίσματα

Στη σύνταξη χωριστών πορισμάτων θα προχωρήσουν τα κόμματα για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και η σχετική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Στη συνέχεια, θα συγκληθεί η Ολομέλεια για να αποφασίσει -με μυστική πλειοψηφία- αν θα υπάρξει ή όχι παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης (ενδεχομένως η συνεδρίαση να γίνει στις 22 του μήνα).

Να σημειωθεί πως νωρίτερα ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, έκθεση ειδικής πραγματογνωμοσύνης στην Προανακριτική επιτροπή, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν έχει υπάρξει αλλοίωση ή συρραφή. Το θέμα συνεχίζει να πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μία πλευρά, κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για παρακράτος και βάζουν στο «κάδρο» των ευθυνών τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει επισημάνει πως πρέπει να διαγραφεί από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς.

Στον αντίποδα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για προσπάθεια συγκάλυψης του «σκανδάλου Novartis» και κάνουν λόγο για «επιστροφή στο βρώμικο '»89”. Μιλώντας στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. επέλεξαν να επιμείνουν στην αναπαραγωγή και τροφοδότηση μιας κατασκευασμένης αφήγησης περί παρακράτους, που συσπειρώνει «όσους έδωσαν ένα λυσσαλέο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ», για να επιστρέψουν σε παλαιές καλές πρακτικές.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική επιτροπή

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Προανακριτική επιτροπή «οι πραγματογνώμονας του Σ. Μιωνή διαψεύδουν τον κύριο Μιωνή και επιβεβαιώνουν τον Νίκο Παππά». Ειδικότερα τονίζουν πως : «το «ακατάληπτο» σημείο δείχνει Μιωνή και όχι Παπαγγελόπουλο.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιδιώτης πραγματογνώμονας της πλευράς Μιωνή λέει ότι προχώρησε σε αποθορυβοποίηση των ακατάληπτων σημείων της παρανόμως καταγεγραμμένης συνομιλίας. Στην έκθεσή του διευκρινίζει ότι η φράση Παππά, που δεν ακούγεται είναι η εξής: «...οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να μας προσεγγίσουν να είναι απόλυτοι». Άρα η πλήρης φράση του Νίκου Παππά είναι: «...Ξέρω και καταλαβαίνω ότι σε αυτό το επίπεδο της πολιτικής οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να μας προσεγγίσουν να είναι απόλυτοι. Καμία αντίρρηση! Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω, ότι κάποιοι βγάζουνε λεφτά. Λεφτά!».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «είναι λοιπόν, σαφές ότι αυτοί που προσεγγίζουν την κυβέρνηση και είναι απόλυτοι, οι άνθρωποι που βγάζουν λεφτά δεν είναι ο Παπαγγελόπουλος». Και προσθέτουν πως «είναι άνθρωποι που προσεγγίζουν την κυβέρνηση, όπως ο Μιωνής. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο κύριος Παπασταύρου (στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά) και ο κυρίος Μιωνής».

Παράλληλα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «στην πραγματογνωμοσύνη αναφέρεται ότι η διακοπή της παράνομης καταγραφής (όπως και η έναρξη) έγινε από τον ίδιο τον Μιωνή «διαμέσου των πλήκτρων ελέγχου της συσκευής που την πραγματοποιεί».Η λήξη της καταγραφής δεν έγινε, λοιπόν, «λόγω τέλους της μπαταρίας του καταγραφικού μηχανήματος», όπως αναφερόταν στο τέλος της απομαγνητοφώνησης της παράνομα ηχογραφημένης συνομιλίας, την οποία κατέθεσε η πλευρά Μιωνή στην προανακριτική επιτροπή πριν από λίγες ημέρες».

Παράλληλα σημειώνουν πως η λήξη της καταγραφής έγινε ακριβώς στο σημείο όπου ξεκινά (από τον ίδιο τον Μιωνή) η ανάλυση/περιγραφή της σχέσης Σταύρου Παπασταύρου και Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Για ποιον λόγο άραγε ο Μιωνής έκλεισε το καταγραφικό εκείνη τη στιγμή;». Στη συνέχεια κάνουν λόγο για λαθροχειρία στο κείμενο της απομαγνητοφώνησης, που αλλάζει το νόημα.

Οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Προανακριτική επιτροπή αναφέρουν πως «στην απομαγνητοφώνηση που διανεμήθηκε λέει: Μιωνής (για Μαρέβα): «Δεν ξέρω τι έχει κάνει, μπορεί να μην έχει κάνει τίποτα η Μαρέβα». Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο Μιωνής λέει: «Δεν ξέρω τι έχει κάνει. Μπορεί να μην έχει κάνει τίποτα η Μαρέβα. Μπορεί να έχει κάνει». Η συγκεκριμένη αναφορά έχει απαλειφθεί και από την απομαγνητοφώνηση που κατέθεσε εκ νέου η πλευρά Μιωνή μαζί με την έκθεση του ιδιώτη πραγματογνώμονα στον οποίο ο ίδιος ο κ. Μιωνής ανέθεσε τον έλεγχο του ηχητικού».

Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας

«Την απάντηση στον κ. Παππά τη δίνει ο εαυτός του…» σημειώνουν «γαλάζιοι» κύκλοι. Συνεχίζουν τονίζοντας «ο κ. Παππάς καλό είναι να ενημερώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική που ζητούν πραγματογνωμοσύνη περί της γνησιότητας του ηχητικού ότι ο διάλογος του με τον κ. Μιωνή είναι αυθεντικός όπως πλέον ο ίδιος ξεκάθαρα παραδέχεται. Δυστυχώς για τον κ. Παππά, όμως, το ακατάληπτο τμήμα της συνομιλίας του με τον κ. Μιωνή τον διαψεύδει κατηγορηματικά και επιβεβαιώνει τα όσα ο τελευταίος ισχυρίζεται περί ύπαρξης “μαγαζιού” που λειτουργούσε στο Μαξίμου επί Τσίπρα και “παραμάγαζου” Παπαγγελόπουλου που, με βάση τα λεγόμενα του κ. Παππά, έβγαζε “πολλά λεφτά”».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «ο κ. Παππάς συνεχίζει να ψεύδεται. Το ίδιο έκανε και ενώπιον της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της εξέτασης του. Αν θεωρεί ότι ο ολοκληρωμένος διάλογος του με τον κ. Μιωνή λειτουργεί υπέρ του, τότε γιατί όταν ρωτήθηκε στην Επιτροπή απαντούσε ψευδώς «όχι» και δεν έλεγε αυτά που μας λέει σήμερα; Αντιλαμβανόμαστε ότι τόσο ο “Ρασπούτιν” όσο και ο πολλάκις ψευδόμενος Παππάς κρατούν αγκαλιά τον κ. Τσίπρα και τον υποχρεώνουν να στηρίζει μέχρι τέλους το “παραμάγαζο” μπας και σώσει κάτι από το “μαγαζί” του».

Τέλος οι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται στο εξής απόσπασμα :

“ΠΑΠΠΑΣ: Απλά μην ανοίγεις τώρα... ο Παπαγγελόπουλος, εντάξει...

ΜΙΩΝΗΣ: Τι; Πώς τον διαβάζεις;

ΠΑΠΠΑΣ: Έχει τη δική του ατζέντα, και αυτό το σημείο το δικό σου... Μαθαίνω για ποιον είναι, αλλά το σημείο το δικό σου είναι που γίνεται το conflict... Ότι με τη δική του ατζέντα κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού. Εγώ δεν είμαι αφελής. Ξέρω και καταλαβαίνω ότι σε αυτό το επίπεδο της πολιτικής οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να μας προσεγγίζουν να είναι απόλυτοι. Καμία αντίρρηση! Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω, ότι κάποιοι βγάζουνε λεφτά. Λεφτά!

ΜΙΩΝΗΣ: Βγάζουν λεφτά;

ΠΑΠΠΑΣ: Πολλά λεφτά, δε μιλάμε τώρα για... βγάζουνε λεφτά!

ΜΙΩΝΗΣ: Ναι, ναι. Το έχω ακούσει και εγώ αυτό.

ΠΑΠΠΑΣ: Μπράβο. Και αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε. Το no go είναι όταν η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού. Εκεί δεν είναι... Δεν υπάρχει δηλαδή έτερο... Μεγάλε, εάν κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθάς, μπορείς να είσαι εδώ και να κάνεις και το outsourcing το δικό σου ας πούμε. Κατάλαβες».

Προσθέτοντας πως «μετά από αυτό ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του…».

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v