Τσακαλώτος: Ποιο «μαξιλάρι», η ΝΔ έχει τους εργαζόμενους

Στην κυβέρνηση έχετε για αμορτισέρ τους μισθούς των εργαζομένων, σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν ξοδέψετε κάτι από τις αποταμιεύσεις για να φτιάξετε τα υδραυλικά, το σπίτι θα πλημμυρίσει, θα χαλάσουν οι τοίχοι, τα πατώματα.

Τσακαλώτος: Ποιο «μαξιλάρι», η ΝΔ έχει τους εργαζόμενους

Ο κ. Σκυλακάκης στην ομιλία του προϋπολογισμού του 2019 είχε χαρακτηρίσει το μαξιλάρι ως «τη μεγαλύτερη γκάφα οικονομικής πολιτικής» και είχε αναρωτηθεί «Τι το θέλαμε το μαξιλάρι των 37 δισ.;», σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης  Τσακαλώτος, στην τοποθέτησή του στη συζήτηση της Βουλής επί του νομοσχεδίου «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

Αναλυτικά:

«Απατώντας λοιπόν σε αυτά, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι το μαξιλάρι:

· Το θέλαμε για να μπορεί να ξοδευτεί σήμερα.

· Το θέλαμε για να στηριχθεί η οικονομία σε μια δύσκολη στιγμή.

· Το θέλαμε για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις, η νέα γενιά.

«Γι' αυτό φτιάξαμε ένα μαξιλάρι και το αφήσαμε για μια δύσκολη μέρα. Γιατί δεν είμαστε σαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που αφήνανε πάντα άδεια ταμεία».

Και σημείωσε ότι τα είπε αυτά γιατί ο κ. Σταϊκούρας στην ομιλία του στις 23/6 είπε ότι έχει ξοδέψει μεν από το μαξιλάρι, αλλά αυτό παρέμενε στα ίδια επίπεδα ενώ σε περιόδους σαν τη σημερινή, ειδικά από τη στιγμή που αναμένεται το πακέτο ανάκαμψης, το μαξιλάρι μπορεί να μειωθεί, ώστε να στηριχθεί η οικονομία.

Ξοδεύετε αλλά σε απευθείας αναθέσεις και μυστικά κονδύλια.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση ξοδεύει χρήματα αλλά αυτό το κάνει:

  • σε απευθείας αναθέσεις
  • σε μυστικά κονδύλια
  • σε διάφορες λίστες όπως η λίστα Πέτσα, που τις κρατάτε κρυφές

Διερωτήθηκε πόσο χρόνο χρειάζεται η επεξεργασία των στοιχείων της λίστας Πέτσα.

Είστε σαν ένα νοικοκυριό που του έχουν χαλάσει τα υδραυλικά και αρνείται να τα φτιάξει.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της ΝΔ θυμίζει ένα νοικοκυριό που

  • έχει αποταμιεύσεις
  • αντιμετωπίζει μια δυσκολία τώρα
  • και ταυτόχρονα χαλάνε τα υδραυλικά του σπιτιού.

Και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα προειδοποίησε πως «Αν δεν ξοδέψετε κάτι από τις αποταμιεύσεις για να φτιάξετε τα υδραυλικά, το σπίτι θα πλημμυρίσει, θα χαλάσουν οι τοίχοι, τα πατώματα, οι συσκευές».

«Δεν χρησιμοποιείτε το μαξιλάρι γιατί για εσάς μαξιλάρι και αμορτισέρ είναι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι με την αναστολή της σύμβασης πρακτικά δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να επιλέξουν μονομερώς πότε θα επανέλθει στη δουλειά ο εργαζόμενος. Μάλιστα είπε ότι «δεν βάζετε και περιορισμό στο αν θα επανέλθει, αφού μπορεί να τον απολύσει ανά πάσα στιγμή, ενώ η δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας δεν λέει κάτι, γιατί είναι πολύ σύντομη ενώ παράλληλα μπορεί να συνδυαστεί με μείωση των μισθών».

«Και εδώ φαίνεται η θεμελιώδης μας διαφορά», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια πάλεψε παρά τους περιορισμούς για να μειώσει τους δείκτες:

  • των ανισοτήτων
  • της φτώχειας
  • του κοινωνικού αποκλεισμού
  • των εισοδημάτων

«Η ΝΔ αδιαφορεί γι' αυτά. Γιατί για τη ΝΔ οι εργαζόμενοι είναι μαξιλάρι. Και γι' αυτό, επειδή ξέρετε ότι όσα κάνετε θα προκαλέσουν αντιδράσεις, φέρνετε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Όσους, όμως, περιορισμούς και να βάλετε, δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε τη νέα γενιά. Τη γενιά που διεκδικεί για το περιβάλλον, για τα δικαιώματα, για την παιδεία, για τις ανισότητες, για το μέλλον της.

Γιατί, όπως έχει πει, νομίζω ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, δεν είναι βίαια τα νερά ενός ποταμού, αλλά οι όχθες που τα περιορίζουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v