ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: Στη βουλή ο συμβιβασμός στις ΗΠΑ

«Ο κόσμος βοά από την κυνική ομολογία Novartis ότι ακολουθούσε παράνομες και αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα και διέφθειρε κυβερνητικούς αξιωματούχους», σημειώνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν σύγκληση της προανακριτικής επιτροπής.

ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: Στη βουλή ο συμβιβασμός στις ΗΠΑ

«Να συγκληθεί εκ νέου η Προανακριτική Επιτροπή, προκειμένου να συζητήσει την απόφαση της Αμερικανικής Δικαιοσύνης για τη Novartis», ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην επιτροπή, επισημαίνοντας πως «το έγγραφο αυτό αποτελεί το πλέον αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο». Επίσης ζητούν την επίσημη μετάφραση του κειμένου, προκειμένου να περιληφθεί στο πόρισμα της Επιτροπής.

Σε κοινή τους δήλωση, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Προανακριτική Επιτροπή αναφέρουν πως «σήμερα, ξεπέρασαν ακόμα και τον χειρότερο εαυτό τους. Δυστυχώς για τη Δημοκρατία, ο πολιτικός τους κατήφορος δεν έχει τέλος. Μετέτρεψαν την Προανακριτική επιτροπή σε παιχνίδι στα χέρια ενός ιδιώτη, που με τις παράνομες πρακτικές συμπαρασύρει τη ΝΔ και την κυβέρνηση σε έναν επικίνδυνο παρακρατικό βούρκο. Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για το παράνομα κτηθέν υλικό που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή. Ενώ έχει ζητηθεί επίσημη πραγματογνωμοσύνη από την ΕΛΑΣ και ενώ μόλις χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όρισε ως επόπτη στην έρευνα εισαγγελέα Εφετών, Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ ευτελίζουν για μια ακόμη φορά το Κοινοβούλιο, επιχειρώντας να μετατρέψουν την Προανακριτική σε παραθεσμικό και αντιδημοκρατικό εργαλείο συσκότισης της αλήθειας και παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης».

Συνεχίζουν προσθέτοντας: «Ο κόσμος βοά από την κυνική ομολογία Novartis ότι ακολουθούσε παράνομες και αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα και διέφθειρε κυβερνητικούς αξιωματούχους». Παράλληλα τονίζουν πως «η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί τον ύστατο αντιπερισπασμό», προσθέτοντας πως «προσπαθούν να θάψουν το σκάνδαλο Novartis και τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, όπως αυτές ξεκάθαρα περιγράφονται στο κείμενο συμβιβασμού της πολυεθνικής εταιρείας με το αμερικανικό δημόσιο».

Στη συνέχεια επισημαίνουν πως «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουμε στην Προανακριτική Επιτροπή, όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή, έτσι και τώρα βάζουμε ανάχωμα στην εκτροπή, με τα θεσμικά όπλα που προβλέπει το σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. Και αυτή τη φορά θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα, όπως συνέβη με τους προστατευόμενους μάρτυρες και την αποτροπή κλήσης ιδιωτών μαρτύρων ως υπόπτων».

Τέλος, αναφέρουν πως «με την αίτησή μας υποβάλλουμε τα κάτωθι ερωτήματα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής:

- Εάν νομίμως και προσηκόντως η Επιτροπή δια του προέδρου της δέχεται υπομνήματα και έγγραφα από μάρτυρες που ήδη έχουν εξεταστεί ενόρκως ενώπιόν της, ιδίως δε έγγραφα και υπομνήματα μετά την αναστολή λειτουργίας και συνεδριάσεων της 25η Ιουνίου 2020.

- Εάν μπορεί να παραδοθούν οι πορισματικές εκθέσεις των ομάδων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή χωρίς να έχει προηγουμένως μεταφραστεί αρμοδίως και επισήμως, χωρίς να καταστεί νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς να σχολιαστεί από αυτές (ομάδες κομμάτων) το έγγραφο του προαναφερόμενου Συμβιβασμού Υπουργείου Δικαιοσύνης και Επιτροπής Κεφαλαιογαράς ΗΠΑ-Νovartis».

*** Δείτε όλη την επιστολή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v