Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίτρινη κάρτα από Γεννηματά σε Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδη

«Τα όσα συνέβησαν χθες, διαδραματίστηκαν στο συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον και θόλωσαν το στίγμα μας», υποστήριξε. Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση της ΚΟ. Τι είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Κίτρινη κάρτα από Γεννηματά σε Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδη

Μήνυμα πως «όποιος από σήμερα και πέρα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, να γνωρίζει ότι θέτει τον εαυτό του εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας», έστειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ενώ σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στα όσα έγιναν χθες στη Βουλή, όπου οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης δεν προσήλθαν για να ψηφίσουν. Μάλιστα στις ομιλίες τους είχαν ασκήσει έντονη κριτική στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, στο οποίο ωστόσο το Κίνημα Αλλαγής είπε «ναι» επί της αρχής.

«Τα όσα συνέβησαν χθες διαδραματίστηκαν στο συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον και θόλωσαν το στίγμα μας, χτύπησαν τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας και έριξαν νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Νερό που είχα νωρίτερα κόψει με τις τοποθετήσεις μου και στους δύο. Λάθος πολιτική εκτίμηση, τουλάχιστον. Αυτή η στάση αντικειμενικά εξυπηρετεί τους αντιπάλους», ανέφερε σε δήλωσή της. Για να επισημάνει πως «ευθύνη και υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε τη συντεταγμένη λειτουργία μας και την ενιαία στάση όλων στις κοινές μας αποφάσεις. Χρέος δικό μου, επιπλέον εκ του ρόλου μου, είναι η τήρηση των αποφάσεων από όλους μας».

Παράλληλα μίλησε για μια κρίσιμη συγκυρία και σημείωσε πως «τα λάθη, οι παραλείψεις και οι συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ επιτείνουν την ανασφάλεια. Η αξιωματική αντιπολίτευση βουλιάζει στην αναξιοπιστία, δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά τον θεσμικό της ρόλο. Ο δημόσιος βίος δηλητηριάζεται με τις αποκαλύψεις».

Όπως είπε, «το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο προοδευτικό ανάχωμα απέναντι στη δεξιά κυβέρνηση. Μια όαση πολιτική», ενώ σημείωσε πως «έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να μεγαλώσουμε, να δυναμώσουμε τη δημοκρατική παράταξη ξανά και να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο. Με μαχητική αντιπολίτευση, αποτελεσματική, τεκμηριωμένη, δημιουργική. Με την αυτόνομη πορεία που είναι απόφαση Συνεδρίου μας. Στρατηγική που έχει προοδευτικό πολιτικό περιεχόμενο και ουσία. Ξέρω ότι αυτή η αυτόνομη πορεία ενοχλεί».

Nα σημειωθεί πως ο Γιώργος Παπανδρέου προσήλθε στη συνεδρίαση, ενώ ο Χάρης Καστανίδης είναι εκτός Αθηνών και θα τοποθετηθεί μέσω Skype.

Τεταμένο κλίμα

Η συνεδρίαση πάντως διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό πως η Νάντια Γιαννακοπούλου ζήτησε τη διαγραφή των κυρίων Παπανδρέου και Καστανίδη για τη στάση που κράτησαν στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες είπε “δεν μπορεί να έχουμε βουλευτές δύο ταχυτήτων” και μάλιστα σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν μετά τα χθεσινά να υπάρξει συμπόρευση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα φέρεται να έκανε και μία … αναδρομή στο 2015 και στη στάση που είχε τότε ο κύριος Παπανδρέου. Σημείωσε πως το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού και στη συνέχεια κάλεσε την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής να πάρει μία δίκαιη πολιτικά απόφαση.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του κόμματος το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ουσιαστικά είπε πως “αν θέλετε διαγράψτε με” αλλά υπογράμμισε ότι αυτή ήταν η άποψη του για το νομοσχέδιο και παραμένει σε αυτή. Ωστόσο κράτησε αποστάσεις και από το ΣΥΡΙΖΑ και φέρεται να είπε πως δεν είναι προοδευτική δύναμη, αλλά αναχρονικός, παλαιοκομματικός και παλαιοκομμουνιστικός μηχανισμός.

Από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε πως από την αρχή είχε πει στα όργανα του κόμματος πως διαφωνεί με το νομοσχέδιο και γι' αυτό δεν προσήλθε να ψηφίσει. Το λόγο πήραν στη συνέχεια βουλευτές όπως ο Αν. Λοβέρδος και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος που κινήθηκαν στη λογική ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και απαιτείται ενιαία γραμμή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε πως την επόμενη φορά που θα υπάρξει διαφοροποίηση, αυτομάτως ο βουλευτής θα τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v