Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόκκινο» χτυπά η πολιτική αντιπαράθεση για την Προανακριτική

«Όχι» της πλειοψηφίας στα αιτήματα του Δ. Παπαγγελόπουλου. Για «δικαστικό πραξικόπημα» μιλούν οι συνήγοροι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

«Κόκκινο» χτυπά η πολιτική αντιπαράθεση για την Προανακριτική

Σε πεδίο σφοδρής σύγκρουσης εξελίσσεται η Προανακριτική επιτροπή της Βουλής, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η πλειοψηφία της επιτροπής (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) έκρινε νομικά αβάσιμο και δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα του πρώην αναπληρωτή υπουργού να διαβιβαστεί από την επιτροπή η αίτηση κήρυξης ακυροτητων (από τις 10 Ιουλίου) προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Αντίθετη άποψη διατύπωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, ενώ «παρών» δήλωσε από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος.

Σημειώνεται πως με βάση το σχεδιασμό η επιτροπή θα συνεδριάσει για τελευταία φορά την Τετάρτη, όποτε και θα παραδοθούν τα πορίσματα. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει η Ολομέλεια, στις 22 του μήνα σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ώστε με μυστική ψηφοφορία να αποφασίσει αν θα παραπεμφθεί ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Δήλωση δικηγόρων Παπαγγελόπουλου

«Δικαστικό πραξικόπημα αποτελεί η άρνηση της πλειοψηφίας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής να αποστείλει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών πρόταση και την αίτηση κήρυξης ακυροτήτων της προανάκρισης μετά των σχετικών εγγράφων που κατατέθηκαν από τον Δημήτριο Παπαγγελόπουλο» αναφέρουν οι Δημήτρης Τσοβόλας και Λύδια Τσοβόλα, συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σε δήλωση τους σημειώνουν: «η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ εκ προθέσεως παραβιάζουν το καθήκον τους και διαπράττουν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Γιατί η αίτηση του Παπαγγελόπουλου απευθύνεται προς το Συμβούλιο Πλημ/κών Αθηνών, μέσω της Επιτροπής που λειτουργεί ως Εισαγγελέας Πρωτοδικών, δηλαδή ως εισαγγελικός λειτουργός και όχι ως πολιτικό όργανο. Κατά συνέπεια η άρνηση της Επιτροπής να στείλει πρότασή της στο Συμβούλιο Πλημ/κών που είναι το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει για την παραδοχή ή μη της αίτησης και όχι η Επιτροπή, αποτελεί και αρνησιδικία, αφού στερεί από τον Παπαγγελόπουλο το δικαίωμά του να προσφύγει στην Δικαιοσύνη και να ζητήσει την κήρυξη των ακυροτήτων που τελέσθηκαν από την πλειοψηφία της Επιτροπής, επειδή παραβιάστηκαν βασικά υπερασπιστικά του δικαιώματα και το καθήκον αληθείας. Αντί αυτού η πλειοψηφία της Επιτροπής αποφάσισε σήμερα τελείως αναρμοδίως και παρανόμως την απόρριψη της αίτησης ως νόμω και ουσία αβάσιμης, αποδεικνύοντας ότι δεν σέβονται ούτε τους νόμους, ούτε τα δημοκρατικά ατομικά δικαιώματα του φερόμενου αβασίμως ως υπόπτου.

Κατόπιν των ανωτέρω ΚΑΛΩ τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου Αθηνών να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της ανωτέρω Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, την αποστολή πρότασης και τον σχετικό φάκελο που καταθέσαμε σε αυτήν κατά την υποβολή της αίτησης του Παπαγγελόπουλου, μετά την κατάθεση σήμερα της ίδιας αίτησης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, επειδή η γραμματεία του Συμβουλίου Πλημ/κών Αθηνών, δεν παραλάμβανε την αίτηση και μας παρέπεμψε για κατάθεση στην Εισαγγελία. Ως πότε θα συνεχίζεται αυτή η εκτροπή και τα αρμόδια θεσμικά όργανα θα κωφεύουν;»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v