Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Να αποτρέψετε το Oruc Reis

Η χώρα πρέπει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται συνεννόηση, τόνισε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει σύνοδο για κυρώσεις στην Αγκυρα». Η συνάντηση με Γεννηματά.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Να αποτρέψετε το Oruc Reis

Για επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για ενημέρωση περί των ελληνοτουρκικών. 

Απέναντι στην κλιμάκωση, η χώρα πρέπει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται συνεννόηση, υπογράμμισε. 

«Σήμερα με ενημέρωσε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά με ενημέρωσε ενώ ολόκληρος ο τούρκικος στόλος βρίσκεται νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δηλαδή σεισμικές έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν», υπογράμμισε.

«Το μήνυμά μου στον κ. Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο: Να αποτρέψετε το Oruc Reis, αν επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», τόνισε.  

«Συνέστησα επίσης -μετά την συμφωνία με την Ιταλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη- να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και -στο βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί- να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είχε τη δυνατότητα να κουβεντιάσει με τον πρωθυπουργό για τη στάση της Ευρώπης. «Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, είναι ευρωτουρκικές οι διαφορές. Στο ενδεχόμενο που θα υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής για να συζητηθούν κυρώσεις στην Τουρκία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γεννηματά: Κανένας εκβιασμός αναπάντητος

«Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τον αποτρέψει» υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Μετά τη συνάντηση και την ενημέρωση που είχε από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η Πρόεδρος σημείωσε : «είναι κρίσιμες οι στιγμές για τον τόπο. Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα, προκαλώντας και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι Έλληνες ενωμένοι οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημα μας με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα».

Μαξίμου: Σταθερή επιδίωξη ο γόνιμος διάλογος

Οπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις στο γραφείο του στη Βουλή με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, και την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και ζήτησε τις προτάσεις τους.

Ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων.

O Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις συναντήσεις του το απόγευμα με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, και τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 09:30.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v