Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκκληση Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Αγκυρα: Σταματήστε να αυξάνετε τις εντάσεις

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε νέο του μήνυμα καλεί τις τουρκικές αρχές να απέχουν από επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Κάνει λόγο για περιοχές στις οποίες Ελλάδα και Κύπρος «αξιώνουν δικαιοδοσία».

Εκκληση Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Αγκυρα: Σταματήστε να αυξάνετε τις εντάσεις

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει να αυξάνει τις εντάσεις στη ΝΑ Μεσόγειο στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλάζει τη φρασεολογία σε σχέση με την προηγούμενη ανακοίνωση, καθώς δεν κάνει λόγο για «αμφισβητούμενη (disputed) περιοχή» αλλά για περιοχές στις οποίες αξιώνουν δικαιοδοσία η Ελλάδα και η Κύπρος. 

Οπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τα δεδηλωμένα σχέδια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία (assert jurisdiction). Ανησυχούμε για δράσεις οι οποίες είναι προκλητικές και προκαλούν εντάσεις στην περιοχή.

Πρόκειται για έναν πολύπλοκο στρατηγικό χώρο, θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε στείλει και στο παρελθόν από την Ουάσιγκτον, και έχει σταλεί και από αλλού στην Ευρώπη, καλώντας τις τουρκικές αρχές να απέχουν από επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ τόνισε ότι τα ελληνικά νησιά, όπως το Καστελόριζο, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ, στέλνοντας μήνυμα προς την Αγκυρα ότι μονομερείς ενέργειες δεν θα γίνουν αποδεκτές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v