Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική ΝΑVTEX

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ καλεί την Αγκυρα να σταματήσει τις έρευνες σε «αμφισβητούμενα ύδατα» στην Αν. Μεσόγειο. Συναγερμός και αυξημένη επιφυλακή στην Αθήνα, στην περιοχή πλέει ήδη το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis. Ποια τμήματα δεσμεύει η Τουρκία. Διάβημα διαμαρτυρίας και επικοινωνία Ερντογάν - Μέρκελ.

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική ΝΑVTEX

Να μην προχωρήσει σε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα.

Ωστόσο, συντηρείται και η πολιτική ίσων αποστάσεων που τηρούν οι ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά, καθώς γίνεται λόγος για «αμφισβητούμενα ύδατα» (disputed waters). 

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει Navtex για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν στη «σκιά» των τουρκικών προκλήσεων

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ της Τρίτης ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη "σκιά" των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δεν αναφέρεται αν συζήτησαν και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, τις εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις τους και ιδιαίτερα την οικονομία και τον τουρισμό καθώς και θέματα συνεργασίας μετά την περίοδο της πανδημίας.

Συναγερμός για τη ΝAVTEX στην Αθήνα 

Η Τουρκία εξέδωσε Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά της Κρήτης, μεταδίδει η ΕΡΤ.

 Με τη Navtex που εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.

Αξίζει να τονιστεί ότι, όπως μετέδωσε το ρεπορτάζ, ήδη στην περιοχή πλέει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες φέρουν 17 τουρκικά πολεμικά πλοία να έχουν αποπλεύσει από τον ναύσταθμο του Ακσάζ.  

Κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωναν ότι "είμαστε σε ετοιμότητα όπως πάντα, προασπιζόμενοι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα". 

Σύμφωνα με πληροφορίες διατάχθηκε αυξημένη επιφυλακή και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Εχουν κοπεί οι άδειες ενώ υπάρχει κινητικότητα με μεταφορές στρατιωτών στον Εβρο και τα νησιά του Αιγαίου.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση επικρατεί ψυχραιμία με την κατάσταση να είναι απόλυτα ελεγχόμενη, αφού επιχειρησιακά υπήρχε αυξημένος αριθμός μονάδων επιφανείας αλλά και υποβρυχίων ανεπτυγμένος σε διάφορα σημεία.

Η Navtex 0977/20 της Τουρκίας για έρευνες

Αφορά σε σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Oruc Reis, Ataman και Cengiz.

Η επίμαχη περιοχή δεσμεύεται από σήμερα, 21 Ιουλίου, μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020 και ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:

33 55.22 N - 027 59.83 E

34 58.25 N - 030 31.50 E

34 18.18 N - 030 54.52 E

34 17.03 N - 030 06.12 E

33 49.13 N - 030 06.38 E

33 40.95 N - 028 46.62 E

33 47.37 N - 028 20.27 E

33 52.98 N - 027 59.97 E 

Επίσκεψη Γερμανού ΥΠΕΞ

Αυτό συμβαίνει ενώ επισκέπτεται την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Χάικο Μάας δήλωσε νωρίτερα ότι τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και η γερμανική προεδρία της Ε.Ε. περιμένουν να δώσει τέλος η Τουρκία σε αυτή την πολιτική των γεωτρήσεων και να μην προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις.

Ο κ. Μάας επισήμανε ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις όσο η Τουρκία ασκεί αυτή την πολιτική.

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για τη νέα παράνομη Navtex

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα μετά τη νέα παράνομη τουρκική Navtex που εκδόθηκε.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας», καταλήγει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v