Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στ. Πέτσας: Τρεις εστίες ανησυχίας για τον κορωνοϊό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων για τον Δεκαπενταύγουστο. Στο υπουργείο Μεταφορών αύριο ο πρωθυπουργός για την πυκνότητα των δρομολογίων. Εντείνονται οι έλεγχοι.

Στ. Πέτσας: Τρεις εστίες ανησυχίας για τον κορωνοϊό

«Ο ιός δεν έφυγε. Είναι εδώ, και τρέφεται από τον εφησυχασμό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαινοντας πως «αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, είπε πως «θα πάρουμε όσα μέτρα χρειάζεται σε συνεννόηση με τους ειδικούς» και αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας.

Στη φάση αυτή έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας: Οι συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Ήδη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό. Επίσης ανακοινώθηκε πως η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.

Οι συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Για τις συναθροίσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε χώρους διασκέδασης, θεσπίστηκε όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών, με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων. Παράλληλα, εντείνεται ο έλεγχος για τη συμμόρφωση στο μέτρο της απαγόρευσης των ορθίων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αύριο ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων. «Είναι μια μάχη η οποία δεν θα κριθεί οριστικά παρά μόνον όταν βρεθεί εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ενθαρρυντικές σε επιστημονικό επίπεδο. Αλλά, θα πάρει καιρό μέχρι το εμβόλιο να γίνει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο Πρωθυπουργός» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα εξαπέλυσε πήρα στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αναφορά στην ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλαρίου.

«Το φιλότιμο είναι άγνωστη λέξη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του» υπογράμμισε, για να προσθέσει πως «οι δηλώσεις τους - ακόμα και για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα δημόσιας υγείας - χαρακτηρίζονται από υποκρισία, σκόπιμη διαστρέβλωση, άγνοια και θράσος.Επειδή δεν βρίσκουν τι να πουν, φτάνουν στο σημείο να καταγγέλλουν άλλους, για όσα διακρίνουν τους ίδιους.Καταγγέλλουν τα πάντα και τα αντίθετά τους. Φάσκουν και αντιφάσκουν». Συνέχισε λέγοντας πως «ας καταλάβει επιτέλους ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η ατομική ευθύνη αφορά και τους επικεφαλής των κομμάτων».

Όσον αφορά στα σχέσεις με την Τουρκία ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην παρέμβαση του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum». Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητική και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα. Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει το ένα εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Στο μέτωπο της οικονομίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως το πρόγραμμα «γέφυρα» βρίσκει ήδη μεγάλη ανταπόκριση. Για να προσθέσει πως καλύπτει, δηλαδή, όχι μόνο όσους έχουν κόκκινα δάνεια, αλλά επιβραβεύει και τους συνεπείς δανειολήπτες. Δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για τη συμμετοχή είπε πως «μέσα σε μόλις 3 ημέρες, οριστικοποιήθηκαν υπερδιπλάσιες αιτήσεις απ' ό,τι στους 13 μήνες ισχύος του προηγούμενου προγράμματος. Συγκεκριμένα, 13.806 αιτήσεις είχαν υποβληθεί οριστικά έως τις 07.00 το πρωί σήμερα»

Στην πλατφόρμα του προγράμματος είχαν εισέλθει έως τις επτά σήμερα το πρωί 39.759 δανειολήπτες, εκ των οποίων 34.872 είχαν ξεκινήσει τη δημιουργία αίτησης και 31.789 είχαν ήδη άρει το απόρρητό τους. Σημειώνεται ότι, μόλις το 0,9% των αιτήσεων έχουν κριθεί ως μη επιλέξιμες λόγω υπέρβασης των ανώτατων ορίων οικογενειακού εισοδήματος και μόλις το 0,05% λόγω υπέρβασης του ανώτατου ορίου αξίας κύριας κατοικίας.

Όσον αφορά στην πολύνεκρη, καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό βρίσκεται ήδη στο Λίβανο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για τον σκοπό αυτό. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις Αρχές της χώρας, όσο και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για παροχή περαιτέρω βοήθειας και υποστήριξης, εφόσον χρειαστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v