Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Δένδια-Πομπέο την Παρασκευή στη Βιέννη

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Συνάντηση Δένδια-Πομπέο την Παρασκευή στη Βιέννη

Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, θα συναντηθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου στη Βιέννη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δυο ημέρες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Την υποστήριξη των ΗΠΑ σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε την Τρίτη και ο πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κ. Δένδια. «Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία», συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ.



Στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε και το Ισραήλ. «Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα. 
Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v