Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλωματική κορύφωση για φρένο στην τουρκική παραβατικότητα

Η Αθήνα προσδοκά «να μπουν στο τραπέζι» της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ αύριο οι κυρώσεις στην Τουρκία. Παρέμβαση Μακρόν, στο Τελ Αβιβ ο Ν. Δένδιας, συνάντηση με Πομπέο. Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για «κίνδυνο ατυχήματος».

Διπλωματική κορύφωση για φρένο στην τουρκική παραβατικότητα

Η Αθήνα κορυφώνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας, ο πρωθυπουργός μίλησε δημοσίως για τον «κίνδυνο ατυχήματος» και το τουρκικό σκάφος Oruc Reis  βγήκε εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένοντας ωστόσο εντός παράνομης τουρκικής NAVTEX, με ισχυρό το ενδεχόμενο να επανέλθει στο σημείο που προκάλεσε την όξυνση.

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον «κίνδυνο ατυχήματος», κατά τη χθεσινή «διαγγελματικού» τύπου δήλωση, δεν ήταν τυχαία. Kυβερνητικά στελέχη ανεπισήμως «κρούουν τον κώδωνα» εδώ και τρεις ημέρες (σ.σ. όπως έχουμε αναφέρει σχετικά), ενώ χθες υπήρξαν πληροφορίες ότι παρατηρήθηκε «επακούμβιση» μίας ελληνικής και μίας τουρκικής φρεγάτας πέριξ του Oruc Reis.

Φόβους για «ατύχημα» εξέφραζαν τις τελευταίες ημέρες και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχουν εικόνα για το «τεταμένο κλίμα» που επικρατεί στο ένοπλο δυναμικό, καθώς η εικόνα του τουρκικού σκάφους με βυθισμένα τα καλώδια ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν γίνεται αποδεκτή.

Θα μπουν στο τραπέζι οι κυρώσεις; 

Παρά την αρχική γερμανική απροθυμία (σ.σ. η Γερμανία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο) το ελληνικό αίτημα για έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης έγινε δεκτό, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή

Στην ατζέντα, βεβαίως, μπήκαν, πλην των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εκλογές στη Λευκορωσία και η τραγωδία στον Λίβανο, ανοίγοντας τη θεματολογία. 

Απόφαση, έτσι κι αλλιώς, δεν θα ληφθεί, ωστόσο η Αθήνα ποντάρει στο «να μπουν στο τραπέζι» οικονομικές κυρώσεις προς την Τουρκία, με το επιχείρημα ότι αυτό είναι το μήνυμα που μπορεί να επηρεάσει τον Ταγίπ Ερντογάν λόγω της δεινής θέσης της τουρκικής οικονομίας. 

Την ίδια ημέρα, την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί εκτάκτως στην Βιέννη με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Η συνάντηση εκτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντική («και μόνο που μπήκε εμβόλιμα στο πρόγραμμα του κ.Πομπέο), με την ελληνική πλευρά να ευελπιστεί σε «αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία».  

Ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται σήμερα στο Τελ Αβιβ, μία ημέρα μετά την (καθυστερημένη, πάντως) δήλωση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι τάσσεται αλληλέγγυα στην Ελλάδα και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της.

Το «καλό νέο» χθες προήλθε από τη νέα δήλωση στήριξης του Μανουέλ Μακρόν, παρότι υπήρξαν ερωτηματικά για τη σιωπή των τελευταίων, «καυτών» τριών ημερών. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το απόγευμα με τον  κ.Μητσοτάκη, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, ζήτησε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και προανήγγειλε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της χώρας του στην περιοχή

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού και με την Άγκελα Μέρκελ στο επόμενο διάστημα. 

«Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν μίλησε για τις τουρκικές έρευνες;»

Αναφορικά με την δήλωση του πρωθυπουργού, ως βασικό σημείο της εκτιμάται η αναφορά στην ανάγκη να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις προκλήσεις και την παραβατικότητα. «Διάλογος βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.

Από την αντιπολίτευση ωστόσο επισημάνθηκε η απουσία κάθε αναφοράς στις έρευνες που πραγματοποιεί το τουρκικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Την 3η συνεχόμενη ημέρα που το Τουρκικό ερευνητικό παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εμφανίστηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Έλληνας πρωθυπουργός  για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχουν έρευνες παρά μόνο προκλήσεις», επισήμαναν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας το ερώτημα:

«Αν δεν υπάρχουν έρευνες και, άρα, παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ποιος ο λόγος να ζητάμε τη διπλωματική συνδρομή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις όσο γενικότερα και του Διεθνούς παράγοντα;».

To ΚΙΝΑΛ επανέλαβε τη θέση για αρραγές εθνικό μέτωπο και συνεννόηση, που όμως η κυβέρνηση «ως τώρα δυστυχώς αρνείται».

Ενώ το ΜΕΡΑ25 μίλησε για άρνηση του κ.Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλία υπέρβασης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των δεσμεύσεών του στις «Μεγάλες Δυνάμεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v