Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη ημέρα για την εξέλιξη της ελληνοτουρκικής έντασης

H τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ και η συνάντηση Δένδια-Πομπέο θα δώσουν το στίγμα. Ο Ερντογάν μιλάει για «καζάν-καζάν» (win-win) λύση, αλλά απειλεί. «Διάλογος χωρίς αποχώρηση του Oruc Reis δεν γίνεται» διαμηνύει η Αθήνα. Νέα παρέμβαση Μέρκελ, δυναμικό το γαλλικό «παρών». Το επεισόδιο με τις φρεγάτες.

Κρίσιμη ημέρα για την εξέλιξη της ελληνοτουρκικής έντασης

Η ελληνική προσπάθεια να υψώσει διπλωματικό τείχος απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν κορυφώνεται σήμερα, με την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Βιέννη. Συνάντηση που θεωρείται κρίσιμη, δεδομένης της σχέσης του Ντόναλντ Τράμπ με τον κ.Ερντογάν.

Αυτό που περιμένει η Αθήνα από την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ είναι να τεθεί το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία και να δοθεί προειδοποίηση στην Άγκυρα πως εάν δεν αλλάξει στάση (σ.σ. το Oruc Reis επέστρεψε χθες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα),  θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 27 Αυγούστου.

Η είσοδος στο «παιχνίδι» του Μανουέλ Μακρόν (με την ηχηρή γαλλοελληνική άσκηση... απέναντι από το Oruc Reis) και η νέα παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ, η οποία επικοινώνησε χθες πρώτα με τον κ. Ερντογάν και στη συνέχεια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτιμάται ότι συνέβαλαν στην εικόνα που προσπάθησε να παρουσιάσει, αίφνης, ο Τούρκος πρόεδρος  ότι προτάσσει τον διάλογο και στην διπλωματική οδό.

«Παζάρι» για τους όρους του διαλόγου

Κατά τις εκτιμήσεις, (και πλην νέου απροόπτου) αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η παρασκηνιακή αναζήτηση των όρων υπό τους οποίους θα μπορούσε να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Από ελληνικής πλευράς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στην κ. Μέρκελ ως προϋπόθεση για τον διάλογο την απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Κατά τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε την ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις και οι ενέργειες που τις προκαλούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στην κ.Μέρκελ ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από διάλογο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η αναφορά του, λίγο αργότερα, στην «καζάν-καζάν» (win-win) λύση έρχεται ως συνέχεια των δηλώσεών του που είχαν προηγηθεί, ότι δεν θα επιτρέψει «να περιορισθεί η Τουρκία στις ακτές της».

Για την ανάγκη απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών φέρεται να μίλησε στον κ.Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες.

Υπονοούμενο Ερντογάν για «επακούμβηση»;

Εν τω μεταξύ, ερωτηματικά προκάλεσε μία αναφορά του κ.Ερντογάν χθες. Αφού επανέλαβε τη θέση του ότι για την ένταση στην περιοχή ευθύνονται «οι ελληνικές ενέργειες», πρόσθεσε χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί: «είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα να μην παρενοχλήσει το Oruc Reis. Σήμερα πήραν την πρώτη απάντηση τους». 

Οι ερμηνείες αφορούν τις προχθεσινές φήμες για την περίφημη «επακούμβηση» μίας τουρκικής και μίας ελληνικής φρεγάτας (Λήμνος). Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΞ χθες το βράδυ, ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει σήμερα τους Ευρωπαίους ομολόγους του  «για τα πραγματικά επιχειρησιακά συμβάντα» και θα ανατρέψει τους τουρκικούς ισχυρισμούς.  Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει διαψεύσει τα περί «επακούμβησης» των δύο φρεγατών, διαμηνύοντας ότι οι κινήσεις της για την απόκρουση των τουρκικών προκλήσεων περιορίζονται στο διπλωματικό πεδίο. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δυο πλοία ήρθαν σε «επαφή» και ότι το τουρκικό έχει υποστεί βλάβες στο πίσω μέρος του. Αντίθετα η ελληνική φρεγάτα χθες συμμετείχε κανονικά στις ασκήσεις με τις γαλλικές ναυτικές δυνάμεις, όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v