Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ατομική ευθύνη ελλείψει κυβερνητικού «φιλότιμου»

Πώς φτάσαμε από τα 27 κρούσματα στα 217+ σε ένα μήνα. Το άναρχο άνοιγμα του τουρισμού, οι αποφάσεις-αλαλούμ και η μετάθεση της ευθύνης στους νέους. Ανοχύρωτο το ΕΣΥ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ατομική ευθύνη ελλείψει κυβερνητικού «φιλότιμου»

Στις 15 Ιουλίου που «άνοιξε» ο ελληνικός τουρισμός η χώρα μετρούσε 27 νέα κρούσματα. Ένα μήνα και μία ημέρα μετά, δηλαδή χθες, το ημερήσιο δελτίο έδωσε 217 νέα κρούσματα και 7.075 συνολικά, με τον ημερήσιο αριθμό να παραμένει σταθερά τριψήφιος εδώ και μία εβδομάδα.

Τι μεσολάβησε; Κατά την κυβέρνηση η χαλάρωση που επικράτησε λόγω καλοκαιριού και, κυρίως, η επίδρασή της στους νέους, οι οποίοι δεν επέδειξαν ατομική ευθύνη.

Στους νέους μάλιστα απευθύνθηκε ο κ. Μητσοτάκης, μέσω του Διαδικτύου, μιλώντας τους σε δεύτερο ενικό πρόσωπο και προβάλλοντας σποτάκι που απευθύνεται στις νεαρές ηλικίες: «Μπορεί για λίγο να αψήφησες τα μέτρα προστασίας και να ξέχασες τον κορωνοϊό. Κάνε όμως  έστω και τώρα τη διαφορά: μη γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα».

Κατά την αντιπολίτευση (και δη, την αξιωματική) αυτό που μεσολάβησε είναι το άναρχο άνοιγμα του τουρισμού και οι αποφάσεις που οδήγησαν σ΄αυτή τη χαλάρωση αλλά και στη σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων: από την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα εμπορικά κέντρα και την αραίωση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μέχρι την αύξηση της πληρότητας στα πλοία και την μη διενέργεια ικανού αριθμού τεστ σε όσους έφταναν στη χώρα από το εξωτερικό, παρότι ο ίδιος ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονες μιλούσαν για μεγάλο αριθμό ασυμπτωματικών φορέων.

«Όταν μια κυβέρνηση επικαλείται συνεχώς την ατομική ευθύνη για να αποσιωπήσει τις δικές της ευθύνες, έχει χάσει το φιλότιμο της», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, παραπέμποντας σε πρόσφατη φράση του πρωθυπουργού ότι «το εθνικό μας εμβόλιο είναι το φιλότιμό μας».

Συναίνεση, τέλος

Πλέον, έχει γίνει σαφές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα τηρήσει την τακτική της απόλυτης συναίνεσης στα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν την άνοιξη, στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Στα τέλη Φεβρουαρίου ο ιός βρήκε και την Ελλάδα απροετοίμαστη με Εθνικό Σύστημα Υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το lockdown ήταν μονόδρομος. Η κυβέρνηση είχε έξι μήνες στη διάθεσή της, και χωρίς άσκηση αντιπολίτευσης, για να προετοιμάσει τη χώρα. Πλέον δεν υπάρχουν άλλοθι», αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Για του λόγου τους το αληθές, επικαλούνται ημερομηνίες και αποφάσεις που, όπως τονίζουν, οδήγησαν στον επταπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε ένα μήνα:

--- Αρχές Ιουνίου: Ανακοινώνεται η λίστα των χωρών από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται ταξιδιώτες, και που τα αεροδρόμιά τους κατατάσσονται στα ασφαλή: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λίβανο, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.

Μετά από 40 ημέρες αποφασίζεται το υποχρεωτικό αρνητικό τεστ για τους ταξιδιώτες από τα Βαλκάνια (με «μπλόκα» στον Προμαχώνα) καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων από τις χώρες αυτές κτυπάει «κόκκινο».

--- 13 Ιουνίου: Με φόντο το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στην Καλντέρα της Σαντορίνης, ο πρωθυπουργός απευθύνει διεθνώς τουριστική πρόσκληση και μιλά για «ένα καλά υπολογισμένο ρίσκο» από την κυβέρνηση.

--- 8 Ιουλίου: Ανακοινώνεται από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης ότι δεν υποχρεούνται, πλέον, οι καταναλωτές να φορούν μάσκα μέσα σε εμπορικά κέντρα. Με την ίδια απόφαση καταργείται και το όριο των έξι (6) ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης. (Δέκα ημέρες αργότερα η μάσκα έγινε εκ νέου υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Με εξαίρεση, πάλι, τους ναούς όπου η χρήση μάσκας παραμένει σε επίπεδο “σύστασης”).

--- 15 Ιουλίου: «Ανοίγει» ο τουρισμός και καταφθάνουν τουρίστες από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο χωρίς αρνητικό τεστ, με δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σημεία εισόδου – όχι επαρκείς, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.

--- 27 Ιουλίου: Τίθεται σε εφαρμογή το θερινό πρόγραμμα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, που περιλαμβάνει μείωση στη συχνότητα των δρομολογίων. Οι αντιδράσεις είναι έντονες, καθώς ο συνωστισμός στις στάσεις και στα οχήματα/συρμούς ξεπερνά κάθε στοιχειωδώς αποδεκτό όριο, με τα κρούσματα να αυξάνουν σταθερά και τις συστάσεις περί… ατομικής ευθύνης να πυκνώνουν. Δέκα ημέρες αργότερα ανακοινώνεται ότι αναστέλλονται οι άδειες των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς, προκειμένου να αποκατασταθούν τα δρομολόγια – κάτι που, ακόμα, παραμένει ζητούμενο.

«Ανοχύρωτο ακόμα το ΕΣΥ»

Όσο για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας; Τόσο ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, όσο και η ΠΟΕΔΗΝ αλλά και εκπρόσωποι νοσοκομειακών φορέων, καταγγέλλουν ημίμετρα που διατηρούν υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία. Αναφέρουν επίσης ότι στις αρχές Αυγούστου έγινε γνωστό ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που επιστρέφουν από τις διακοπές τους θα κάνουν υποχρεωτικά τεστ πριν αναλάβουν υπηρεσία στα νοσοκομεία. Κατά τις καταγγελίες όμως, ακόμα και όσοι έκαναν το τεστ δεν είχαν την πολυτέλεια να μείνουν εκτός νοσκομείων για το διήμερο που μεσολαβεί μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, ελλείψει προσωπικού.

Τα στοιχεία που δίνει η ΠΟΕΔΗΝ για το υγειονομικό δυναμικό δεν έχουν διαψευστεί:

  • Για τις ανάγκες του κορωνοϊού έγιναν 4.000 προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία είναι 40.000.
  • Από αυτές τις 4.000 προσλήψεις, οι 300 αφορούν ιατρικό προσωπικό.
  • Κάθε χρόνο αποχωρούν από το ΕΣΥ με συνταξιοδότηση 1.500 άτομα, δηλαδή 300 γιατροί και 1.200 λοιπό προσωπικό.
  • Εάν δεν γίνει κάτι άμεσα, το σύστημα θα καταρρεύσει, καθώς, πλην της πανδημίας, θα επιστρέψει το φθινόπωρο και η εποχιακή γρίπη.

Η συνέχεια αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v