Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνο «βραχυκύκλωμα» στο Μαξίμου για τις τουρκικές έρευνες 

Πώς ερμηνεύει τη «βόμβα» του πρωθυπουργικού Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας. Εσωκομματικές τριβές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. «Μη αποδεκτή η διαφοροποίηση» στην ψηφοφορία για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνο «βραχυκύκλωμα» στο Μαξίμου για τις τουρκικές έρευνες

«Βραχυκύκλωμα» στην κυβέρνηση διαπιστώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και, μάλιστα, στον χειρισμό δύο μείζονος σημασίας θεμάτων: της τουρκικής παραβατικότητας και των διαρκώς αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Κι αν η προσοχή της κοινής γνώμης επικεντρώνεται στην επιστροφή (;) της πανδημίας, με τον φόβο να αφορά την προστασία του πληθυσμού και τις επιπτώσεις από την οικονομική ύφεση, η διαχείριση της ελληνο-τουρκικής κρίσης προκαλεί «τουλάχιστον ερωτηματικά» για το τι έρχεται στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

Το ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι ότι και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκδηλώνονται διαφωνίες για τον τρόπο αντιμετώπισης της ελληνοτουρκικής κρίσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να φέρεται αποφασισμένο να μην επιτρέψει νέα «εικόνα Βαβέλ» - αρχής γενομένης από την ψηφοφορία στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα για τη Συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου. 

Ειδικότερα, «βόμβα μεγάλης ισχύος» χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου τη χθεσινή τοποθέτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, ναυάρχου Αλέξανδρου Διακόπουλου, ο οποίος ...διέψευσε on air (στο Open tv) τον επίμονο κυβερνητικό ισχυρισμό του τελευταίου δεκαημέρου, ότι το τουρκικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται μεν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά δεν διεξάγει έρευνες, παρότι έχει ποντίσει καλώδια ερευνών.

Η «είδηση», όπως λένε, βρίσκεται στην φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο κ.Διακόπουλος: «μην κοροϊδευόμαστε, έρευνες έγιναν» και «δεν υπάρχει ολίγον έγκυος, εφόσον (το σκάφος) έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, διαβεβαίωνε με κατηγορηματικό τρόπο από άλλο τηλεοπτικό βήμα (ΑΝΤ1): «έρευνες πάντως δεν γίνονται». 

Η ανασκευή στην οποία προχώρησε ο κ.Διακόπουλος, ως αποτέλεσμα της οργής που, κατά τις πληροφορίες, προκάλεσε στο Μαξίμου η τοποθέτησή του, ουδόλως έπεισαν. Έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν τη διαφοροποίησή του στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργικός σύμβουλος ανήκει στο τμήμα του «συστήματος» που δεν συναινεί με την επικοινωνιακή αντιμετώπιση του θέματος από το κυβερνητικό επιτελείο, όπως ότι το τουρκικό σκάφος προσπάθησε να κάνει έρευνες αλλά δεν τα κατάφερε λόγω του θορύβου που προκαλούν τα παρακείμενα πλοία. Γι' αυτό, λένε, χρησιμοποίησε την έκφραση «μην κοροϊδευόμαστε» και «δεν υπάρχει ολίγον έγκυος».

Τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ε/τ διάλογο 

Από την άλλη, προκαλεί εντύπωση (συνολικά στην αντιπολίτευση) η σιωπή των «ακραίων» βουλευτών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, τη στιγμή που το Oruc Reis μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα επί δέκα ημέρες. «Ένστικτο αυτοσυντήρησης λέγεται», σημειώνουν (και) στον ΣΥΡΙΖΑ,  καθώς τα δύσκολα με την ελληνοτουρκική κρίση «είναι μπροστά μας». 

Αντιθέτως, αυτό το «ένστικτο» παραμένει ζητούμενο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως φάνηκε από άρθρα και αναρτήσεις στα social media το τελευταίο διάστημα, μοιράσθηκαν σε στρατόπεδα οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν και οι οπαδοί του διαλόγου. 

Αν και οι πρώτοι, παρότι ΠΑΣΟΚογενείς κυρίως, απέφυγαν κάθε παραπομπή σε παραινέσεις τύπου «Βυθίσατε το Χόρα», ενώ οι δεύτεροι («σημιτικής» φιλοσοφίας κυρίως) διαφωνούν με την θέση του κόμματος ότι η μοναδική διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα.

«Για να ξεκινήσει διάλογος με την Τουρκία οι άλλες υπαρκτές διαφορές εντάχθηκαν στον ανεπίσημο και μη δεσμευτικό χαρακτήρα των διερευνητικών. Ας το έχουν υπόψη τους αυτό οι θιασώτες της ‘μίας και μόνης διαφοράς’ όταν παράλληλα ζητούν και διάλογο με την Τουρκία. Αυτός ή θα γίνει με ευρύτερη ατζέντα ή δεν θα γίνει», έγραψε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μπίστης, ερχόμενος ανοικτά «απέναντι» (και) στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει μιλήσει πολλάκις για «τη μία και μόνη διαφορά». 

«Δεν θα γίνει αποδεκτή νέα εικόνα Βαβέλ»

Εντός κομματικών τειχών, η ομάδα των «53» ανήρτησε, λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο,  ανυπόγραφο άρθρο σχετικά με τη Συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, την οποία «χειροκροτούν» χωρίς αστερίσκους. Οι πληροφορίες  αναφέρουν ότι ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος είτε δεν ήταν ενήμερος, είτε δεν «προσυπέγραφε» την εν λόγω άποψη και, για τον λόγο αυτό, δεν έτυχε ιδιαίτερης προβολής.

Σε κάθε περίπτωση, η κομματική συνοχή θα δοκιμαστεί (ή θα επιβεβαιωθεί) την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη 26 Αυγούστου, κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για τις Συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και με Αίγυπτο. Όπως έχουμε αναφέρει, ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να δηλώσει «παρών» στη Συμφωνία με την Αίγυπτο και να ψηφίσει «ναι» στην έτερη με την Ιταλία. 

Κατά τις ίδιες πηγές, το ενδεχόμενο καταψήφισης συζητήθηκε εκτενώς, αλλά δεν φαίνεται να προκρίθηκε από την ηγεσία – αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν «ανταρσίες» από 5-6 βουλευτές που κινούνται στο πνεύμα των «53» για την ελληνο-αιγυπτιακή Συμφωνία, ακόμα και αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα πάντως διαμηνύουν πως η «εικόνα Βαβέλ» ανήκει στο παρελθόν και δεν θα γίνει αποδεκτή η εκ νέου επικράτησή της, πόσο μάλλον για ένα μείζον εθνικό θέμα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v