Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Από το χαμένο τρίμηνο για υγεία-οικονομία στο «εσείς φταίτε» 

Με κατάλογο λαθών και παλινωδιών της κυβέρνησης απαντά στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι για την εκτίναξη των κρουσμάτων φταίει «η εσωτερική χαλάρωση». ΚΙΝΑΛ προς κυβέρνηση: «Πότε λέγατε ψέμματα, τον Ιούνιο ή τώρα;»

ΣΥΡΙΖΑ: Από το χαμένο τρίμηνο για υγεία-οικονομία στο «εσείς φταίτε»

Για βαρύ χειμώνα με κοινωνικές εντάσεις που άρχισαν ήδη να διαφαίνονται προειδοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση, επικαλούμενη την αποτυχία του τουριστικού ανοίγματος, την «επιστροφή» της πανδημίας, την πορεία της οικονομίας και την αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με την υποαπασχόληση.

Οι αντιδράσεις που προκαλεί η κυβερνητική απόφαση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης της πανδημίας, θεωρούνται προπομπός των επερχομένων.

Το κεντρικό επιχείρημα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι ότι το υπουργείο Παιδείας είχε τρεις μήνες στη διάθεσή του να σχεδιάσει το άνοιγμα των σχολείων στο σενάριο αύξησης των κρουσμάτων, αλλά, ενώ δεν έκανε τίποτα, προκαλεί με τις ανακοινώσεις.

Πέραν του προβλήματος «μάσκες» (αν και η κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι θα αναζητηθεί τρόπος να τις προμηθεύσει στους μαθητές), μείζον θέμα θεωρείται η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα (στους 27) ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε επιτευχθεί η σταδιακή μείωσή του (γύρω στους 22).

Το παράδειγμα της Ιταλίας όπου η εκεί κυβέρνηση ανακοίνωση ότι θα διανέμει κάθε ημέρα 11 εκατ. μάσκες στα σχολεία, με μείωση του αριθμού των μαθητών στις αίθουσες, προβάλλεται ήδη αρκούντως και γίνεται μέτρο σύγκρισης.

«Ούτε καν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά το lockdown δεν υπήρξε μέριμνα να οργανωθούν καλύτερα, να αυξηθούν οι τάξεις και να ενισχυθεί το προσωπικό για να υποδιπλασιαστούν οι μαθητές ανά τμήμα. Ούτε καν μέριμνα για μάσκες δεν υπάρχει, το υπουργείο Παιδείας είπε ότι είναι «προσωπικό θέμα» των παιδιών και των γονιών. Τι σχεδίαζαν τέσσερις μήνες; Τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

«Ιδού τα λάθη και παλινωδίες σας, κ.Πέτσα»  

Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επέμεινε και χθες στη θέση ότι δεν οφείλεται στο «άνοιγμα» του τουρισμού η έκρηξη των κρουσμάτων, πυροδοτώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης με σύσσωμη την αντιπολίτευση.

«Η μεγαλύτερη διασπορά δεν οφείλεται σε εισαγόμενα κρούσματα, αλλά στην εσωτερική χαλάρωση. Από τα 332.934 τεστ που έχουν γίνει στις 31 πύλες εισόδου της χώρας από την 1η Ιουλίου έως και χθες 725 δείγματα ήταν θετικά που αντιστοιχούν σε μόλις 0,21% των επισκεπτών στη χώρα μας», δήλωσε.

Ο αντίλογος; Αφενός, ότι τα εν λόγω τεστ που επικαλείται αφορούν δειγματοληπτικούς ελέγχους, ενώ ο συνολικός αριθμός των τουριστών υπολογίζεται στα 5-6 εκατομμύρια. (σ.σ. έναντι 33 εκατομμυρίων τουριστών πέρυσι «που διέψευσε τις προβλέψεις για 50-60% φέτος»). 

«Από κάπου ξεκινάει η διασπορά, δεν γίνεται μόνη της» λένε, υπενθυμίζοντας ότι στις αρχές Ιουλίου τα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα 25 ημερησίως, κατά μέσο όρο.

Αφετέρου, ότι η «χαλάρωση» που επικαλείται ο κ.Πέτσας ήταν αποτέλεσμα της επίπλαστης «επιστροφής στην κανονικότητας» που επικοινώνησε η κυβέρνησης μετά το lockdown, προκειμένου να υποστηρίξει το αφήγημά της «τα καταφέραμε» και να εμφανίσει τη χώρα covid-free για το άνοιγμα στον τουρισμό. 

Προς απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ κωδικοποίησε τα λάθη και τις παλινωδίες της κυβέρνησης από τα τέλη Μαΐου και μετά, αποδίδοντας σαφώς ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση.

Δηλαδή: 

  1. Το άνοιγμα του τουρισμού άρον-άρον και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ, όπως απαίτησαν από τον κ. Μητσοτάκη ξένοι tour operators.
  2. Η πληρότητα 100% στα αεροπλάνα, όπως απαίτησαν αεροπορικές εταιρείες.
  3. Το μπάχαλο με τα διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας.
  4. Η άρνηση να αυξηθούν τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να στοιβάζονται σαν σαρδέλες.
  5. Η αύξηση της πληρότητας των πλοίων, όπως απαίτησαν από τον κ. Μητσοτάκη οι εφοπλιστές.
  6. Η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στα καταστήματα, την οποία επανέφεραν άρον-άρον μετά από ενάμιση μήνα.
  7. Για την παραδοχή της απόκρυψης κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς, όπως στην Πάρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.
  8. Η παταγώδης αποτυχία του δήθεν επιτελικού κράτους που δεν μπορεί να συντονιστεί με τις αρμόδιες τοπικές και ελεγκτικές αρχές για την τήρηση των μέτρων.
  9. Τα αναποτελεσματικά μέτρα που και την πανδημία δεν αντιμετωπίζουν και καταστρέφουν όποια επιχείρηση πασχίζει να αντέξει στην πρωτοφανή ύφεση που έρχεται με την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη.
  10. Η άρνηση να στηριχθούν με ρευστότητα οι επιχειρήσεις και την απόφαση να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι με μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθών.
  11. Το γεγονός ότι άφησε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες χωρίς εισόδημα όλο το καλοκαίρι, αφού όσοι εργαζόμενοι έχουν μπει σε αναστολή τον Ιούνιο και Ιούλιο θα πάρουν στην καλύτερη περίπτωση 534 ευρώ στο τέλος Αυγούστου.
  12. Το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα σχέδιο. Η κυβέρνηση ετοιμάζει μια παγκόσμια πρωτοτυπία: εν μέσω πανδημίας ανοίγει τα σχολεία με αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τάξη και υποχρεώνει γονείς και εκπαιδευτικούς να πληρώνουν μόνοι τους το κόστος για τις απαραίτητες μάσκες που θα απαιτούνται καθημερινά.

«Όλα έγιναν ανάποδα. Ο χρόνος του lockdown θα έπρεπε να αξιοποιηθεί και για να βελτιωθούν οι υποδομές του συστήματος Υγείας και για να γίνουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε», τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς, ενώ για τα παραπάνω υπήρξε μακροσκελής απάντηση κυβερνητικών πηγών. 

Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, το ίδιο χρονικό διάστημα θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για να προετοιμαστούμε, καθώς είμαστε μία οικονομία η οποία στηρίζεται πάρα πολύ στον τουρισμό και την εστίαση, ώστε να κάνουμε το ‘άνοιγμα’ με πολύ μεγαλύτερη προσοχή σε σχέση με το ‘μπάτε σκύλοι, αλέστε’ που κάναμε ως χώρα μετά την άρση των περιορισμών. Πλέον, βρισκόμαστε ενώπιον μιας δεύτερης απευκταίας έξαρσης του φαινομένου».

ΚΙΝΑΛ: Πότε λέγατε ψέματα;

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν και η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. «Ο κ. Μητσοτάκης τον Ιούνιο καλούσε από την Σαντορίνη τους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα που είναι μια ασφαλής χώρα. Χθες όμως δήλωνε ότι "περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων". Σήμερα ο κ. Πέτσας δηλώνει ότι τα κρούσματα δεν είναι "εισαγόμενα", οφείλονται στην "χαλάρωση" των πολιτών μας. 

Άρα ή έλεγαν ψέματα τον Ιούνιο και εν γνώσει τους καλλιέργησαν τον εφησυχασμό ή λένε ψέματα τώρα και το απροετοίμαστο, πρόχειρο και χωρίς μέτρα "άνοιγμα" του τουρισμού, επέφερε τα αρνητικά αποτελέσματα. Και στις δυο περιπτώσεις όμως, φέρουν οι ίδιοι, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, την ευθύνη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v