Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Επείγοντα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Η κυβέρνηση μοιράζει τρεις μάσκες… και ένα παγούρι, αφήνοντας πολυμελή τα μαθητικά τμήματα. Να συνεδριάσει εκτάκτως η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για να ληφθούν αποφάσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Επείγοντα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων επικεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη χθεσινή παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Η διατήρηση των πολυμελών σχολικών τμημάτων, οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές σε συνδυασμό με το χαμηλό κονδύλι που διατίθεται παρά τις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας, μπαίνει στο στόχαστρο της κριτικής, μαζί με το «αλαλούμ» για το πότε θα αρχίσουν τα μαθήματα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί «τουλάχιστον προκλητικές» τις χθεσινές ανακοινώσεις της Νίκης Κεραμέως καθώς, αφενός, δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς και, αφετέρου, περιόρισε την κρατική συνεισφορά στους μαθητές σε τρεις μάσκες και ένα παγούρι για νερό. Κι αυτό, όπως λένε, τη στιγμή που η υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για το ανώτατο όριο μαθητών ανά αίθουσα, λέγοντας ότι ο μέσος όρος σήμερα είναι 17 μαθητές. 

«Μέσος όρος, όταν σε κάποιο απομακρυσμένο σχολείο η αίθουσα έχει δέκα μαθητές και σε ένα άλλο, π.χ. στην Αττική, ο αριθμός είναι 28, σημαίνει ότι στη δεύτερη περίπτωση ο συνωστισμός είναι δεδομένος όπως και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού», αναφέρουν στελέχη του κόμματος.

«Καθώς πλησιάζουμε στην υποδοχή των μαθητών στα σχολεία, ξεδιπλώνεται στα μάτια μας η ανικανότητα και η γύμνια του ‘επιτελικού κράτους’ της ΝΔ. Από τον Απρίλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχη μέσα κι έξω απ’ τη Βουλή, καταθέτοντας πλειάδα προτάσεων για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις τάξεις. Κάτι που είχαμε θεωρήσει πρώτιστο παιδαγωγικό στόχο, αφού εκεί είναι η θέση των μαθητών, στη "φυσική" τους τάξη, με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους. Κι όχι μπροστά στην οθόνη, όσο απαραίτητη κι αν ήταν η αξιοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στα πρώτα στάδια της πανδημίας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης.

Τόσο ο ίδιος όσο και συνολικά το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να επικαλείται το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι «να χτυπήσει το κουδούνι», διότι είχε στη διάθεσή της τρεις μήνες για να προετοιμασθεί. 

Όπως αναφέρουν, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προτείνει να αξιοποιηθεί το καλοκαίρι για να προχωρήσουν παρεμβάσεις στη σχολική κτιριακή υποδομή (κοινόχρηστοι χώροι και χώροι υγιεινής, αίθουσες που στερούνταν ικανοποιητικού αερισμού κ.ά.), με την ενεργοποίηση και των δήμων.

«Προτείναμε την αναζήτηση πρόσθετων, εναλλακτικών σχολικών αιθουσών μέσω των ΟΤΑ ως προσωρινό μέτρο ανάγκης. Καμία ενέργεια. Αντίθετα, το υπουργείο ετοιμάζεται να υλοποιήσει την απαράδεκτη ρύθμιση που ψήφισε τον Ιούνιο, αυξάνοντας εν μέσω πανδημίας τους μαθητές στα δημοτικά... από 22 σε 25!», ανέφερε ο κ. Φίλης.

Κατηγορούν, επιπλέον, την κυβέρνηση ότι «με τις απίστευτες παλινωδίες της δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες και δίνει τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας. Το είδαμε στον τουρισμό, το βλέπουμε στην εκπαίδευση. Μια κυβέρνηση του ‘πάμε και βλέπουμε’, του ‘είπα-ξείπα’, μια κυβέρνηση σε πλήρη σύγχυση».

Ως εκ τούτου, ο κ. Φίλης ζήτησε χθες να συνεδριάσει εκτάκτως η αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου κυβέρνηση και αντιπολίτευση να καταλήξουν στα αναγκαία για το υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Μέτρα άμεσης υλοποίησης

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τις παρουσιάζει εκ νέου, βασίζονται σε μέτρα που εφαρμόζονται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είναι οι εξής:

  • Έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.
  • Αυξημένα τεστ για εκπαιδευτικούς και ευάλωτες κατηγορίες μαθητών.
  • Δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • Τάξεις 10-12 μαθητών με προσθήκη ή αναδιαμόρφωση αιθουσών.
  • Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για τη σχολαστική καθαριότητα των σχολικών χώρων.
  • Επιτάχυνση των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών -πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών για το φετινή χρονιά.
  • Εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω των δημόσιων δικτύων -χωρίς αποκλεισμούς-, εκεί όπου οι επιδημιολογικές συνθήκες την επιβάλλουν.
  • Συντονιστικό όργανο Παιδείας-Υγείας ανά Δήμο, σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, για την αξιόπιστη παρακολούθηση των εξελίξεων και τη στοχευμένη παρέμβαση αν και όπου χρειαστεί.
  • Έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα Δημόσιας Υγείας και ατομικής προστασίας.

ΚΙΝΑΛ: Ξεπεράσατε κάθε όριο 

Επίθεση στην κ. Κεραμέως εξαπέλυσε και το ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τη χθεσινή παρέμβασή της. «Το Υπουργείο Παιδείας εξαντλεί κάθε επικοινωνιακή δυνατότητα, χωρίς να μιλά συγκεκριμένα. Ούτε σήμερα γίναμε σοφότεροι. Η υπουργός άνοιξε όλα τα κεφάλαια με ασάφειες και γενικολογίες, διαβεβαιώνοντας ότι είμαστε έτοιμοι. Στα πολλά όμως ερωτήματα, απαντήσεις δεν δόθηκαν. Όλα παραπέμπονται σε μελλοντικές Υπουργικές Αποφάσεις που ΘΑ εκδοθούν. Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο!», τόνισε η βουλευτής, αρμόδια για την Παιδεία, Χαρά Κεφαλίδου. 

«Κατανοούμε το αδιέξοδο και τη σύγχυση. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τώρα η αδυναμία λύσεων είναι εμφανής. Σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζονται ήδη συνδυαστικά μέτρα εκτός από τη χρήση μάσκας όπως τήρηση αποστάσεων, σπάσιμο τμημάτων με λιγότερους μαθητές, επιπλέον σχολικές αίθουσες, προσλήψεις εκπαιδευτικών και διαγνωστικά τεστ για τον έλεγχο της εξέλιξης της νόσου». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v