Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Επί τάπητος το ελληνοτουρκικό με παρέμβαση στη Βουλή

Αναμένεται σύγκρουση για το «παρών» στη Συμφωνία με την Αίγυπτο. Ποιο πλαίσιο έθεσε ο Α. Τσίπρας στον Γερμανό ΥΠΕΞ για προϋποθέσεις διαλόγου με την Τουρκία.

ΣΥΡΙΖΑ: Επί τάπητος το ελληνοτουρκικό με παρέμβαση στη Βουλή

Το ελληνοτουρκικό θα βρεθεί σήμερα στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο (έστω για λίγο) τα του κορωνοϊού.

Οι Συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο φτάνουν στην Ολομέλεια της Βουλής, τη στιγμή που η Τουρκία ανεβάζει επίπεδο στην προκλητικότητα απειλώντας ευθέως «με ενέργειες που δεν θα είναι ατύχημα». Και, μάλιστα, παρόντος του «διαμεσολαβητή» Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέφθηκε τις δύο χώρες για να συμβάλει στην έναρξη διαλόγου.

«Για ποια έναρξη μιλάμε, όταν ο Ερντογάν ετοιμάζει τη μία NAVTEX μετά την άλλη και μιλά για διάλογο άνευ όρων, ενώ ο Τσαβούσογλου δηλώνει, παρόντος του Γερμανού ομολόγου του, ότι ‘δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει και δεν θα είναι ατύχημα’;», σημείωσε αρμόδια πηγή από τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Μάας.

Σ' αυτή τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για τις γερμανικές πρωτοβουλίες σχετικά με την επανεκκίνηση του διαλόγου, θέτοντας στον Γερμανό «διαμεσολαβητή» το πλαίσιο: μόνο με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επανεκκίνηση των διερευνητικών συζητήσεων, οι οποίες θα αφορούν το ένα και μοναδικό θέμα που αναγνωρίζει η Ελλάδα, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Και προσφυγή στη Χάγη, εάν οι διερευνητικές αποτύχουν

Γιατί «παρών» στη Συμφωνία με Αίγυπτο

Ο κ. Τσίπρας θα αναπτύξει το θέμα από το βήμα της Βουλής σήμερα, κατά τη συζήτηση για την (ολική) ελληνο-ιταλική και τη (μερική) ελληνο-αιγυπτιακή Συμφωνία. Όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την πρώτη και θα δηλώσει «παρών» στη δεύτερη, λόγω των ενστάσεων που έχει εγείρει για επικίνδυνα σημεία που θα αξιοποιηθούν αρνητικά (για τα ελληνικά συμφέροντα) από την Τουρκία. 

Το βασικότερο είναι ότι η τμηματική Συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου «σταματάει» στον 28ο μεσημβρινό τέμνοντας τη Ρόδο και αφήνοντας αθωράκιστη, αμυντικά και διπλωματικά, την περιοχή του Καστελόριζου. 

Επίσης, η μειωμένη επήρεια που «δίνει» η Συμφωνία στην Κρήτη -επ' αυτού, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υπενθυμίσει ότι η δική του κυβέρνηση είχε προλάβει να συμφωνήσει με την Αίγυπτο τη «μέση γραμμή» (50-50), η οποία όμως στη Συμφωνία που υπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση έγινε 44-56 υπέρ της Αιγύπτου. «Κι εμείς για τμηματική Συμφωνία συζητούσαμε με την Αίγυπτο, αλλά στη μέση γραμμή, ενώ είχαμε πλάνο για θωράκιση του Καστελόριζου, εάν έμενε εκτός πλαισίου», αναφέρουν αρμόδια στελέχη.

Η απουσία εθνικής στρατηγικής θα επισημανθεί ιδιαίτερα, με το σκεπτικό ότι το ελληνοτουρκικό δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να χειρισθεί μόνη της η κυβέρνηση, ερήμην της αντιπολίτευσης, πόσο μάλλον εάν στο τέλος του δρόμου βρίσκεται η Χάγη. «Εθνική συνεννόηση ναι, αλλά χωρίς ενημέρωση και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών δεν μπορεί να υπάρξει», είναι το επιχείρημα. 

Όπως έχει σημειωθεί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε στο «παρών» λόγω του ευαίσθητου timing και με το επιχείρημα ότι «εμείς δεν θα μιμηθούμε τη ΝΔ που καταψήφιζε τα πάντα, όπως τη Συμφωνία των Πρεσπών, στέλνοντας αρνητικά μηνύματα (και) στους εταίρους». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v