Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ενωμένοι απέναντι στην Τουρκία, αλλά εθνικό είναι το αληθές

Δεν είναι ανεκτό, στο όνομα δήθεν του εθνικού συμφέροντος, να απαιτείτε σιωπή και σιγή ασυρμάτου και να στιγματίζετε όποιον κάνει κριτική, δήλωσε. Πατριδοκάπηλοι και έμποροι εθνικισμού κατοικούν αποκλειστικά στο δικό σας σπίτι.

Τσίπρας: Ενωμένοι απέναντι στην Τουρκία, αλλά εθνικό είναι το αληθές

Με τη φράση «εθνικό είναι το αληθές», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στη σύσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπερψηφίσει η Βουλή τη Συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και, κυρίως, να προσέξουν οι ομιλητές τι θα πουν, διότι ακούνε οι γείτονες.

«Μας είπατε ‘μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς’. Σας ενδιαφέρει το πώς θα ηρεμήσετε το κομματικό σας ακροατήριο, που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, αλλά τώρα πρέπει να φορέσει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στα στρατηγικά κενά της Συμφωνίας που δημιουργούν αρνητικό προηγούμενο για τη συζήτηση με την Τουρκία και, ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών».
Στον αντίποδα, τόνισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την έτερη Συμφωνία με την Ιταλία, παρότι βρίσκει και σ' αυτή ερωτήματα αλλά ήσσονος σημασίας.

Το πρόβλημα με την ελληνο-αιγυπτιακή Συμφωνία, όπως είπε, δεν είναι ο μερικός χαρακτήρας της (άλλωστε κι εμείς για τμηματική Συμφωνία μιλούσαμε), αλλά ο «τερματισμός» της στον 28ο μεσημβρινό, που τέμνει τη Ρόδο και αφήνει αθωράκιστη την περιοχή του Καστελόριζου.

Όσο για την επιλογή του «παρών», τόνισε: «Δεν θα καταψηφίσουμε, διότι έχουμε πλήρη επίγνωση της σημασίας που θα έχει η καταψήφιση μίας Συμφωνίας που ενδεχομένως πολύ σύντομα, έτσι όπως τα κάνετε, να κληθούμε εμείς να υλοποιήσουμε και να διαχειριστούμε, απέναντι στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο». Και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε για τη χώρα μας. Δεν πλειοδοτούμε σε εθνολαϊκισμό όπως κάνατε εσείς απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια Συμφωνία που επέτρεψε ώστε σήμερα η αεράμυνα της Βόρειας Μακεδονίας να καλύπτεται από την ελληνική Πολεμική αεροπορία -όχι την Τουρκία».

Σε άλλο σημείο μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είπε: «Σ΄αυτήν εδώ την αίθουσα λέγατε ότι πούλησα τη Μακεδονία για να κερδίσω τις συντάξεις». Κατά τις πληροφορίες μάλιστα, η σύσταση του πρωθυπουργού να αποσύρει ο ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία (σ.σ. που θα γίνει αύριο) οφείλεται στο πρόβλημα που έχουν ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έλλειψη σαφούς εθνικής στρατηγικής, ελλείψει Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, και επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης προκειμένου να μην υπάρξουν εσωτερικές αναταράξεις. Επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, την επίσημη κυβερνητική θέση ότι το τουρκικό σκάφος Oruc Reis δεν διενεργεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, την οποία διέψευσε δημοσίως ο πρώην, πια, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος. «Δεν είναι ανεκτό, στο όνομα δήθεν του εθνικού συμφέροντος, να απαιτείτε σιωπή και σιγή ασυρμάτου και να στιγματίζετε όποιον σας κάνει κριτική ή όποιον λέει την αλήθεια. Αν είναι δικός σας, τον απολύετε, όπως τον Σύμβουλο Ασφαλείας. Αν είναι απέναντι, τον κατατάσσετε απέναντι. Ότι ενισχύει τα επιχειρήματα του εχθρού. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε», είπε.

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του κ. Τσίπρα είναι:

- Απέναντι σε μια Τουρκία, πρωτοφανώς επιθετική αλλά με σαφή στρατηγική στόχευση την αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο, είμαστε σαφώς όλοι ενωμένοι. Αλλά η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος.

- Για εμάς ήταν, είναι και θα είναι σαφές ότι μια τέτοια εθνική στρατηγική μπορεί να έχει μόνο δύο πολύ συγκεκριμένους στόχους: 

  1. Την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.
  2. Την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη, αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν.

- Η κυβέρνηση παρακολουθεί τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια να περνούν το ένα μετά το άλλο, με τις συμμαχίες μας για κυρώσεις στην Τουρκία να αποδυναμώνονται αντί να ενισχύονται, παρά την κλιμάκωση των παραβιάσεων. Προτείνει σταθερά στην Τουρκία διάλογο -αλλά δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε σε αυτόν.

- Για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, έχω υπογραμμίσει ότι στηρίζω μια τμηματική συμφωνία, η οποία να επιτρέπει την οριοθέτηση στην περιοχή του συμπλέγματος Καστελορίζου σε μεταγενέστερο στάδιο. Τι κάνατε όμως εσείς;

  • Πρώτον, υπογράψατε τελικά μια Συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει την τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι μόνο το Καστελόριζο αλλά τη μισή Ρόδο. Και υπογράψατε χωρίς καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις μας αφού τις υλοποίησαν με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018. Χωρίς πρόβλεψη και χωρίς σχέδιο ενώ ξέραμε όλοι ότι η Τουρκία θα προέβαινε αμέσως σε επιθετικές κινήσεις σε αυτή την περιοχή.
  • Δεύτερον, υπογράψατε τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, όχι μόνο χωρίς αμυντικό σχεδιασμό αποτροπής αλλά και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό. Ενώ η Τουρκία πραγματοποίησε την πιο προκλητική παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων της τελευταίας 20ετίας, όχι μόνο δεν υπήρξε Κοινή Δήλωση των 27, όχι μόνο δεν είχατε σχέδιο, ώστε να ενισχυθούν οι φωνές υπέρ της προοπτικής κυρώσεων στην ΕΕ, αλλά ακόμα και στενοί μας σύμμαχοι υποστήριξαν να μπει αυτή η συζήτηση στις ελληνικές καλένδες.
  • Τρίτον, οι μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη Συμφωνία με την Αίγυπτο. Συνάψατε μια συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της. Δεν θα σταθώ μόνο στην κριτική για τη μειωμένη επήρεια για το μεγαλύτερο νησί μας -την Κρήτη- και άλλα νησιά ή στο ότι δεχτήκατε να ληφθεί υπόψη μόνο ένα κομμάτι της Ρόδου αντί για ολόκληρο το νησί, στην οριοθέτηση. Αλλά θα σταθώ στο ότι επιμένετε να μη μας λέτε εάν, ως μεθοδολογία, χρησιμοποιήθηκε και η αρχή της αναλογικότητας.

- Ακούω σήμερα να λέτε για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και χαίρομαι ιδιαίτερα που επιτέλους θα υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία. Καταθέτω λοιπόν όλες τις δηλώσεις του Τομεάρχη Εξωτερικών σας, όταν ήσασταν αντιπολίτευση και αντιτασσόσασταν με μανία στην πρωτοβουλία μας για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Διότι, όπως λέγατε, μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε «τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής» και θα «έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση».

Θέλετε λοιπόν, στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών να κάνετε κυβίστηση όπως κάνατε με τις Πρέσπες και με το Ιόνιο; Να έχετε το θάρρος να το πείτε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του και καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του, ο κ. Τσίπρας είπε, κοιτώντας στα κυβερνητικά έδρανα: «Ούτε εσείς ούτε κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ζητά πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης από την Αριστερά και τον δημοκρατικό κόσμο. Γιατί οι πατριδοκάπηλοι και οι έμποροι του εθνικισμού κατοικούν αποκλειστικά στο δικό σας σπίτι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v