Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Ψηφίστηκε η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Συνολικά 178 «ναι» από Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής. Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλή: Ψηφίστηκε η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Πέρασε από την Ολομέλεια η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, καθώς υπέρ ψήφισαν 178 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. «Παρών» είπαν 81 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ καταψήφισαν 26 βουλευτές από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια για τις δύο συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο έγινε χθες και ακολούθησε ψηφοφορία. Ειδικά για το πρώτο άρθρο της συμφωνίας με την Αίγυπτο ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Η κυβέρνηση επισημαίνει πως πρόκειται για μία συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη το τουρκολυβικό μνημόνιο, τονίζοντας παράλληλα πως η τελική γραμμή οριοθέτησης επιβεβαιώνει ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Παράλληλα ασκείται έντονη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που κράτησε στην ψηφοφορία. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια για «αντιπολίτευση περιορισμένης εθνικής ευθύνης» και για αμήχανο «παρών» που ισούται με «απών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «συνάψατε μια συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της».

Το Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει την συμφωνία με την Αίγυπτο « ως αναγκαστική επιλογή επειδή έχει προηγηθεί το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο» τόνισε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά.

Έντονη κριτική και στις δύο συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ άσκησαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας το ΚΚΕ , η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Και τα τρία κόμματα είπαν “όχι” στη σημερινή ψηφοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v