Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει την ατζέντα με ύφεση-ανεργία-λουκέτα

Αναπτυξιακή πρόταση «στον αντίποδα της έκθεσης Πισσαρίδη και της νεοφιλελεύθερης κεντρικής επιλογής». Οι πρώτες μεταθερινές παρεμβάσεις για εργασιακά/αύξηση ανεργίας και «εκκαθάριση» της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει την ατζέντα με ύφεση-ανεργία-λουκέτα

Με την επικαιρότητα να σφραγίζεται από το ελληνοτουρκικό και από τον κορωνοϊό, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανοίξει την ατζέντα αναδεικνύοντας τη δεινή κατάσταση στην οικονομία και στα εργασιακά.

Δεδομένου ότι από τη Δευτέρα θα αρχίσει η προετοιμασία όλων των κομμάτων για τις παρεμβάσεις από τη Θεσσαλονίκη (σ.σ. οι ομιλίες των αρχηγών θα γίνουν, παρότι αναβλήθηκε η ΔΕΘ), τα αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζουν ήδη στα προβλήματα, αναδεικνύοντας τη θέση του κόμματος ότι: η βύθιση της αγοράς, η αύξηση της ανεργίας, η ασφυξία των μεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων και οι νέες αναστολές συμβάσεων εργασίας ή το κουτσούρεμα των αποδοχών, είναι αποτελέσματα των πολιτικών που επέλεξε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία.

Ήδη συνδέουν τις εν λόγω επιλογές με την έκθεση Πισσαρίδη, προκειμένου να εμφανίσουν «το νήμα του νεοφιλελευθερισμού που ενώνει όσα έγιναν από την άνοιξη και όσα σχεδιάζονται τώρα». Ως συνειδητό σχέδιο, όπως λένε, «επιστροφής στην εργασιακή ζούγκλα των πρώτων μνημονιακών χρόνων, στο ξήλωμα του Ασφαλιστικού με την ιδιωτικοποίηση του επικουρικού πυλώνα, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» κ.α.   

Στον Αλέξη Τσίπρα παραδόθηκε προ ημερών, άλλωστε, το «αντι-σχέδιο Πισσαρίδη», δηλαδή οι προτάσεις που είχε ζητήσει από τη Λούκα Κατσέλη να επεξεργασθεί, προκειμένου να «μονταριστεί» η ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση του κόμματος. 

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε την προχθεσινή δημόσια παρέμβαση του εκπροσώπου της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς, καθηγητή στο LSE, Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος μίλησε ανοικτά για την ανάγκη ολιγομελών μαθητικών τμημάτων και για προσλήψεις αναπληρωτών. «Ας χρησιμοποιηθούν βιβλιοθήκες, χώροι ξενοδοχείων, πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες συνεδριάσεων, δημοτικών συμβουλίων, αθλητικά κέντρα και γυμναστήρια, αίθουσες συλλόγων κοινωνικών φορέων», σημείωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας σε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και τονίζοντας ότι η χρήση μάσκας από μόνη της δεν παρέχει προστασία.

Επιδόματα 17, 19 και 50 ευρώ

Eνδεικτικά της προετοιμασίας είναι τα «χτυπήματα» των τομεαρχών που ηγούνται των κρίσιμων κοινωνικών τομέων. Στα πενιχρά έως... μηδαμινά επιδόματα που κατέβαλε το υπουργείο Εργασίας σε όσους επλήγησαν εισοδηματικά από την πανδημία αναφέρθηκε η Έφη Αχτσιόγλου. «O κ. Βρούτσης πανηγυρίζει γιατί ‘στήριξε’ 1,9 εκατ. εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με 1,57 δισ. ευρώ, για χρηματική ενίσχυση και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, μέσα σε έξι μήνες πανδημίας. Πανηγυρίζει, δηλαδή, γιατί διέθεσε κατά μέσο όρο 101 ευρώ τον μήνα ανά άτομο ως επίδομα και αλλά 37 ευρώ ως εισφορές», κατήγγειλε.

Και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Εργασίας όχι μόνο άφησε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους με μηδενικό εισόδημα ολόκληρο το καλοκαίρι αλλά ήρθε, στα τέλη Αυγούστου πια, και αντί για το πενιχρό επίδομα αναστολής εργασίας των 534 ευρώ, για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, είτε τους κατέβαλε ποσά της τάξης των 17, 19 και 50 ευρώ είτε δεν τους κατέβαλε τίποτα».

Ούτε λέξη για «δημόσιο σύστημα υγείας» 

Ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός στιγμάτισε προχθές την «τύχη» που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στη Δημόσια Υγείας, παρότι εν μέσω πανδημίας, παραπέμποντας στην έκθεση Πισσαρίδη. 

«Από τις 122 σελίδες της έκθεσης υπάρχει μόνο μια δισέλιδη αναφορά στην Υγεία (κεφάλαιο 4.9), υποτιμώντας καταφανέστατα τον πολύ σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στο "σχέδιο Πισσαρίδη" δεν υπάρχει ούτε καν ο όρος "δημόσιο σύστημα υγείας" αλλά "σύστημα υγείας" γενικώς ή "εγχώριος κλάδος υγείας". 

Αποδεικνύοντας με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έβγαλε κανένα συμπέρασμα από την πρόσφατη πανδημία, συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται και να μην αναγνωρίζει τον μοναδικό και καθοριστικό ρόλο του δημόσιου συστήματος υγείας στην αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και στην καλή πορεία της χώρας», σημειώνει.

«Εκκαθάριση» της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας

Στην ύφεση που βαθαίνει και στα λουκέτα που «έρχονται» επικεντρώνει τις παρεμβάσεις του ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς. «Οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί ως σήμερα οδηγούν, σύμφωνα με στοιχεία και αναλύσεις, σε ύφεση πολύ υψηλότερη από όσο αρχικά υπολογιζόταν», ανέφερε χθες. Με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την έκθεση Πισσαρίδη, «για να εφαρμόσει πολιτικές που είχε στο συρτάρι και προορίζονταν για εφαρμογή είτε η χώρα ήταν σε ανάπτυξη είτε σε ύφεση, είτε σε ανάκαμψη είτε σε επιβράδυνση». 

Κατά τον κ. Παππά, η εν λόγω έκθεση οδηγεί (και) «στην ‘εκκαθάριση’ της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, αφού δικαιολογεί τις τράπεζες για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v