Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Χειμώνα κοινωνικής κόλασης φέρνει ο Μητσοτάκης

Αρχικά θυσιάσαμε την οικονομία για τη δημόσια υγεία και μετά θυσιάσαμε τη δημόσια υγεία μπας και σώσουμε την οικονομία: εντέλει, βρεθήκαμε και στα δύο με αρνητικό ισοζύγιο, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Χειμώνα κοινωνικής κόλασης φέρνει ο Μητσοτάκης

Μπαίνουμε σε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο και σε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα, η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το μετά την καραντίνα διάστημα για να βρει λύσεις στο υγειονομικό και οικονομικό πεδίο, διαχειρίζεται τα συσσωρευμένα προβλήματα με όρους επικοινωνίας και οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια από την τριπλή κρίση: υγειονομική, οικονομική, ασφάλειας στην περιοχή.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα στην παρέμβαση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού “Kontra”, η οποία πάντως κινήθηκε σε ασυνήθιστα ήπιους τόνους.

Με αφορμή, δε, τη δήλωση του πρωθυπουργικού συμβούλου κ. Πατέλη για τις συντάξεις και τη δεινή κατάσταση στην αγορά εργασίας, τα θέματα της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού, τόνισε πως αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι η απάντηση «είναι οι συνταγές του ΔΝΤ, η μείωση των συντάξεων ή η μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα, μάλλον δεν έχει διδαχθεί τίποτα από όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει μάθημα την περίοδο των πρώτων δυο μνημονίων».

Ιδιαίτερα στάθηκε στο αλαλούμ που επικρατεί στο πώς θα ανοίξουν τα σχολεία και στην άρνηση της κυβέρνησης να διαιρέσει τα σχολικά τμήματα ώστε να είναι μικρότερος ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα, όπως κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παραπέμποντας στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών, αντί να τον μειώσει, ο κ. Τσίπρας την απέδωσε στην άρνηση της κυβέρνησης να προσλάβει το επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό που θα χρειαζόταν για να λειτουργήσουν περισσότερα τμήματα.

«Έρχεται η πανδημία και εσύ αυξάνεις τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη αντί να τον μειώσεις. Και αν λάβει κανείς υπόψη του το σύνολο των σχολικών αιθουσών, θα έχουμε από 25 έως 27 παιδιά στο Γυμνάσιο και 22-25 στο Δημοτικό. Και βγαίνει (σ.σ. η κ. Κεραμέως) και λέει, ναι, αλλά ο μέσος όρος θα είναι 17, γιατί λαμβάνει υπόψη της κάποια μονοθέσια σχολεία στα νησιά μας. Κοροϊδεύουμε και παίζουμε με τη νοημοσύνη των πολιτών»

Με λάθη άνοιξε ο τουρισμός

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για τον τρόπο που άνοιξε τον τουρισμό και την οικονομία.

«Στη ζυγαριά "οικονομία ή υγεία", βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο: το πρώτο διάστημα, θυσιάσαμε την οικονομία προκειμένου να διατηρήσουμε αλώβητη τη δημόσια υγεία. Και στο δεύτερο διάστημα, θυσιάσαμε τη δημόσια υγεία μπας και σώσουμε την οικονομία. Εντέλει, βρεθήκαμε και στα δύο με αρνητικό ισοζύγιο.

Και τώρα, που τα πράγματα σκουραίνουν εξαιτίας των δικών τους αντιφάσεων και παλινωδιών και αποφάσεων, ρίχνουν την ευθύνη στον πολίτη. Αυτό δεν είναι έντιμο. Δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες: σας έσωσα και τώρα φταίτε εσείς. Φταίνε οι νέοι άνθρωποι όταν πηγαίνανε στις πλατείες και έστελνε την αστυνομία. Και την ίδια στιγμή, είχαμε δεξιώσεις και τα εγκαίνια της πλατείας Ομονοίας με έναν συνωστισμό επίσημων παραγόντων».

Απαριθμώντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, είπε:

  • Τα μεγάλα λάθη λοιπόν ήταν το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σχέδιο, χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Τα μεγάλα λάθη και οι αντιφάσεις στο όνομα της οικονομίας και των ισχυρών οικονομικών πιέσεων ήταν το 85% πληρότητα στα πλοία, τη στιγμή που έλεγε στον κόσμο ότι «εσύ φταις».
  • Ήταν το γεγονός ότι δεν αύξησαν τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες και συνωστίζονταν οι πολίτες μέσα στο μετρό και στα δημόσια λεωφορεία. Προφανώς, όλα όσα συνέβησαν με τις αεροπορικές εταιρείες.
  • Και, βεβαίως, τα μεγάλα λάθη και οι αντιφάσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι από την αρχή της κρίσης ως σήμερα δεν έχει κρατηθεί μια ενιαία στρατηγική σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους όρους προφύλαξης.

Δεν θεωρώ λοιπόν ότι έχει νόημα σήμερα να κουνάνε το δάχτυλο στους πολίτες. Αυτό που έχει νόημα σήμερα να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι έχουμε βρεθεί ξανά στο σημείο μηδέν.

Κίνδυνος αντι-πολιτικού ξεσπάσματος

Ως επιπλέον κίνδυνο, πέραν του υγειονομικού και του οικονομικού, ο κ. Τσίπρας ανέφερε το ενδεχόμενο να γενικευθεί μία «αντι-πολιτική» στάση των πολιτών, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στα λάθη και στις παλινωδίες.

«Θυμηθείτε το αυτό που σας λέω, αντι-πολιτική στάση. Φοβάμαι ότι και στην Ελλάδα θα δούμε πράγματα που βλέπουμε και σε άλλες χώρες, και στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη. Μια ενίσχυση ρευμάτων αντι-πολιτικής στάσης και θέσης, που κατά την άποψή μου, δεν μπορεί κανείς να προσδοκά κάτι μέσα από αυτό.

«Τώρα θα πληρώσει τριπλάσια»

Όσο για το βάθος της ύφεσης, την ανεργία και τα μεγάλα προβλήματα στην αγορά, υπενθύμισε την προειδοποίηση που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη, εν μέσω lockdown, να υπάρξει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ώστε να «κρατηθεί» η κατανάλωση και η αγορά.

«Με το πρόγραμμα ‘Μένουμε Όρθιοι’, είχα πει ότι αν τώρα δεν αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά, τον Σεπτέμβρη θα είναι αργά. Ότι θα χρειαστούν διπλάσια και τριπλάσια χρήματα για να επαναφέρουμε την οικονομία σε τροχιά. Διότι το εμπροσθοβαρές του προγράμματος είχε αυτή τη λογική. Να σταματήσουμε την κατηφόρα. Να μειώσουμε την ύφεση. Τότε μας έλεγαν ότι η ύφεση, μη στεναχωριέστε, δεν θα είναι μεγάλη. Ο κ. Στουρνάρας έλεγε 4%, τα θυμάστε αυτά, ο κ. Μητσοτάκης περίπου τόσο, μετά από το 4% πήγαν στο 8%, μετά πήγαν στο 10%. Τώρα δεν ξέρω πού θα πάει. Ειλικρινά, δεν έχω εικόνα πού πάει. Ούτε το έλλειμμα πού θα πάει».

Υπενθύμισε εξάλλου ότι η ΕΕ αποφάσισε τη λεγόμενη ρήτρα διαφυγής, δηλαδή να μην υπόκειται η ελληνική οικονομία σε περιορισμούς σε σχέση με το πλεόνασμα, ούτε καν με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

«Άρα αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να δαπανήσει όσο χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της πανδημίας και της οικονομίας. Και επιπλέον διαθέτει και ένα αποθεματικό, δεν χρειάζεται δηλαδή να δανειστεί.

Αλλά και απ’ ό,τι βλέπω, ακόμα και όσο διαρκεί το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο δανεισμός παραμένει χαμηλός, το επιτόκιο δανεισμού παραμένει χαμηλό. Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει έγκαιρα και εμπροσθοβαρώς κινήσεις και παρεμβάσεις. Δεν τις έκανε. Τώρα θα τις πληρώσει τριπλάσια».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει από τη Θεσσαλονίκη στις 19 Σεπτεμβρίου την επικαιροποιημένη οικονομική και αναπτυξιακή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v