Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνιδιασμός Τσίπρα: Ο Δ. Τζανακόπουλος νέος Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Κλείνουν όλες οι κομματικές εκκρεμότητες μέχρι το Σαββατοκύριακο. Νέο πρόσωπο και για τη θέση του εκπροσώπου με μετακίνηση του Α. Χαρίτση, αλλαγές στους τομεάρχες, αναβολή του συνεδρίου για... όταν το επιτρέψει ο κορωνοϊός.

Αιφνιδιασμός Τσίπρα: Ο Δ. Τζανακόπουλος νέος Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Με την ανάδειξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, την επιλογή νέου εκπροσώπου Τύπου και τον «ανασχηματισμό» των τομεαρχών, κλείνουν οι εσωτερικές κομματικές εκκρεμότητες και τα περιθώρια εσωστρέφειας.

Αυτή την απόφαση μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη ηγετική ομάδα («πρωινός καφές») την οποία ενημέρωσε χθες για τα διαδικαστικά, με σαφή την πρόθεση να ολοκληρωθούν όλα μέχρι το Σαββατοκύριακο που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή.

Η πρόταση για τον κ. Τζανακόπουλο αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς το όνομά του δεν υπήρχε σε κανένα σενάριο ονοματολογίας, από τα πολλά που κυκλοφορούσαν εσχάτως για τις αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα.  Ο πρώην κυβερνητικός (και νυν κοινοβουλευτικός) εκπρόσωπος είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα (σ.σ. τους αποκαλούν «δίδυμο»), έχει βαρύ κομματικό βιογραφικό και καλές σχέσεις με όλες τις «ομάδες», καθώς και με τους «συμμάχους» από τον προοδευτικό χώρο που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι και μετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Την επίσημη πρόταση θα κάνει ο κ. Τσίπρας σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία, ενώ η εκλογή του θα γίνει το Σαββατοκύριακο από την Κεντρική Επιτροπή.

Ο νυν Γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης θα αντικαταστήσει τον κ. Τζανακόπουλο στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου (σ.σ. μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου).

Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να αποφασισθεί και το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Αλέξη Χαρίτση στη θέση του εκπροσώπου του κόμματος, καθώς ο ίδιος έχει ζητήσει από καιρό να μετακινηθεί σε τομέα δράσης της κοινοβουλευτικής ομάδας (σ.σ. τομεάρχης παραγωγικού υπουργείου, κατά τις πληροφορίες). Για την αντικατάστασή του, μέχρι χθες ακούγονταν τα ονόματα του Νάσου Ηλιόπουλου και της Έφης Αχτσιόγλου, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση έχει στραφεί σε άλλα πρόσωπα. Επιπλέον, πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ηλιόπουλος προτιμά να παραμείνει στον Δήμο Αθηναίων (ως επικεφαλής της «Ανοικτής Πόλης») και η κα Αχτσιόγλου στη θέση της τομεάρχη Εργασίας.

Ειδικά για την πρώην υπουργό προβάλλεται το επιχείρημα ότι κατέχει όσο λίγοι το αντικείμενο και θα σηκώσει μεγάλο βάρος το επόμενο διάστημα, καθώς τα εργασιακά και το ασφαλιστικό περνούν ήδη στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

Συνέδριο μετά... τον κορωνοϊό

Όσο για το συνέδριο «μετασχηματισμού και ανασυγκρότησης» του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, η απόφαση για αναβολή του μέχρι να το επιτρέψει... ο κορωνοϊός θεωρείται ειλημμένη. Ως γνωστόν, επρόκειτο να γίνει τον Μάιο και λόγω lockdown μεταφέρθηκε για το φθινόπωρο, ωστόσο η νέα έξαρση των κρουσμάτων καθιστά απαγορευτική τη διεξαγωγή του. «Θα γίνει τον επόμενο χρόνο, το πότε δεν μπορούμε να το προγραμματίσουμε αφού θα εξαρτηθεί, πάλι, από τον υγειονομικό παράγοντα», αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, αναζητούνται τρόποι να αντιμετωπισθούν δύο θέματα:

  • Πρώτον, η συμμετοχή των μελών σε κομματικές διαδικασίες, είτε δια ζώσης όπου επιτρέπεται είτε διαδικτυακά σε μεγαλύτερη κλίμακα.
  • Δεύτερον, η δραστηριοποίηση των «συμμάχων» σε ηγετικό επίπεδο. Η θητεία της Κεντρικής Επιτροπής έχει λήξει προ πολλού, ωστόσο η εκλογή νέας απαιτεί συνέδριο. Από την άλλη, η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (στην οποία μετέχουν κομματικά στελέχη και εκπρόσωποι των «συμμάχων») είναι εξαιρετικά πολυπλυθής αφού αριθμεί πάνω από 600 μέλη.

Το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα ενδιάμεσο και σαφώς πιο ολιγομελές σχήμα δεν αποκλείεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v