Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οργή ΣΥΡΙΖΑ για το «ξεμείναμε από τεστ» του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

«Ανικανότητα του επιτελικού κράτους», ερωτήματα και φόβοι για τα επερχόμενα. Επιφυλακή για τις απλήρωτες υπερωρίες παρά το όπισθεν Βρούτση.

Οργή ΣΥΡΙΖΑ για το «ξεμείναμε από τεστ» του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Πώς γίνεται να «ξέμεινε» από αντιδραστήρια για την ανίχνευση του κορωνοϊού το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και να υπάρχει επάρκεια στα ιδιωτικά συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου; Το ερώτημα θέτουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η προφανής απάντηση είναι πως η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας δεν φρόντισε εγκαίρως για την προμήθεια υλικού, παρότι γνώριζε ότι οι ανάγκες σε διενέργεια τεστ θα ήταν αυξημένες λόγω της μαζικής επιστροφής των πολιτών από τις άδειες του Αυγούστου και, επιπλέον, της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Όπως προσθέτουν, «δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε ότι υπάρχει κι άλλη απάντηση», που θα μπορούσε να γεννήσει υποψίες για κακοδιαχείριση, ακριβώς τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει έκρηξη κρουσμάτων και σημαντική αύξηση θανάτων. Μιλούν, δε, για «αστείες δικαιολογίες της κυβέρνησης», η οποία, δια στόματος υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, απέδωσε το πρόβλημα «στη μαζική επιστροφή από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες», επειδή υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό.

«Δεν γνώριζε το υπουργείο Υγείας ότι στο τέλος Αυγούστου θα επέστρεφαν οι εργαζόμενοι αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών;» ρωτούν, αμφισβητώντας την εν λόγω δικαιολογία. Πόσο μάλλον που, κατά τον υφυπουργό, τα τεστ από το Κέντρο θα αρχίσουν να διενεργούνται πάλι στις 8 Σεπτεμβρίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα έφταναν και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγελίες πολιτών ότι ενώ ζητούσαν από δημόσιες μονάδες να κάνουν το τεστ, έχοντας επιστρέψει από θέρετρα με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, η απάντηση ήταν «αν δεν έχετε συμπτώματα, δεν χρειάζεται». Όσοι -κατά τις καταγγελίες- είχαν λόγο να φοβούνται, αναγκάσθηκαν να καταφύγουν σε ιδιωτικά κέντρα, πληρώνοντας το γνωστό υψηλό αντίτιμο.

Κατόπιν τούτων, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «ανικανότητα του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη», η οποία, όπως έδειξε και ο τρόπος που ανοίγουν τα σχολεία (σ.σ. «με μάσκες, παγουρίνια και 27μελή τμήματα»), προκαλεί φόβους για το επόμενο διάστημα.

«Την ώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και αυξάνονται καθημερινά οι ανάγκες διαγνωστικών τεστ στη χώρα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο που διενεργεί αξιόπιστα και με χαμηλό κόστος μοριακές εξετάσεις για Covid-19, δηλώνει επισήμως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Και μάλιστα με την εξωφρενική αιτιολόγηση ότι υπήρξε «αλόγιστη χρήση εξετάσεων»! Δηλαδή, μας λέει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ που έχει ορίσει η κυβέρνηση, ότι τα δείγματα που αποστέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ είναι περιττά και γίνονται χωρίς λόγο», τονίζει χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος Ανδρέας Ξανθός.

Προκρίνοντας την πρώτη εκδοχή, της ανικανότητας, προσθέτει: «Είναι προφανές ότι δεν μπορούν, η Διοίκηση του ΕΚΕΑ και το Υπουργείο Υγείας, να διασφαλίσουν την προμήθεια αντιδραστηρίων στην αιχμή της πανδημίας στη χώρα και ότι αδυνατούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης μέσω διευρυμένου testing για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Αυτή η ανικανότητα όμως… βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία».

“Alert” για τις υπερωρίες

Στο έτερο μέτωπο, το εργασιακό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει «προσωρινή ικανοποίηση» για το όπιθεν ολοταχώς του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ως προς τις δωρεάν υπερωρίες που θα έπρεπε να κάνουν όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα.

Η υπαναχώρηση σημειώθηκε λίγο πριν ο υπουργός προωθήσει τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), καθώς ο ίδιος και συνολικά η κυβέρνηση βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τις διαστάσεις που πήρε το θέμα στα social media. Παρά ταύτα, αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο κ. Βρούτσης θα επαναφέρει την παρέμβαση «από άλλη πόρτα», όπως με την κατάργηση του πλαφόν στις υπερωρίες.

Κατά την τομεάρχη Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, «η σκόπιμη αντεργατική εμμονή της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται και από το ότι σχεδιάζει οι εργαζόμενοι, οι οποίοι λόγω καραντίνας μένουν στο σπίτι, όταν γυρνάνε στη δουλειά τους να δουλεύουν τρεις ώρες παραπάνω την ημέρα απλήρωτοι. Δηλαδή, την καραντίνα θα την πληρώσουν με απλήρωτες υπερωρίες οι εργαζόμενοι. Θα δουλεύουν 11ωρο για να καλύψουν τις ημέρες που υποχρεωτικά ο ΕΟΔΥ τούς έθεσε σε καραντίνα. Μιλάμε για εργασιακό μεσαίωνα».

Μία ημέρα νωρίτερα, η κα Αχτσιόγου είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε τέτοια ρύθμιση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v