Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Από τη Θεσσαλονίκη θα προτείνει το αντίδοτο στην ύφεση

Στην Ελλάδα του 2012-2014 μάθαμε ότι, παρά τα περιοριστικά μέτρα, το ποσοστό του χρέους αυξήθηκε. Το κράτος πρέπει να δαπανήσει, αναφέρει ο Ευ. Τσκαλώτος. Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Από τη Θεσσαλονίκη θα προτείνει το αντίδοτο στην ύφεση

«Το βάθος της ύφεσης για το δεύτερο τρίμηνο του έτους (15,2%) έδειξε τη δεινή κατάσταση της οικονομίας, το ζήτημα όμως είναι να μην μείνουμε στον «τρόμο» και στις διαπιστώσεις, αλλά να δούμε πώς θα φτάσουμε το συντομότερο στην ανάκαμψη, ποσοτικά και ποιοτικά. Πόσο μάλλον που όλοι γνωρίζουμε πως το τρέχον τρίμηνο (Ιούλιο-Αύγουστος-Σεπτέμβριος) θα δώσει ακόμα χειρότερα στοιχεία, καθώς ο τουρισμός κινήθηκε εξαιρετικά χαμηλά και η COVID-19 επέστρεψε δριμύτερη».

Με άξονα αυτή τη θέση κινείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο οικονομικό πεδίο, προετοιμάζοντας τη δική του αναπτυξιακή πρόταση που θα παρουσιάσουν ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο από τη Θεσσαλονίκη σε δύο εβδομάδες. Συνεδριάζει σήμερα Κυριακή η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Πίσω από την ξύλινη φράση «νέα επικαιροποίηση του προγράμματος ‘Μένουμε ΄Ορθιοι’» που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω lockdown και αμέσως μετά, κρύβεται η προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες ότι η νέα οικονομική κρίση δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά και του τρόπου διαχείρισης των προβλημάτων που επέλεξε η κυβέρνηση.

Το ότι, για παράδειγμα, δεν στήριξε ουσιαστικά στην αρχή της «καραντίνας» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους προκαλώντας το γνωστό ντόμινο: πτώση κατανάλωσης – λουκέτα – αύξηση ανεργίας – αύξηση ιδιωτικού χρέους κλπ.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και ως προς το βάθος της ύφεσης και ως προς τη μορφή της ανάκαμψης. Δεν είναι ότι απομακρύνεται μόνο η ελπίδα για μικρότερη ύφεση, αλλά και η ελπίδα ότι θα έχουμε γρήγορη ανάκαμψη. Τόσο τα στοιχεια της ΕΛΣΤΑΤ όσο και έρευνες ποιοτικών δεδομένων δείχνουν ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να φτάσουμε ξανά στο επίπεδο ΑΕΠ του 2019. Και δεν είναι κάτι...μοιραίο, σχετίζεται με το πώς αντιδράς, τι μέτρα παίρνεις», δήλωσε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η ιστορία των κρίσεων δείχνει ότι ακόμα και όταν υπάρχει ανησυχία για αύξηση του δημόσιου χρέους, οι δαπάνες σε περίοδο ύφεσης τελικά το μειώνουν, διότι βοηθούν την ανάκαμψη της οικονομίας, την αύξηση του ΑΕΠ. Όταν Δημόσιο και ιδιώτες ‘κόβουν’ κατανάλωση, θα πέσει πολύ το ΑΕΠ. Πρέπει να δαπανά το κράτος, να έλθει η ανάπτυξη και να μειωθεί η αύξηση του χρέους. Το μάθαμε στην Ελλάδα του 2012-2014 όταν, παρά τα περιοριστικά μέτρα, το ποσοστό του χρέους αυξήθηκε».

Αναφερόμενος (μιλώντας στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο») στην κυβερνητική πρόβλεψη για ύφεση 8% συνολικά στη χρονιά, την χαρακτήρισε «μη πιθανή», άλλωστε ο ίδιος έχει προβλέψει από τα τέλη Ιουλίου ότι θα φτάσει στο 10%.

Το νέο πτωχευτικό και ο «ξαφνικός θάνατος»

Στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επικέντρωσαν και χθες οι επικεφαλής του τομέα Οικονομίας-Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας.

Αυτό άλλωστε ήταν και το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσαν με μέλη της διοίκησης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Συγκεκριμένα, με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ, Γιώργο Χαντζηνικολάου, τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης, Σταύρο Ιωάννου, τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΕΕΤ για θέματα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, Θεόδωρο Καλαντώνη, τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής CFOs, Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου, και τη γενική γραμματέα της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν και οι Βαγγέλης Πιλάλης και Χρυσούλα Κριτσιώτη, επικεφαλής και μέλος του Χρηματοπιστωτικού Τομέα του κόμματος.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων για ρευστότητα, καθώς και ο τρόπος αξιοποίησης των εργαλείων της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού από τις τράπεζες, το - υπό διαβούλευση - πτωχευτικό δίκαιο που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά και η πορεία υλοποίησης του σχεδίου Ηρακλής και η λειτουργία των servicers.

Μετά τη συνάντηση οι Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας δήλωσαν: «Είναι απολύτως αναγκαία, αλλά και κρίσιμη για την οικονομία, η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η άρση του αποκλεισμού τους από τα εργαλεία παροχής ρευστότητας είναι επιβεβλημένη, τόσο από τις συνθήκες όσο και από το ρόλο που οφείλει να υπηρετεί το τραπεζικό σύστημα.

Όπως επιβεβλημένη είναι η αξιοποίηση κάθε άλλου διαθέσιμου πόρου, όπως των 37 δισ. ευρώ που έχουν λάβει οι τράπεζες από την ΕΚΤ για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σκοπός όμως που δεν υλοποιείται.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, κάθε ηθελημένη ή αθέλητη συστράτευση με την κυβερνητική στρατηγική για “ανοσία της αγέλης” στην οικονομία, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους».

Για θέμα του νέου πτωχευτικού, επανέλαβαν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ο σχεδιασμός Μητσοτάκη οδηγεί χιλιάδες δανειολήπτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, σε αιφνίδιο θάνατο. Η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα φέρει καταιγίδα εξώσεων και πλειστηριασμών, πρέπει να αποτραπεί. Γύρω από αυτόν τον στόχο πρέπει να συγκροτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v