Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Επιστρέφουμε με ταχύτητα στα πρώτα μνημονιακά χρόνια

Η ύφεση είναι πρωτοφανής, η ανεργία καλπάζει, οι υπουργοί κλείνουν «δουλειές» και ο Μητσοτάκης πανηγυρίζει. Φράγμα πριν γίνουν μη αναστρέψιμες οι ζημιές. Όταν η Τουρκία προκηρύξει οικόπεδα εντός ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές;

Τσίπρας: Επιστρέφουμε με ταχύτητα στα πρώτα μνημονιακά χρόνια

«Η μέγιστη υποχρέωσή μας είναι να αποδείξουμε στην κοινωνική πλειοψηφία που δοκιμάζεται ότι είμαστε ενωμένοι, έτοιμοι και αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλάι της. Και να μην ξεχνάμε: στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί πάλι το δίκιο».

Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τα πολιτικά και οργανωτικά καθήκοντα του επόμενου διαστήματος, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε (αναβολή συνεδρίου) και δημιουργεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Κάθε μέρα που περνάει η κυβερνητική πολιτική επιφέρει νέες ζημιές στην οικονομία, στην κοινωνία, και στη χώρα.

Ζημιές που θα γίνουν πολύ δύσκολα αναστρέψιμες, αν δεν υπάρξει ένα φράγμα αντίστασης στην πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη», είπε, αναλύοντας τα στοιχεία της τριπλής κρίσης που βιώνει η χώρα στην οικονομία, στην υγεία και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η κυβέρνηση μας γυρίζει με ταχύτητα πίσω στα δύσκολα χρόνια του 2010-2015 και στο καθεστώς των πολιτικών του ΔΝΤ, από το οποίο με τόσες θυσίες και κόπους καταφέραμε η χώρα μας να απαλλαγεί», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε μια προσπάθεια να ελέγχει ο πρωθυπουργός τους αρμούς της εξουσίας, και να τους χρησιμοποιεί προς ίδιον όφελος.

Οι υπουργοί ασχολούνται με την εξυπηρέτηση των ημετέρων, βάουτσερ, παγουρίνια, καλλιέργεια σχέσεων με βαρόνους του χρήματος.

Τσαλαβουτούν με μόνο σχέδιο τις καταστροφικές ιδεοληψίες και τις «δουλειές». Με εξυπηρετήσεις και υπερτιμολογήσεις δημοσίων δαπανών. Στην Παιδεία, στην Υγεία, στο μεταναστευτικό, στις επενδύσεις, σχεδόν παντού».

Ανέδειξε ιδιαίτερα δε, την παράμετρο της προπαγάνδας, καταγγέλλοντας:

«Με διάφορα ανήθικα μέσα, έχουν εγκαταστήσει γύρω τους μια επικοινωνιακή υγειονομική ζώνη, με αποτέλεσμα στην κοινή γνώμη να εμφανίζεται το μαύρο άσπρο, απλώς πιστοποιεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν διστάζει να υπονομεύει, εν ονόματι της επικοινωνίας, δηλαδή της κατευθυνόμενης από το μέγαρο Μαξίμου προπαγάνδας, ακόμα και την ίδια τη δημοκρατία».

Για τους παραπάνω λόγους, ο ανέβασε τους τόνους: «Δεν διστάζω να το πω, και προσέχω τα λόγια μου: Η Ελλάδα ζει τη στιγμή αυτή μια κατάσταση που μόνο ομαλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί».

«Δουλειές» με ιδιωτικά κέντρα Υγείας

Αναλύοντας το τρίπτυχο της κρίσης που βιώνει η χώρα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την κατηγορία για άναρχο άνοιγμα του τουρισμού («χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, ανοίξαμε και σας περιμένουμε»).

Αναφορικά με την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, τόνισε πως όχι απλώς δεν θωρακίσθηκε αλλά εσχάτως ζούμε τα προβλήματα που γεννάει η έλλειψη αντιδραστηρίων για τα τεστ, με αποτέλεσμα αυτά να προωθούνται «σε φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ιδιωτικά κέντρα, όπως καταγγέλλουν άνθρωποι της πρώτης γραμμής».

Στο σημείο αυτό, απευθύνθηκε στην κυβέρνηση σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο: «Θέλω να προειδοποιήσω τη κυβέρνηση: Αν δεν υπάρξει, έστω και τώρα, στο και πέντε, ένα συμπαγές, μελετημένο, συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα είναι υπεύθυνη για ό, τι ακολουθήσει τον χειμώνα που έρχεται.

Και δεσμεύθηκε: «Θα στηρίξουμε το ΕΣΥ, τη δημόσια Υγεία, κάθε θετικό μέτρο που συνιστά η επιστημονική κοινότητα.

Αλλά δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας, μπροστά στο χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας, στην οποία αυτή τη στιγμή με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ύφεση, ανεργία αλλά ο κ.Μητσοτάκης πανηγυρίζει

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και στους εργαζόμενους, ο κ.Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα σκληρός για την πολιτική της κυβέρνησης:

«Δεν ήταν ούτε λάθος ούτε αβλεψία, ήταν άποψη, ήταν πολιτική επιλογή. Ήταν η λογική να αφήσουν την οικονομική πανδημία της αγέλης να εξελιχθεί.

- Να «εξυγιάνουν» έτσι χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους το οικονομικό τοπίο, κρατώντας για τον εαυτό τους τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Να επιτρέψουν τον αφανισμό όσο γίνεται περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να καταλάβουν τη θέση τους τα «υγιή» μεγάλα συμφέροντα, τα οποία στηρίζουν και τους στηρίζουν.

Και να επιβάλουν στους εργαζόμενους καθεστώς ανασφάλειας, κακοπληρωμένης δουλειάς, και ωραρίων του 19ου αιώνα.

Πρέπει να δεχτούμε ότι τα κατάφεραν».

- Η ύφεση του δευτέρου τριμήνου του 2020 που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ξεπέρασε κατά πολύ ακόμα και τις χειρότερες επιδόσεις της εποχής των μνημονίων.

Η ανεργία καλπάζει. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων, με ποσοστά που προκαλούν απόγνωση.

Αλλά ο κύριος Μητσοτάκης πανηγυρίζει. Είμαστε, λέει, μια χαρά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Απέναντι στα παραπάνω, ο κ. Τσίπρας επισήμανε το προφανές: ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν αρκεί να περιγράφει την κατάσταση και να την προβλέπει, αλλά να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας, να πείσει για την ανάγκη της αντίστασης, για τη δυνατότητα και το ρεαλισμό μιας προοδευτικής εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης».

Στο σημείο αυτό, επικαλούμενος το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που παρέδωσε η κυβέρνησή του, είπε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε» εάν ένα μέρος του έπρεπε να αξιοποιηθεί εγκαίρως (και όχι προεκλογικά) για την ανακούφιση της κοινωνίας. Πρόσθεσε όμως ότι ‘είμαστε περήφανοι γι΄αυτό, διότι καμμία κυβέρνηση δεν συμπεριφέρθηκε με τέτοια κοινωνική ευθύνη αλλά, αντιθέτως, άφηνε καμένη γη».

Η Τουρκία θα μπει στην ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Για την όξυνση της ελληνοτουρκικής κρίσης, ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε, πάλι, τον κ.Μητσοτάκη για έλλειψη στρατηγικής και για πολιτική «βλέποντας και κάνοντας».

«Από τον Νοέμβριο ζητάμε να θέσει θέμα κυρώσεων και το θέτει οκτώ μήνες μετά. Από τον Μάρτιο, και ειδικά τώρα, ζητάμε να πρωταγωνιστήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο - να πιέσει τους Ευρωπαίους να βάλουν την τελωνειακή ένωση στο τραπέζι - αλλά παραμένει συστηματικά απών.

Υπέγραψε τη Συμφωνία με την Αίγυπτο και το έκανε χωρίς κανένα σχέδιο για το πώς θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πώς θα κρατήσουμε κοντά μας τους συμμάχους μας και πώς θα διασώσουμε τον διάλογο με την Τουρκία - όπως καταφέραμε εμείς για τεσσεράμισι χρόνια.

Το Oruc Reis πέρασε και τον 28ο Μεσημβρινό, αφού όργωσε την περιοχή νότια του Καστελόριζου για σχεδόν ένα μήνα, καταπατώντας προκλητικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Ως εκ τούτου, έθεσε στην κυβέρνηση προ των ευθυνών της:

«Ρωτάω λοιπόν: Όταν, σύντομα, η Τουρκία προκηρύξει οικόπεδα και εισέλθει εντός της ΑΟΖ που μόλις ορίσαμε με την Αίγυπτο, κάτω από την Ρόδο και την Κάρπαθο και δίπλα στην Κρήτη, ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές μας;

Οι εταίροι μας θα πιεστούν να εφαρμόσουν ισχυρές κυρώσεις ή ούτε τότε; Και κυρίως ρωτώ, τι ακριβώς κάνουμε σήμερα ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο;».

Ως εκ τούτου, ζήτησε εκ νέου τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v