Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φ. Γεννηματά: Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα για την οικονομία

«Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με το πιστόλι στο τραπέζι» σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφορικά με τα εθνικά θέματα. «Δεν θέλουμε κλειστά σχολεία, θέλουμε ασφαλή σχολεία», σημείωσε από το βήμα της Βουλής.

Φ. Γεννηματά: Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα για την οικονομία

Πυρά στην κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι επιχειρεί να “ωραιοποιήσει” την κατάσταση και δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας εξαπέλυσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε “ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα για την οικονομία και είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα “τώρα μας μιλάτε για εφεδρείες αλλά αφού χάσατε τη μάχη”.

Ειδική αναφορά έκανε στα εθνικά θέματα, σημειώνοντας πως “διάλογος δεν μπορεί να γίνει με το πιστόλι στο τραπέζι” , προσθέτοντας πως η όποια συζήτηση πρέπει να είναι σαφές πως θα φορά μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και τίποτα άλλο. Όπως είπε το Oruc Reis “κόβει βόλτες σαν να μην τρέχει τίποτα” και επανέφερε το αίτημα για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

“Να πάρετε τώρα μέτρα πριν να είναι αργά” σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, καταθέτοντας δέσμη προτάσεων για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Μεταξύ άλλων πρότεινε : κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για μικρομεσαίους και αγρότες, ακατάσχετο λογαριασμό για ελεύθερους επαγγελματίες, νέο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας για τις επιχειρήσεις με κύριο κριτήριο τη βιωσιμότητα, ενίσχυση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολή (με 2 επιπλέον δισεκατομμύρια), μείωση στο 6% του ΦΠΑ για διαμονή και εστίαση, παράταση έως το τέλος του χρόνου των μέτρων για αναστολή πληρωμών και ένταξη σε βιώσιμες ρυθμίσεις κ.α.

Ειδική αναφορά έκανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην ανάγκη υλοποίησης ενός μεγάλου πακέτο μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων. “Πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος το επίδομα φτώχειας των 534 ευρώ” σημείωσε και εξαπέλυσε βέλη στην κυβέρνηση πως εφαρμόζει το δόγμα “μισή δουλειά - μισός μισθός”

“Μην επικαλείστε οικονομική ρευστότητα. Όπου θέλετε να δώσετε, βρίσκετε τα ποσά” σημείωσε προς την κυβερνητική πτέρυγα. Από το βήμα της Βουλής τόνισε πως “χρησιμοποιήστε το απόθεμα, ιδίως το μέρος που δεν χρειάζεται έγκριση από τον ESM” και έθεσε το ερώτημα “αν όχι τώρα -που τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα είναι εμφανή- τότε πότε θα το κάνετε”.

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως παρουσίασε “μία κατάσταση σχεδόν ειδυλλιακή για όσα συμβαίνουν στη χώρα” και προσέθεσε “όσοι σας άκουγαν αναρωτιούνται αν εκείνοι είναι εκτός τόπου και χρόνου”. Συνέχισε επισημαίνοντας “είτε σας ωραιοποιούν τα πράγματα είτε εσείς προσπαθείτε να τα ωραιοποιήσετε. Και τα δύο είναι εξαιρετικά επικίνδυνα τούτη την ώρα”.

“Τεστ, τεστ, τεστ” τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενη στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.. Για να προσθέσει “πρέπει να δεσμευθείτε ότι όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τα πανεπιστημιακά θα είναι σε θέση να κάνουν τεστ στους πολίτες”. Βέλη εξαπέλυσε και στον τρόπο που έγινε το άνοιγμα των συνόρων, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε ο κατάλληλος σχεδιασμός με αποτέλεσμα να υπάρχουν εισαγόμενα κρουσματα.

Όσον αφορά στα σχολεία σημείωσε πως η κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη και εστίασε στην ανάγκη να μην έχουμε πάνω από 15 μαθητές σε κάθε τμήμα. “Εμείς δεν θέλουμε κλειστά σχολεία, θέλουμε ασφαλή σχολεία” είπε και προσέθεσε “φαίνεται αρκεί στην κυβέρνηση να έχουν οι μαθητές μία μάσκα και ένα παγουρίνο. Και ο Θεός βοηθός προσθέτω εγώ”.

Παράλληλα υπογράμμισε πως “απαντάμε με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης”, ενώ είπε πως το Κίνημα Αλλαγής είναι συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης. Τέλος αναφέρθηκε και στα όσα πρωτοφανή ακούστηκαν σχετικά με το βιασμό, από παίκτη τηλεοπτικού παιχνιδιού. “Ως πολιτικός και ως γυναίκα όχι μόνο είμαι απέναντι σε αυτές τις αντιλήψεις αλλά θα τις αντιπαλέψω με όλες τις δυνάμεις και καλώς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Βουλής να κάνουν το ίδιο” τόνισε.

Στόχος είναι λιγότεροι μαθητές στις αίθουσες και περισσότεροι καθηγητές

“Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγετε τις κορώνες αντί για τον ουσιαστικό διάλογο” τόνισε κατά τη δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά. Μιλώντας στην Ολομέλεια σημείωσε πως “απαιτείται εγρήγορση, σχέδιο και αποτελεσματικότητα”, περιγράφοντας εκ νέου στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής.

Από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στην επιστροφή στα θρανία, σημειώνοντας πως στόχος είναι λιγότεροι μαθητές στις αίθουσες και περισσότεροι καθηγητές (επισημαίνοντας πως σε σχολεία της Αθήνας υπάρχουν περισσότεροι από 20 μαθητές στις αίθουσες).

Όσον αφορά στην οικονομία κάλεσε την κυβέρνηση να πει που “βάζει τον πήχη;”, κάνοντας εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγάλες ομάδες εργαζομένων (όπως οι εποχικά εργαζόμενοι). “Δεν μας είπατε τίποτα για το αν θα αυξήσετε την επιστρεπτέα προκαταβολή” είπε απευθυνόμενη στην κυβερνητική πτέρυγα, ενώ αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων.

“Μπορείτε κύριε Μητσοτάκη να μπείτε στη θέση των νέων εργαζομένων και των ανέργων που δεν μπορούν να δουν προοπτική και τα όνειρα τους εξανεμίζονται” ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v