Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΝΑΤΟ θέτει τις τουρκικές προκλήσεις η Αθήνα

Συζήτηση στο πλαίσιο των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ θα γίνει για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων. Νωρίτερα πηγές της Αγκυρας έκαναν γνωστό ότι τεχνική συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη.

Στο ΝΑΤΟ θέτει τις τουρκικές προκλήσεις η Αθήνα

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας υποστήριξαν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αναβλήθηκαν για την Πέμπτη. Οπως σημειώνεται στο τηλεγράφημα οι συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ για το πως θα αποφευχθεί στρατιωτική κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο αναβλήθηκαν για τις 10 Σεπτεμβρίου ή κατά δυο ημέρες. Οι τουρκικές πηγές δηλώνουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε αίτημα από την στρατιωτική επιτροπή της Συμμαχίας.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο σενάριο, αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά «πέτυχε να γίνει προηγουμένως, σε πολιτικό επίπεδο, συζήτηση στο πλαίσιο των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ και αυτό θα γίνει αύριο».

Όπως εξηγεί συνεργάτης του πρωθυπουργού στο Euro2day.gr, «το θέμα των τουρκικών προκλήσεων συζητείται πλέον σε όλα τα φόρα. Στη Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και πλέον και στο ΝΑΤΟ. Δεν αφορά διμερή ή τριμερή συζήτηση, αλλά ευρεία στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι χώρες που ανήκουν στη Συμμαχία». Όσον αφορά το ενδεχόμενο να γίνει την Πέμπτη συνάντηση στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, όπως διέρρευσε από τουρκικά ΜΜΕ, από την κυβέρνηση κατ' αρχήν δεν έχουν συγκεκριμένη απάντηση, καθώς «προέχει η αυριανή συνάντηση και μόνο».

Στα παραπάνω αντέδρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με σχόλιό του στο Twitter: «Τελικά συμφωνήσαμε για συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, έστω τεχνικής φύσης; Δεν είναι πια όρος η αποχώρηση των πλοίων; Και, είναι πλέον έθιμο; Οτιδήποτε σχετικό με ελληνοτουρκικό διάλογο θα το μαθαίνουμε από την τουρκική πλευρά και τα διεθνή ΜΜΕ;», αναρωτιέται.

 

** Δείτε τον χάρτη της ΕΕ σε μεγαλύτερη ανάλυση στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο