Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Στενό μαρκάρισμα» του νέου εξοπλιστικού προς αποφυγή «σκιών»

Απαραίτητη η εμπλοκή της Βουλής. «Εχουμε γνώση των αναγκών αλλά δεν θα τις πούμε δημοσίως». Σαρωτικές αλλαγές του Α. Τσίπρα στους τομεάρχες, με έμφαση Άμυνας, Οικονομικών, Οικονομίας-Ανάπτυξης, Εσωτερικών.

ΣΥΡΙΖΑ: «Στενό μαρκάρισμα» του νέου εξοπλιστικού προς αποφυγή «σκιών»

Την εμπλοκή της Βουλής στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που συζητά αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση θα ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Σε επίσημο επίπεδο, τελεί εν αναμονή των αποφάσεων για να παρέμβει, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρακολουθεί το θέμα στενά, δεδομένου ότι ορισμένες από τις συζητήσεις είχαν ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως για παράδειγμα o «δανεισμός» των δύο γαλλικών φρεγατών Fremm, για τον οποίο οι συζητήσεις είχαν γίνει απευθείας ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως αναφέρουν πηγές, δεδομένης της... πικρής εμπειρίας (μίζες) από προηγούμενα εξοπλιστικά προγράμματα-γίγας, η εν εξελίξει διαδικασία πρέπει να «έλθει» στη Βουλή. «Να υπάρξει διακομματικός έλεγχος της οικονομικής παραμέτρου και των πληρωμών, για να μη ‘σκάσουν’ ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Διότι στο παρελθόν αγοράζαμε οπλικά συστήματα σαν να πηγαίναμε στο περίπτερο και τα αποστελέσματα τα είδαμε αργότερα», σημειώνουν.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει να υπάρξει ενημέρωση με «αιτιολογημένο πρόγραμμα» εξοπλιστικών προμηθειών και με τα σχέδια άμυνας που θα καλύψουν, εν γνώσει της ότι τα παραπάνω (και κυρίως τα σχέδια) δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν για προφανείς λόγους.

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας ανέφερε χαρακτηριστικά χθες (στο “Κόκκινο”) ότι το Ναυτικό χρειάζεται ενίσχυση, ενώ πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα εξέλιξης-αναβάθμισης των F-16, για να προσθέσει, ωστόσο, «αν πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα τα γαλλικά μαχητικά Rafale, να το δούμε στη Βουλή».

Το φημολογούμενο συνολικό κόστος των 10 δισ. ευρώ εκτιμάται ως «πολύ υπερβολικό», ενώ, σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει «εκ των ων ουκ άνευ» την προϋπόθεση να μην αφαιρεθούν κονδύλια από τα κοινωνικά προγράμματα και, κυρίως, από την Υγεία και την Παιδεία για τις εξοπλιστικές αγορές.

«Στα 4,5 χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης, τα εξοπλιστικά προγράμματα ανέρχονταν στα 2 δισ. μαζί με τη συντήρηση, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή σκιά. Εμείς ξέρουμε τι χρειάζεται η χώρα και, φυσικά, δεν θα το πούμε δημόσια», πρόσθεσε (εν είδει και μηνύματος) ο κ. Βίτσας.

Σαρωτικές αλλαγές τομεαρχών

Μετά την ανακοίνωση (σήμερα) των νέων τομεαρχών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα, με «στενό μαρκάρισμα» των αρμόδιων υπουργείων. Ο νέος (όπως όλα δείχνουν) τομεάρχης Αμυνας και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος θα σηκώσουν το βάρος, ενώ την εποπτεία θα έχει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Συνολικά για τον «ανασχηματισμό» των τομεαρχών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι σαρωτικός. Η αίσθηση που αποκόμισαν τα στελέχη που συμμετείχαν σε σχετική σύσκεψη χθες το βράδυ στην Κουμουνδούρου είναι ότι ο κ. Τσίπρας «ανακάτεψε την τράπουλα» με τρόπο που μόνο δύο εκ των σημερινών τομεαρχών, ο κ. Κατρούγκαλος και η Έφη Αχτσιόγλου (Εργασίας) μοιάζουν να παραμένουν ακλόνητοι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πλην του Άμυνας και του Εξωτερικών, η προσοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται στους τομείς Οικονομικών, Οικονομίας-Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Οι γνώστες μιλούν για την απόφαση του κ. Τσίπρα «να τα αλλάξει όλα» και, πέραν των μετακινήσεων, να προωθήσει νέους βουλευτές που ξεχώρισαν το 14μηνο από τις περσινές εκλογές.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v