Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Αλ. Τσίπρας «τράβηξε το τσιρότο» με σαρωτικές αλλαγές και μηνύματα

Γιατί επέλεξε τη χθεσινή «βαριά» ημέρα να ανακοινώσει τους νέους τομεάρχες. Εκπληξη από Τσακαλώτο-Αχτσιόγλου. Τι σηματοδοτεί η νέα προσωπική επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη με αφορμή την τραγωδία στη Μόρια.

Ο Αλ. Τσίπρας «τράβηξε το τσιρότο» με σαρωτικές αλλαγές και μηνύματα

Η τραγωδία στη Μόρια και οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική δεν έβαλαν φρένο στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει χθες το απόγευμα τις (σαρωτικές) αλλαγές στη «σκιώδη κυβέρνηση» με το νέο σχήμα των τομεαρχών. Ολοκληρώνοντας έτσι και τον «κοινοβουλευτικό ανασχηματισμό», μετά τον κομματικό που σηματοδότησε την Κυριακή η εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του Γραμματέα του κόμματος.

Παρά τις σκέψεις στελεχών για αναβολή, ο ίδιος προχώρησε στις αποφάσεις, προκειμένου να μην υπάρχει πλέον «η παραμικρή εκκρεμότητα» που θα λειτουργούσε ανασταλτικά στην εφόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, η κυβέρνηση ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο, είτε με την εφαρμογή της πολιτικής της (σε οικονομία, εργασιακά, κοινωνικά) είτε με τον τρόπο που επιλέγει να διαχειρισθεί μείζονος σημασίας ζητήματα (ελληνοτουρκικό, εξοπλιστικό, προσφυγικό, υγειονομικό). Συνεπώς, λένε, «ούτε πολυτέλεια χρόνου υπάρχει ούτε η κοινωνία μπορεί να περιμένει να κλείσουμε και την τελευταία οργανωτική ‘τρύπα’ για να δράσουμε όπως απαιτούν οι συνθήκες και ο ρόλος μας ως αξιωματική αντιπολίτευση».

Ενδεικτική του νέου «ύφους» που τερματίζει την πολύμηνη ανοχή ήταν η επιλογή του κ. Τσίπρα να κατηγορήσει ευθέως τον πρωθυπουργό ως «προσωπικά υπεύθυνο και ιστορικά λίγο» για την τραγωδία στη Μόρια. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά τις περσινές εκλογές, αποδέχθηκε το αίτημα ευρωπαϊκών κύκλων να μη θέτει πλέον η Αθήνα θέμα ανάληψης ευθυνών από την ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, ούτε, «πολύ περισσότερο», να ζητήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση τη μετεγκατάσταση τμήματός τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για τον λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε χθες ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακύρωσε το σχέδιο αποσυμφόρησης που «έτρεχε» η δική του κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι 5.000 άτομα στη Μόρια (σ.σ. που ήταν τον Ιούλιο του 2019) να γίνουν 20.000 μέσα σε ένα χρόνο. Κατά τα ίδια στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης «θυμήθηκε αίφνης χθες» ότι υπάρχει η ΕΕ που πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό, «τη στιγμή που ο ίδιος, εδώ και δεκατέσσερις μήνες, το είχε ξεχάσει».

Η υγειονομική παράμετρος επιβαρύνει, όπως προσθέτουν, ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, καθώς οι ίδιοι οι γιατροί που υπηρετούν στο νησί ανέφεραν χθες ότι όσοι από τη Μόρια βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μεταφέρθηκαν... σε αποθήκη μαζί με τους οικείους τους, οι οποίοι ωστόσο κυκλοφορούσαν στο νησί, καθώς είτε δεν είχαν κάνει το τεστ είτε δεν είχαν πάρει το αποτέλεσμα.

Αιφνιδίασε με Τσακαλώτο - Αχτσιόγλου

Μπροστά στην εκτίμηση ότι «το δύσκολο φθινόπωρο πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά μπήκε απότομα», με τις προβλέψεις για τον χειμώνα «να γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες», ο κ. Τσίπρας... «τράβηξε το τσιρότο».  Αποφάσισε δηλαδή σαρωτικές αλλαγές στο σχήμα των τομεαρχών και των εκπροσώπων, ώστε το κόμμα «να δώσει με αξιώσεις τις μεγάλες μάχες που έρχονται εντός κι εκτός Βουλής», με τη συντριπτική πλειοψηφία να ανήκει στους περί αυτόν «προεδρικούς». Ως εκ τούτου, θα χρεωθεί ή θα πιστωθεί τις επιλογές και, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του, δεν θα διστάσει να κάνει διορθώσεις «εάν χρειαστεί».

Την έκπληξη έκανε η αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον τομέα Οικονομικών, ο οποίος πέρασε στην... τσαρίνα Έφη Αχτσιόγλου, παραδίδοντας, με τη σειρά της, τον τομέα Εργασίας στη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ο κ. Τσακαλώτος παρέμεινε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση (που παρέδωσε τον τομέα Προστασίας του Πολίτη στον Χρήστο Σπίρτζη) και τον Πάνο Σκουρλέτη, ενώ το σκεπτικό είναι ότι οι τρεις τους (και ο κ. Τσίπρας) θα σηκώσουν το βάρος της σκληρής αντιπαράθεσης στη Βουλή.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να μη δέχθηκε να αναλάβει άλλον τομέα (όπως το Περιβάλλοντος-Ενέργειας, που κάποια στιγμή συζητήθηκε). Άλλωστε, στον καταμερισμό δουλειάς των εκπροσώπων, αναλαμβάνει την ευθύνη των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων - Παραγωγής και Εμπορίου.

Στον κ. Ραγκούση πέρασαν οι επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ στον κ. Σκουρλέτη οι επιτροπές Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αξιοσημείωτη είναι η μεταφορά της εποπτείας του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος (δηλαδή των τραπεζών) από τον οικονομικό τομέα στον Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος παραμένει συντονιστής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ανά κοινοβουλευτική επιτροπή.

Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας παραμένει η Όλγα Γεροβασίλη. Όπως αναμενόταν, ο Νίκος Παππάς παρέδωσε τον τομέα Οικονομίας-Ανάπτυξης στον Αλέξη Χαρίτση, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τον τομέα Μεταφορών-Υποδομών. Ανάθεση με νόημα θεωρείται ο ορισμός του Παύλου Πολάκη ως αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών, με ευθύνη τη Διαφάνεια και τη Διοικητική Δράση.

Το «νέο αίμα»

Αίσθηση επίσης προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός νέων (σε φυσική ή βουλευτική ηλικία) βουλευτών που μπήκαν στη «σκιώδη κυβέρνηση», δίνοντας έτσι το στίγμα της ανανέωσης και σε κυβερνητικό επίπεδο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναβρεθεί σ' αυτό τον ρόλο. Όπως οι Κώστας Ζαχαριάδης, Διονύσης Καλαματιανός, Χάρης Μαμουλάκης, Γιάννης Σαρακιώτης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Χρήστος Γιαννούλης, Κυριακή Μάλαμα, Νατάσα Γκαρά, Ειρήνη Αγαθοπούλου και Δώρα Αυγέρη.

Από τη σύνθεση, ξεχωρίζει η ένταξη «συμμάχων» είτε προερχόμενοι από το «παλιό ΠΑΣΟΚ» (Θάνος Μωραΐτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ολυμπία Τελιγιορίδου) είτε από τη ΔΗΜΑΡ (Θεόφιλος Ξανθόπουλος).

Αμετακίνητοι έμειναν οι Γιώργος Κατρούγκαλος (Εξωτερικών), Θοδωρής Δρίτσας (Αμυνας), Σωκράτης Φάμελος (Περιβάλλοντος-Ενέργειας), Νεκτάριος Σαντορινιός (Νησιωτικής Πολιτικής), Νίκος Φίλης (Παιδείας), Ανδρέας Ξανθός (Υγείας), Σταύρος Αραχωβίτης (Αγροτικής Πολιτικής), Μάριος Κάτσης (Ψηφιακής Πολιτικής), Κατερίνα Νοτοπούλου (Τουρισμού) και Γιώργος Ψυχογιός (Μετανάστευσης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v