Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε αυτοπεποίθηση και έσπειρε ανασφάλεια

Υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες «ερήμην και της Βουλής», καμία ενίσχυση σε Υγεία-Παιδεία, λιγότερη διαφάνεια στο δημόσιο χρήμα και στις προσλήψεις, «χτύπημα» στο ασφαλιστικό. Σκληρές ανακοινώσεις από ΚΙΝΑΛ και ΜΕΡΑ25.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε αυτοπεποίθηση και έσπειρε ανασφάλεια

“Ο κ. Μητσοτάκης ή δεν έχει καταλάβει ποιά είναι η κατάσταση στην κοινωνία ή την αγνοεί συνειδητά για να προωθήσει το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του παρά τις οικονομικές συνέπειες (και) της πανδημίας”.

Αυτή είναι η βάση της κριτικής που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό, σχολιάζοντας την χθεσινή ομιλία, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το ΜΕΡΑ25.

Ολοκληρωμένες απαντήσεις θα δοθούν σήμερα, μετά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρωθυπουργός το μεσημέρι, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως “φάνηκε πού το πάει η κυβέρνηση”.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα, σημειώνεται ότι ο κ.Μητσοτάκης:

---  Επέμεινε στη λογική των ολιγόμηνων αναβολών πληρωμών λόγω πανδημίας τη στιγμή που συσσωρεύονται τα χρέη λόγω της χαμηλής κατανάλωσης και της ανεργίας.

--- Προκαλεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους σε σχέση με την “τύχη” τους στην εργασία που βρίσκονται σήμερα. Αυτή την ανάγνωση έκαναν στο πρόγραμμα εξάμηνης επιδότησης νέων θέσεων εργασίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μειωθεί ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων ανά επιχείρηση: “εάν δεν υπάρξουν διευκρινίσεις, αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης θα μπορεί να απολύσει έναν νυν εργαζόμενο και να προσλάβει στη θέση του έναν επιδοτούμενο”, εξηγούν.

--- Επεκτείνει μέχρι το τέλος του 2010 το πρόγραμμα “Συν-Εργασία”, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλάκις καταγγείλλει ως αποτυχημένο επειδή σημαίνει “μισή δουλειά – μισό μισθό”.

--- Ανακοίνωσε 15.000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις (“με ποιά διαδικασία;”) αλλά δεν είπε τίποτα για Υγεία και Παιδεία, έχοντας ήδη βαφτίσει “προλήψεις” τις συμβάσεις χρόνου.

--- Επανέλαβε την αλλαγή του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και την αντικατάσταση του νόμου δημοσίων συμβάσεων. “Όποιος έχει δει τις πολιτικές που ακολουθεί η ΝΔ γνωρίζει καλά τι σημαίνει αυτό.

Λιγότερη διαφάνεια στο δημόσιο χρήμα, λιγότερη διαφάνεια στις προσλήψεις. Με άλλα λόγια το πελατειακό κράτος της δεξιάς ξανά  προς την δόξα τραβά”, σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

---Μίλησε για «κατάργηση παρωχημένων ρυθμίσεων» εννοώντας την κατάργηση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ έκανε σαφές ότι θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

--- Ανακοίνωσε (και επισήμως) τις νέες εξοπλιστικές δαπάνες πολλών δισ. ευρώ, ερήμην της Βουλής, και με γενικόλογη υπόσχεση ότι δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, “δηλαδή μίζες και προβλήματα στα νέα συστήματα”.

ΚΙΝΑΛ: Σκληρές συντηρητικές επιλογές

Σε οξείς τόνους σχολίασε και το ΚΙΝΑΛ την ομιλία του πρωθυπουργού.

Η βασική κριτική εστιάζεται στο ότι δεν παρουσίασε ισχυρή κοινωνική προστασία, “που απαιτείται για τη συγκρότηση του αναγκαίου εθνικούς μετώπου”.

Επίσης, στη διαπίστωσε ότι παρά τα δεινά που επιφέρει η πανδημία, ο κ.Μητσοτάκης “προωθεί τις ιδεοληπτικές του  εμμονές με σκληρές συντηρητικές πολιτικές, με πρώτο θύμα τους εργαζομένους με το δόγμα μισή δουλειά-μίσος μισθός”.

Η Χ.Τρικούπη καταγγέλλει, με τη σειρά της, ότι η κυβέρνηση “παραδίδει το ασφαλιστικό σύστημα και το ΕΣΥ στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα με τον μανδύα των δήθεν μεταρρυθμίσεων”.

ΜΕΡΑ25: Υπέρογκα ποσά στους εμπόρους εξοπλισμών

Για θηριώδεις εξοπλιστικές δαπάνες την ώρα που, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κατάρρευσης, ανακοινώνονται μηδενικές επενδύσεις σε Υγεία, Παιδεία και βιώσιμη ανάπτυξη, κάνει λόγο το ΜΕΡΑ25.

Χαρακτηρίζει δε, “ασημαντότατα” τα μέτρα μακροοικονομικής ενίσχυσης της οικονομίας με κανένα πλάνο για τερματισμό της χρεοκοπίας κράτους και ιδιωτών.

Δυστυχώς,  κε Πρωθυπουργέ,  τα υπέρογκα ποσά που θα δώσετε στους εμπόρους εξοπλισμών, απο τη μια, θα φέρουν περισσότερη λιτότητα, ύφεση και φευγιό των παιδιών μας στο εξωτερικό (καθώς φουσκώνουν το ήδη μη βιώσιμο χρέος) ενώ, από την άλλη, δεν θα αρκέσουν για να κερδίσουμε τον εξοπλιστικό αγώνα δρόμου με τον Ερντογάν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v