Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Θετικό πρώτο βήμα η απόσυρση του Oruc Reis

«Αν κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε αλλά με τρόπο «έξυπνο», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η εγγραφη συμφωνία, τα εξοπλιστικά, η πανδημία, το εμβόλιο και το σενάριο στράτευσης στα 18.

Μητσοτάκης: Θετικό πρώτο βήμα η απόσυρση του Oruc Reis

Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε ό,τι αφορά την ύφεση, τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Όπως είπε, τα μέτρα για την κρίση εξελίσσονται και εμείς «στηρίζουμε την οικονομία».

«Αν κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε αλλά με τρόπο «έξυπνο», τόνισε και πρόσθεσε ότι, με τα μέτρα που ανακοίνωσε ,στηρίζεται η μεσαία τάξη.

«Είναι παγκόσμια ύφεση, δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη».

Η Τουρκία

«Θετικό πρώτο βήμα» χαρακτήρισε την επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία. «Ελπίζω να έχει συνέχεια», τόνισε. Θέλουμε να συζητήσουμε με την Αγκυρα χωρίς προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες. Τον τελευταίο μήνα δεν καλλιεργήθηκε αυτό το κλίμα. Προφανώς, πρέπει να υπάρχει συνέχεια στην αποκλιμάκωση. Αν δούμε δείγματα γραφής είμαστε πάντα έτοιμοι να ξεκινήσουμε επαφές με την γειτονική χώρα, να κάτσουμε στο τραπέζι για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε το 2016, με μόνο αντικείμενο συζητήσεων τις ΑΟΖ.

Με βάση το διεθνές δίκαιο, μονομερείς ενέργειες δεν πρέπει να γίνονται σε περιοχές που αμφισβητούνται, συνέχισε. Αν υπάρξει αποκλιμάκωση, εγώ είμαι έτοιμος να συζητήσω κατ’ αρχήν με διερευνητικές επαφές και στη συνέχεια με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι διπλωματικά ενισχυμένη, καθώς και ότι η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο, κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση. Δεν είμαι αρνητικός, αλλά οι συναντήσεις πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι πάντα καλύτερα να μιλάει κανείς.

Η έγγραφη συμφωνία

Σε ό,τι αφορά την «έγγραφη συμφωνία» με τη Τουρκία δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και ότι υπήρξε άμεση ενημέρωση του διπλωματικού του συμβούλου όταν τελείωσαν οι συζητήσεις στο Βερολίνο.

Αυτό που περιέγραψα στο άρθρο ήταν γραπτή ανακοίνωση, τα πρακτικά της κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε σε επίπεδο συμβούλων. Δεν ήταν διεθνής συμφωνία, ήταν η γραπτή αποτύπωση μιας γραπτής συμφωνίας, τα πρακτικά. Αυτό που συμφωνήθηκε παραβιάστηκε, όχι με δική μας υπαιτιότητα και γι’ αυτό φτάσαμε στην κλιμάκωση. Πλέον δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού δεν κατέστη εφικτό να τηρηθεί. Το πόσο γρήγορα θα επανέλθουμε στις διερευνητικές επαφές θα εξαρτηθεί από το γενικότερο κλίμα. Είχαμε ένα θετικό πρώτο βήμα (Oruc Reis) αλλά θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Απαιτώ αίσθημα ευθύνης από τους αρχηγούς. Υπάρχουν πράγματα που λέγονται στις συναντήσεις αλλά δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω. Αυτό απαιτεί από την αντιπολίτευση να φέρεται πιο υπεύθυνα.

Δεν τίθεται ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ούτε παγώματος των ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Οι κυρώσεις

Το πλαίσιο θα υπάρχει πάντα ως επιλογή. Δεν θέλουμε να επιβληθούν γιατί θα είναι σημάδι ότι δεν πετύχαμε την αποκλιμάκωση. Η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ σηματοδοτεί ότι αφορά το θέμα της Τουρκίας το σύνολο της Ευρώπης. Αυτό το πλαίσιο υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει.

Η αντιπολίτευση

Ασκήσαμε πολύ ενεργητική διπλωματία, φέραμε την Ευρώπη και άλλες χώρες στο μέρος μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι «πολιτικός απατεώνας» λέγοντας ότι έχει στοιχεία γραφικότητας, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις το κλίμα που επικρατεί τον κάνει να πιστεύει ότι υπάρχει πλαίσιο συνεννόησης. Η εθνική γραμμή έχει αποτυπωθεί, το τι ζητάμε από την Τουρκία. Ενοχλούμαι όταν δυναμιτίζεται αυτό το κλίμα. «Καλό είναι να αφήνουμε τις κορώνες».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο σύγκλισης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι μια επιλογή όταν θα πρέπει να επικυρωθούν κάποιες αποφάσεις, αλλά τώρα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Θύμισε ότι είναι άτυπο όργανο και αν κρίνει ότι πρέπει θα συγκληθεί. 

Τα εξοπλιστικά

Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Στο παρελθόν έγιναν αγορές, όχι πάντα εύστοχες. Σήμερα κάνουμε επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά αυτές δεν είναι μόνο τα όπλα αλλά και το προσωπικό. Θα γίνουν 15.000 προσλήψεις σε βάθος πενταετίας.

Σε ότι αφορά τα Rafale, θα αντικαταστήσουν τα παλιά Mirage. Τα έξι θα είναι νέα και τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα. Στόχος είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φτάσουν στα μέσα του 2021 και να ολοκληρωθεί η διαδικασία την επόμενη χρονιά.

Σε ό,τι αφορά τις φρεγάτες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα αγοραστούν τέσσερις νέες και θα αναβαθμιστούν οι τέσσερις ΜΕΚΟ. Ο χρόνος υλοποίησης είναι πέντε έως επτά έτη. Δεν μπορεί να κοστολογηθεί γιατί θα υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές. Το υπ. Αμυνας θα κάνει την εισήγηση.

Εχουν γίνει συζητήσεις με το υπ. Οικονομικών. Σε ορίζοντα δεκαετίας έχουμε δυνατότητα να υποστηρίξουμε το πρόγραμμα.

Η αμυντική συνεργασία με Γαλλία

Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο, θα επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών. Τέτοια ρύθμιση υπάρχει στην Ευρ. Ενωση, προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση για βοήθεια και συνδρομή απέναντι σε ένα κράτος που απειλείται στρατιωτικά.

Τα σχολεία και η πανδημία

Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία. Όλα θα είναι έτοιμα αύριο, τόνισε ο πρωθυπουργός. Εκτίμησε ότι μεμονωμένες αστοχίες μπορεί να υπάρξουν και σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ έβαλε πλάτη για το θέμα της προμήθειας μασκών. Ακουσα ειρωνικά σχόλια για τα παγούρια, αλλά είναι ένα μήνυμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Εκανε έκκληση για τη χρήση της μάσκας που είναι το πλέον αποτελεσματικό μέτρο. «Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο αλλά πρέπει όλοι να συμμορφωθούν».

Τα παιδιά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο να νοσήσουν σοβαρά, αλλά έχουν τη δυνατότητα να τον μεταφέρουν στο σπίτι. Γι’ αυτό επιβλήθηκε η χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των τάξεων είπε ότι ήταν πρακτικά αδύνατο να γίνουν όσες τάξεις χρειάζονταν για να μοιραστούν τα παιδιά.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ είπε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θύμισε ότι εδώ και δυο ημέρες έχει έρθει η πρώτη παρτίδα «γρήγορων τεστ» που δίνει με υψηλή αξιοπιστία αποτέλεσμα σε 15 λεπτά. Αν αποδειχτεί ότι είναι τόσο αξιόπιστα όσο λένε οι ειδικοί θα αποκτήσουμε και άλλα.

Απευθυνόμενος σε όσους έχουν επιφυλάξεις για τη χρήση μάσκας και για τον κορωνοϊό θύμισε ότι είναι πολύ επικίνδυνος και ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός έχει ευθύνη να υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία.

Το εμβόλιο

Εκτιμώ ότι θα είναι πάνω από ένα τα εμβόλια που θα υπάρξουν. Η Ελλάδα είναι μέσα σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς. Το πρόβλημά μας θα είναι να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Είμαι πεπεισμένος ότι το εμβόλιο θα είναι ασφαλές. Πρώτος θα εμβολιαστώ εγώ και η οικογένειά μου.

Το άνοιγμα της οικονομίας

Δεν υπήρξε χώρα που να μην άνοιξε ξανά την οικονομία της. Το lockdown έγινε για να κερδίσουμε χρόνο. Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε με πολύ υποστήριξη σε επίπεδο τεστ και με πολύ μεγαλύτερο επαγγελματισμό απ’ ότι σε άλλες χώρες. Πήραμε άυλη υπεραξία, οι επισκέπτες μας είδαν τον επαγγελματισμό με τον οποίο χειριστήκαμε το θέμα. Ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίθηκε. Αν κάποιος πιστεύει ότι έπρεπε να πετάξουμε τέσσερα-πέντε δισ. ευρώ εσόδων να βγει να το πει.

Σίγουρα πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας, υπήρξε μια χαλάρωση αλλά πήραμε γρήγορα μέτρα και αυτά δουλεύουν. Δεχτήκαμε σχόλια για το εάν ο κορωνοϊός κολλάει πριν ή μετά τις 24.00, αλλά ανακόψαμε το κύμα κρουσμάτων.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Απαντώντας ως προς το γιατί εξαιρέθηκαν από την κατάργηση το 2021 της εισφοράς αλληλεγγύης δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι ο πρωθυπουργός είπε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας. «Μακάρι να μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα, αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι. Τι θα κάνουμε το 2022 θα το πούμε σε ένα χρόνο. Παραμένει πρόθεση της κυβέρνησης να καταργηθεί οριστικά».

Η Μόρια και το μεταναστευτικό

Απαντώντας σε ερώτημα ως προς το γιατί η Μόρια έφτασε να έχει έως και 20.000 πρόσφυγες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση μέσα από δυσκολίες εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική με ενεργή φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αιτήσεις ασύλου και την πίεση για έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Αυτό που έγινε στη Μόρια έγινε από κάποιους «υπερδραστήριους» πρόσφυγες και μετανάστες που θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση. Είναι όμως μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για το θέμα αλλά και για να δημιουργηθεί μια μόνιμη δομή που δεν θα κουβαλά την αρνητική παρακαταθήκη της Μόριας.

Το κράτος ήταν παρόν από την πρώτη στιγμή και ήδη δημιουργήσαμε ένα προσωρινό καταυλισμό που είναι υποδειγματικός. Στον χώρο έχουν γίνει περίπου 2.000 τεστ και έχουν βρεθεί κρούσματα.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι το νησί έχει δίκιο να παραπονιέται αλλά τώρα θα κάνουμε το πρόβλημα ευκαιρία. Ζήτησα από την Ευρώπη στη διαχείριση του νέου κέντρου να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή της, να υπάρχει η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή Σημαία.

Η δεύτερη ευκαιρία

Θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές περιλαμβανομένης της ενίσχυσής του, δήλωσε για το πρόγραμμα «Γέφυρα» που επιδοτεί τις δόσεις στεγαστικών δανείων. Σε ότι αφορά το νέο πτωχευτικό δήλωσε ότι είναι τολμηρή πρωτοβουλία. Σε ότι αφορά τον φορέα που θα αγοράζει ακίνητα δανειοληπτών είπε ότι δεν θα γίνει καμία έξωση. Θα χάσει την κυριότητα αλλά θα μπορεί να την επαναποκτήσει.

Γίνονται πλειστηριασμοί. Κάποιος που έχει φεσώσει την τράπεζα και έβγαλε τα λεφτά στο εξωτερικό πρέπει να δει την εξοχική του κατοικία να βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει να τελειώσει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι βουλευτές και ο Π. Πολάκης

Απαντώντας σε ερώτηση για την απουσία βουλευτών της ΝΔ από την ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη δήλωσε ότι υπήρξε «αστοχία», ίσως αποτέλεσμα «καλοκαιρινής ραστώνης». Δεν θα υπάρξει νέα…

Ο κίνδυνος νέου μνημονίου

Αν κάποιος θέλει να ασκήσει κριτική να το κάνει με πειστικά επιχειρήματα. Η κυβέρνηση εκλέχθηκε για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Πολλά απ’ όσα εξήγγειλα χθες εντάσσονται σε αυτές. Εχουμε πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ολες οι χώρες θα επανέλθουν σε καθεστώς παρακολούθησης στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου». Αυτό δεν θα ισχύσει το 2021, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε μπροστά.

Βασικός κριτής των εξελίξεων είναι οι αγορές. Όταν αυτές μας δανείζουν με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, αυτό μας λέει κάτι. Αν ακολουθούσαμε «άφρονες» πολιτικές δεν θα είχαμε αυτή την αντιμετώπιση. Το πρώτο μνημόνιο προέκυψε όταν δεν μπορούσαμε να δανειστούμε στις αγορές.

Η στρατιωτική θητεία

Συζητάμε το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 χρόνια, αλλά όχι αύξηση της στρατιωτικής θητείας, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το πώς θα εξασφαλίζεται η απόκτηση δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της θητείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v