Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Αν ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει την εθνική γραμμή, να το πει

«Η διαφορά μας είναι μία και αφορά υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ», τόνισε στον Economist. «Το να έχεις back channels είναι διαφορετικό από το να αλλάζεις εθνική γραμμή και αυτό να αποτυπώνεται σε κείμενο».

Τσίπρας: Αν ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει την εθνική γραμμή, να το πει

Παρότι προσεκτικός στις διατυπώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε «καθαρό» υπονοούμενο για τη διατήρηση της εθνικής γραμμή στην ελληνοτουρκική διαφορά ή την τροποποίησή της από τον πρωθυπουργό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συντονιστή, μετά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist χθες το βράδυ, είπε:

«Μία είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Τα άλλα θέματα έχουν ρυθμιστεί με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Τουρκία θέτει κι άλλες διαφορές, όπως τη μη αναγνώριση ελληνικού εδάφους («γκρίζες ζώνες») ή την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών. Είναι έξω από κάθε λογική αυτά, Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι η κυβέρνηση συζητά κάτι άλλο, την ώρα μάλιστα που είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Να είμαστε σαφείς: Η εθνική γραμμή δεν αλλάζει. Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να την αλλάξει, να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Δεν δηλώνω ότι δεν τον πιστεύω, οφείλει όμως να λέει καθαρά την εθνική γραμμή».

Δίνοντας έμφαση στο «υπονοούμενο», υπενθύμισε την επιλογή της δικής του κυβέρνησης, τον Οκτώβριο του 2018, να μην επιτρέψει στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros να «βγει» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες. «Εγώ σ' αυτή την εθνική γραμμή κινήθηκα και γι’ αυτό αποτρέψαμε τότε το τουρκικό σκάφος. Τώρα γιατί δεν έγινε το ίδιο με το Oruc Reis; Αν είναι τακτική νηφάλιας στάσης, να το καταλάβω. Αν όχι, να μιλήσει καθαρά ο κ. Μητσοτάκης».

Συνεπεία των παραπάνω, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των διερευνητικών («για τη μία διαφορά») και της προοπτικής της Χάγης, εάν δεν αποδώσουν. «Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, αποδείχθηκε στον Ειρηνικό, στις Φιλιππίνες και αλλού», τόνισε.

Μπούμερανγκ η ρητορική κατά των Πρεσπών

Δεδομένου ότι η ερώτηση του συντονιστή ήταν εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει ή όχι την κυβέρνηση στην κρίση με την Τουρκία, ο κ. Τσίπρας δεν απέφυγε να υπενθυμίσει τη στάση που είχε τηρήσει η ΝΔ, όταν ήταν εκείνη αξιωματική αντιπολίτευση, στο Μακεδονικό. Στάση που, όπως άφησε να εννοηθεί, έρχεται μπούμερανγκ σήμερα στον πρωθυπουργό. «Ο κ. Μητσοτάκης χάιδεψε τα αυτιά ενός κοινού με ρητορική που σήμερα είναι δύσκολο να μπει σε άλλη τροχιά σκέψης», είπε, αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Επισήμανε μάλιστα ότι εκείνο το αρνητικό κλίμα ήταν ο λόγος που δεν προχώρησε ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, καθώς «δεν τήρησε την εθνική γραμμή (σ.σ. σύνθετη ονομασία) που είχε χαραχθεί νωρίτερα. «Τώρα το κλίμα είναι διαφορετικό, δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρά σε Συμβούλιο ο πρωθυπουργός», τόνισε και έριξε το... καρφί: «Ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι να οργανώνει συλλαλητήρια».

Ο Ολάντ στήριζε χωρίς εξοπλιστικά...

Σε έτερη ερώτηση του συντονιστή για το «εάν υπάρχει χώρος σε μυστική διπλωματία», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε... διπλωματικά, επικαλούμενος τη δική του πρωθυπουργική εμπειρία. «Το να έχεις back channels για τη διαπραγμάτευση είναι διαφορετικό από το να αλλάζεις την εθνική γραμμή και αυτό να αποτυπώνεται σε κείμενο», είπε, παραπέμποντας στα περί «έγγραφης συμφωνίας» στο Βερολίνο με την Τουρκία, που αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές για το εξοπλιστικό πρόγραμμα-γίγας που δρομολογεί η κυβέρνηση. Εν προκειμένω, το «υπονοούμενο» αφορούσε και τον Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας σε ερώτηση για τη στήριξη που παρέσχε στην Ελλάδα ο Φρανσουά Ολάντ στη μεγάλη περιπέτεια του 2015. «Ο Ολάντ συνέβαλε καθοριστικά, χωρίς να υπολογίζει κόστη και οφέλη και χωρίς να προσδοκά εξοπλιστικά προγράμματα και ανταλλάγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Στη Βουλή οι συμβάσεις με τη Β. Μακεδονία

Με αφορμή την παρουσία στο συνέδριο του Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά, φυσικά, στη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθυμίζοντας ότι, βάσει αυτής, «δεν έχουμε στα βόρεια σύνορά μας σήμερα την επιθετική δύναμη που έχουμε ανατολικά». Οι Πρέσπες, πάντως, δεν αποκλείεται να δοκιμάσουν τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Κι αυτό διότι κατατέθηκαν στη Βουλή για κύρωση τρεις Συμβάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίες θα τεθούν προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες. Η μία εξ αυτών μάλιστα αφορά την εναέρια αστυνόμευση του FIR της γείτονος από τις ελληνικές δυνάμεις -έναν από τους βασικούς λόγους που η Άγκυρα αντέδρασε έντονα στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Χθες, επίσης, κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v