Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Πρωτοφανής ύφεση και λιγότερο προσωπικό στα νοσοκομεία

Δημόσια Υγεία και στήριξη επιχειρήσεων-εργαζομένων, στο κέντρο των προτάσεων που θα καταθέσει το Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη.

Τσίπρας: Πρωτοφανής ύφεση και λιγότερο προσωπικό στα νοσοκομεία

Την επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν έστω και τώρα οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι πολίτες που πλήττονται από τη βαθιά ύφεση, ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είχε σήμερα σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, επαγγελματικούς φορείς και εκπροσώπους εργαζομένων, ενόψει της επίσκεψής του στο Φόρουμ της Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο.

«Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ο μεγάλος φόβος μας, ότι πανδημία και lockdown θα φέρουν πρωτοφανή ύφεση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα επίσημα σημεία, που δείχνουν ότι η ύφεση είχε κάνει την εμφάνισή της στη χώρα πριν από τον κορωνοϊό (σ.σ. ΕΛΣΤΑΤ για τελευταίο τρίμηνο του 2019), παρέπεμψε στο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που είχε προτείνει το κόμμα του την άνοιξη, «για να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε το μέγεθος της ύφεσης».

Όπως είπε: «Η λογική μας ήταν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με κρατική ενίσχυση τόσο οι επιχειρήσεις με μη επιστρεπτέα ενίσχυση όσο και οι θέσεις εργασίας. Η βασική μας θέση και επιλογή ήταν η επιδότηση των επιχειρήσεων από το κράτος για να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και τις εργασιακές σχέσεις», τόνισε.

Υπενθύμισε, δε, ότι από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει τη διαφορά ανάμεσα στην επιδότηση της εργασίας έναντι της επιδότησης της αναστολής της εργασίας που ακολούθησε η κυβέρνηση.

Το κρίσιμο πάντως, όπως πρόσθεσε, «δεν είναι να μετράμε το μέγεθος της κρίσης στην οικονομία, αλλά να δούμε ότι αυτοί οι αριθμοί θα έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα και στη ζωή μας».

«Το κρίσιμο είναι μιλήσουμε για την ανάγκη να διατηρηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να κρατηθεί η εργασία στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση. Να μη σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη και να μη βρεθούμε στις καταστάσεις που βιώσαμε τα πρώτα χρόνια των μνημονίων», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Στο κόκκινο» τα νοσοκομεία

Ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και για το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας. Την κατηγόρησε ότι δεν αξιοποίησε τον χρόνο προκειμένου να ενισχυθεί η δημόσια Υγεία, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ανησυχητικά, στα δημόσια νοσοκομεία να υπηρετούν λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό σε σχέση με πέρυσι.

«Η επιτυχία της χώρας στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε χρόνο που έπρεπε να αξιοποιηθεί καλύτερα για να ενισχυθεί η δημόσια Υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία, και σε προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή», σημειώνοντας πως σήμερα «η γενικότερη εικόνα δεν είναι θετική».

«Σήμερα βρισκόμαστε με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τότε που κλείσαμε την οικονομία. Παρ' όλα αυτά, και με ένα εξαιρετικά ανησυχητικό αριθμό διασωληνωμένων και ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση, στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται λιγότεροι μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι , νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό, από ό,τι ένα χρόνο πριν. Κι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», συμπλήρωσε.

Τέλος, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αυτά ακριβώς τα θέματα, δηλαδή η στήριξη της δημόσιας υγείας και η στήριξη της οικονομίας, είναι δύο βασικές αγωνίες που έχει σήμερα ο μέσος πολίτης και θα είναι και ο πυλώνας των προτάσεων που θα καταθέσει στο Φόρουμ της Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, στην οποία αναφέρθηκε στη μεγάλη ζημιά από την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ και υπογράμμισε πως το ζήτημα είναι να περιοριστεί όσο γίνεται.

Μαρίνα Μάνη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v