Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφίζεται σήμερα το αθλητικό νομοσχέδιο

Μεγάλες αντιδράσεις για τις διατάξεις που σχετίζονται με τις θητείες και με τα ηλικιακά όρια που εφαρμόζονται στις αθλητικές ομοσπονδίες.

Ψηφίζεται σήμερα το αθλητικό νομοσχέδιο

Με κριτική από την αντιπολίτευση ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις για το πλαίσιο αρχαιρεσιών αθλητικών σωματείων. Οι αντιδράσεις αφορούν διατάξεις που σχετίζονται με τις θητείες και με τα ηλικιακά όρια που εφαρμόζονται στις αθλητικές ομοσπονδίες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένσταση αντισυνταγματικότητας από το Κίνημα Αλλαγής, η οποία καταψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, η κριτική εστιάζεται στην αναδρομικότητα διατάξεων, ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί να νομοθετείται «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Απαντώντας από τη Νέα Δημοκρατία, ο Βασίλης Οικονόμου είπε ότι «μιλάμε για μια ένσταση αντισυνταγματικότητας ενός νόμου που υπάρχει ήδη. Είναι πρωτοφανές». Όπως σημείωσε, υπήρχε ένα περιθώριο δέκα μηνών, ώστε αν ήθελε κάποιος να προσφύγει στα δικαστήρια αλλά αυτό δεν έγινε.

Κριτική άσκησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας για αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Ασφαλώς υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας είπε από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας, για να προσθέσει «αυτή είναι η πρόβα τζενεράλε για να πάτε και σε άλλα σωματεία».

Για καραμπινάτη περίπτωση αντισυνταγματικότητας έκανε λόγο από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας. Τέλος, από το ΜέΡΑ25 ο Κλέων Γρηγοριάδης επίσης χαρακτήρισε αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε πως τα όρια στις θητείες και στις ηλικίες υπάρχουν ήδη. Παράλληλα ανέφερε πως στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο άρθρο για το οποίο κατατέθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Σημειώνεται πως στο αθλητικό νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων πως:

  • Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.
  • Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί αντιπρόεδρος, γραμματέας ή ταμίας του διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο συνεχόμενες φορές για πλήρη ή μερική θητεία. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση, εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο ετών.
  • Μετά τη συμπλήρωση του 71ου έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Δ.Σ. αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις στις οποίες τοποθετείται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της.

Πέραν αυτών, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διατάξεις για την αναγνώριση και τις παροχές σωματείων ΑμεΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v