Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση παίζει τη δημόσια υγεία στα ζάρια

Στο ΕΣΥ εργάζονται 5.000 λιγότερα άτομα από πέρυσι. Η κυβέρνηση ακύρωσε τους διαγωνισμούς μόνιμων προσλήψεων που δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Φυλακή της Ευρώπης η Ελλάδα στο προσφυγικό, σημειώνει ο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση παίζει τη δημόσια υγεία στα ζάρια

«Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία» χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως τόνισε σε σημερινές παρεμβάσεις του, «πρόκειται για συνειδητή επιλογή της ΝΔ να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να παίξει τη δημόσια υγεία στα ζάρια, όταν μάλιστα οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ φτάνουν στα όριά τους».

Αναφερόμενος στους αριθμούς, πρόσθεσε: «Στο ΕΣΥ εργάζονται σήμερα 5.000 λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι, σε μόνιμο προσωπικό, ενώ η κυβέρνηση ακύρωσε και τους διαγωνισμούς μόνιμων προσλήψεων που δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης: «Από τον κ. Κικίλια μάθαμε χθες ότι στην Αττική απομένουν μόνο 22 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ ξέχασε να μας πει ποια είναι η κατάσταση με τα τεστ, για τα οποία βασιζόμαστε σε ιδιωτικές κλινικές, με υπόνοιες, μάλιστα, για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων».

Κάποιοι φταίνε για το φιάσκο των μασκών

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επέκρινε τη ΝΔ που «δεν ήθελε να δώσει περισσότερα λεφτά στη δημόσια εκπαίδευση και που δεν σχεδίασε μικρότερα τμήματα, όπως εισηγήθηκαν και οι επιστήμονες».

«Τα σχολεία άνοιξαν με περισσότερους μαθητές ανά τάξη και λιγότερους εκπαιδευτικούς, δάσκαλοι και καθηγητές μπαίνουν στις αίθουσες χωρίς να έχουν κάνει τεστ και ταυτόχρονα 6 εκατ. ευρώ των Ελλήνων πολιτών έκαναν φτερά στο φιάσκο με τις μάσκες. Κάποιος πρέπει να φταίει και κάποιος πρέπει να ζητήσει μία συγγνώμη επιτέλους», υπογράμμισε.

Για τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, δήλωσε ότι «ήταν λίγα, ήρθαν πολύ αργά και είναι σε λάθος κατεύθυνση».

Εξηγώντας, ανέφερε: «Η επιστρεπτέα ενίσχυση δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν αυτή τη στιγμή το 60% των ΜμΕ επιχειρήσεων είναι εκτός τραπεζικού δανεισμού. Πολλοί μικροί επιχειρηματίες φοβούνται να μπουν σε ένα ακόμα σχήμα δανεισμού σε συνθήκες αστάθειας. Χρειάζεται μηχανισμός μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που θα δώσει κεφάλαιο κίνησης στις μικρές επιχειρήσεις τώρα που το χρειάζονται», συμπλήρωσε.

Ο Ν. Ηλιόπουλος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έκανε «νόμο του κράτους την απλήρωτη εργασία», ασκώντας δριμεία κριτική στο νόμο Βρούτση, που οδηγεί στην περικοπή του δώρου Χριστουγέννων σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή, προσθέτοντας ότι «όταν κόβεις μισθούς, τη στιγμή που καταρρέει η οικονομία, τότε είσαι κομμάτι του προβλήματος και όχι της λύσης».

Φυλακή της Ευρώπης η Ελλάδα

Για το προσφυγικό, κατήγγειλε την κυβέρνηση επειδή «δεν έχει καταθέσει κανένα επίσημο αίτημα μετεγκατάστασης προσφύγων».

Kαι πρόσθεσε: «Την περίοδο που οι ροές στο προσφυγικό είχαν μειωθεί, κυρίως λόγω της πανδημίας, η Μόρια σε ένα χώρο με 5.700 ανθρώπους οδηγήθηκε να φιλοξενεί 20.000 άτομα με ευθύνη της κυβέρνησης, που μας έλεγε ότι θα λύσει το ζήτημα του ασύλου σε λίγες μέρες. Παρέλαβε 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και σήμερα είναι πάνω από 100.000».

Για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στο ελληνοτουρκικό, επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι «δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με περικεφαλαίες». Με τη σειρά του, μίλησε για «κυβερνητική διγλωσσία» και «μυστικές συμφωνίες».

Χαρακτήρισε δε, τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές ήττες της Τουρκίας», διότι «ο Ερντογάν έχει δαπανήσει χρόνο και χρήμα για να αυξήσει την επιρροή του στα Δυτικά Βαλκάνια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v