Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: «Πολιτική απάτη» και σχέδιο κατά των μικρομεσαίων από την κυβέρνηση

«Αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα είχα ζητήσει εκλογές». Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημόσιο management σε μία συστημική τράπεζα, ερωτήματα για Χάγη και... 158 «συγγνώμες» από τους βουλευτές της ΝΔ για τις Πρέσπες.

Τσίπρας: «Πολιτική απάτη» και σχέδιο κατά των μικρομεσαίων από την κυβέρνηση

Είμαστε έτοιμοι για μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση, ο λόγος που δεν ζητάμε εκλογές είναι η ευθύνη που δείχνουμε απέναντι στις συνθήκες τις οποίες επιβάλλει η πανδημία.

Με τη φράση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε από τη Θεσσαλονίκη στις κατηγορίες των αντιπάλων του ότι «φοβάται» να αναμετρηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου την κυβέρνηση άλλωστε αποκάλεσε «ιστορικό ατύχημα για τη χώρα σ' αυτές τις στιγμές».

Ταυτόχρονα, έδωσε το «σινιάλο» στους «δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες» να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη μάχη για την αντιμετώπιση «της πολιτικής απάτης» που συνιστά η κυβερνητική πολιτική σε όλα τα επίπεδα και, όταν έρθει η ώρα, για την αλλαγή διακυβέρνησης. Απευθύνθηκε, δε, και στον ίδιον τον πρωθυπουργό, με την προειδοποίηση να μην εκμεταλλευθεί την τριπλή κρίση (υγειονομική-οικονομική-ελληνοτουρκική) για εκλογικά παιχνίδια.

«Θα ήταν πολύ ανεύθυνο, στη συνθήκη της πανδημίας και της κρίσης στα εθνικά μας θέματα, να ζητήσω εκλογές. Αν δεν υπήρχε αυτή η ιδιαίτερη συνθήκη, μπορεί να είχα ζητήσει ήδη. Ελπίζω να την έχει και ο κ. Μητσοτάκης αυτή την αίσθηση της ευθύνης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τόσο στην ομιλία του στο Βελλίδειο το βράδυ του Σαββάτου όσο και στην (τετράωρη) συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έριξε το βάρος στην αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης, με προτάσεις που άλλοτε ήταν αναμενόμενες (ενίσχυση του δημόσιου τομέα σε υγεία-παιδεία) και άλλοτε ξάφνιασαν (να περάσει στο Δημόσιο το management μίας συστημικής τράπεζας).

Η δέσμη 11 άμεσων μέτρων που πρότεινε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας ήταν το αναμενόμενο σκέλος της παρέμβασής του, όπου ξεχώρισε η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών.

Είναι σχέδιο η αναδιάρθρωση στην αγορά

Η ερώτηση του Euro2day.gr για την παροχή ρευστότητας στην αγορά και τις δικλίδες ασφαλείας που πρέπει να υπάρχουν ώστε να να μην ενισχυθούν (και) επιχειρήσεις-ζόμπι ή καταλήξουν τα χρήματα σε τσέπες επιχειρηματιών, απαντήθηκε από τον κ. Τσίπρα με τρόπο ιδιαίτερα επικριτικό στον κ. Μητσοτάκη, αλλά και με παραδοχή της προσοχής που πρέπει να επιδειχθεί.

«Δημοσιολογούντες και κυβερνητικά στελέχη μιλάνε για ‘ζόμπι’ απευθυνόμενοι στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πριν από τις εκλογές τούς έλεγαν ραχοκοκαλιά της οικονομίας, που θα τους σώσουμε, διότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους αφαίμαξε», είπε, για να αποδώσει σχεδιασμό αφανισμού τους στην κυβέρνηση.

«Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι στρατηγικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη η μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά και η πανδημία είναι ευκαιρία για να γίνει δήθεν χωρίς δική του ευθύνη. Είναι στρατηγικό σχέδιο το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και στο τέλος της ημέρας θα έχει τεράστιες απώλειες: χιλιάδες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο, η ανεργία θα εκτοξευτεί ξανά και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αποτρέψουμε. Ξέρετε, τη θέση αυτών των επιχειρήσεων που τώρα τις ονομάζουν "ζόμπι", κάποιος θα την καταλάβει στην αγορά: μεγάλα οικονομικά τραστ, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Εμείς, σε αντίθεση με όσα προβλέπει και το σχέδιο Πισσαρίδη, που ουσιαστικά μας λέει ότι "η οικονομία είναι μη ανταγωνιστική διότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι άχρηστες, είναι μη ανταγωνιστικές", πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Όχι να την οδηγήσουμε σε χρεοκοπία. Αλλά να την καθοδηγήσουμε με κίνητρα στο να εισαγάγει νέα τεχνολογία, να κατευθυνθεί σε μια πιο πράσινη κατεύθυνση, να είναι πιο αποδοτική και πιο παραγωγική».

Ως εκ τούτου, έδωσε έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: «Εμείς προτείναμε αμέσως μετά την πανδημία, για να μπορέσουν να επανακινήσουν οι επιχειρήσεις και να σταθούν στα πόδια τους, να έχουν μια μη επιστρεπτέα ενίσχυση με μοναδικό κριτήριο τις θέσεων εργασίας και τη διατήρησή τους.
Κι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο το φανταστήκαμε εμείς. Συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Δεύτερο κρίσιμο θέμα είναι η ενίσχυση και η επιδότηση της εργασίας. Δηλαδή, όσο διαρκεί αυτή η μεγάλη αδυναμία, η μη κανονικότητα στην οικονομία, να υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης της εργασίας 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% του μισθολογικού κόστους, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και να ανασάνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις.

Και το τρίτο κρίσιμο θέμα είναι η εγγυοδοσία. Εκεί όπου εμείς προτείναμε να υπάρξει ένας λεγόμενος αντίστοιχος "Ηρακλής", όπως έκαναν το "Σχέδιο Ηρακλής" προκειμένου να διευκολυνθούν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων. Αντιστοίχως ένα υψηλό, ισχυρό εγγυοδοτικό πακέτο με το Δημόσιο, όπως γίνεται σε μια σειρά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου οι τράπεζες να παρακινηθούν, να αναλαμβάνουν και λίγο μεγαλύτερο ρίσκο. Όχι αυτή η αστειότητα του 40% του πορτφόλιο να είναι εγγυημένο στο 80%. Αλλά για όλους, για όλα τα δάνεια τα οποία θα δώσουν».

Ρευστότητα στους «φίλους»…

Όσο για τις δικλίδες ασφαλείας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσω τραπεζών εξυπηρετεί «φίλους» ανεξαρτήτως κριτηρίων. «Η κυβέρνηση, ενώ δεν δίνει εγγυοδοτήσεις, πιέζει τους τραπεζίτες διαρκώς ‘βάλτε αυτόν ή εκείνον’ με πελατειακά κριτήρια. Οι φίλοι μας! Αυτή είναι η γνωστή πελατειακή στρατηγική της Δεξιάς στη χώρα μας. Δεν μας ξαφνιάζει, δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ πρέπει επιτέλους να υπάρξει διαφάνεια, πρέπει να υπάρξουν ενιαία κριτήρια για όλους. Να μεγαλώσει η περίμετρος των κριτηρίων, ώστε να περιλαμβάνει πολλούς περισσότερους, αλλά να σταματήσει αυτή η λογική του πελατειακού κράτους: Κριτήρια - Διαφάνεια - Λογοδοσία».

Δημόσιο management σε μία συστημική τράπεζα

Σ' αυτό το πλαίσιο ενέταξε την πρόταση για δημόσιο management σε μία συστημική τράπεζα (σ.σ. κατά τις πληροφορίες, «δείχνει» την Εθνική), ώστε μαζί με την Αναπτυξιακή τράπεζα να σταματήσει η πελατειακή παράδοση. Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, δε, δεσμεύθηκε ότι μία δική του κυβέρνηση θα αλλάξει τη νομοθεσία για το ΤΧΣ -δέσμευση που, κατά τις πληροφορίες, συζητούν διεξοδικά εδώ και μήνες στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αποδυνάμωση του Δημοσίου ως μετόχου των τραπεζών πρέπει να σταματήσει. Γι' αυτό και για εμάς αποτελεί προτεραιότητα να αλλάξουμε τον σχετικό νόμο για το ΤΧΣ. Το Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος, να έχει αποφασιστικό - καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των συστημικών τραπεζών. Και αξιοποιώντας τις μετοχές του, σε μια τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες να έχει τον απόλυτο έλεγχο του μάνατζμεντ», είναι η συνολική πρόταση.

«Διαφορά» ή «διαφορές» στη Χάγη;

Ως προς το ελληνοτουρκικό, χαιρέτησε τη διαφαινόμενη επανέναρξη των διερευνητικών συζητήσεων με την Τουρκία, υποστήριξε σαφώς την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ωστόσο έθεσε ερωτήματα για το παρασκήνιο που εξελίσσεται. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι το συνυποσχετικό για να πάμε στη Χάγη. Εμείς στηρίζουμε τις θέσεις μας στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, με βάση το οποίο τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Τι θα πάμε να συμφωνήσουμε πριν πάμε στη Χάγη; Θα πάμε να συμφωνήσουμε εμείς ότι έχουν μικρότερη υφαλοκρηπίδα τα νησιά; Και σε ποιο μέτρο; Σε ποιο ζύγι; Να πάμε σε ένα δικαστήριο. Αλλά όχι να τα δώσουμε πριν πάμε στο δικαστήριο».

Επικαλέσθηκε μάλιστα τις «θολές» απαντήσεις που δίνει εσχάτως ο κ. Μητσοτάκης, παρότι η εθνική γραμμή είναι «μία διαφορά έχουμε με την Τουρκία: υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ».

«Γιατί μίλησε για διαφορές και για μείζονα διαφορά; Να μας πει ποιες είναι οι ελάσσονες διαφορές που αναγνωρίζει η Ελλάδα. Ποιες είναι οι άλλες διαφορές; Και, κυρίως, να μας πει αν όλα όσα ακούμε και βλέπουμε να διεκδικεί η Τουρκία περί αποστρατικοποίησης των νησιών μας, των Δωδεκανήσων, εντάσσονται μέσα στις ελάσσονες διαφορές και είναι προς συζήτηση», σημείωσε.

Ερωτήματα έθεσε και για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στηλιτεύοντας την άρνηση του πρωθυπουργού (στη δική του συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη Κυριακή) να δώσει συνολικό κόστος. «Προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό των F16 παρά τις φωνές της τότε αντιπολίτευσης. Δρομολογήσαμε ένα σοβαρό πρόγραμμα αναβάθμισης και συντήρησης, που το πάγωσε η ΝΔ. Ξαφνικά ακούμε ότι ενώ διαπραγματευόταν φρεγάτες, έκαναν φτερά και έγιναν αεροπλάνα. Δεν λέω ότι δεν είναι χρήσιμα, αλλά ποιος είναι ο σχεδιασμός; Εάν πάμε σε αυτή την αγορά, που θα είναι έτοιμα σε 2 χρόνια, θα μπορεί να συζητάμε για αεροπλάνα πέμπτης γενιάς; Θα μπορέσουμε να πάμε σε εκσυγχρονισμό της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας; Αυτά είναι κρίσιμα συστήματα».

Βεβαίως, απέρριψε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για υποχρεωτική στράτευση στα 18.

158 συγγνώμες

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο κ. Τσίπρας στην «τούμπα» της ΝΔ ως προς την επίλυση του Μακεδονικού. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση, από την ελληνική Βουλή, Συμφωνιών που αφορούν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, πρόσθεσε σε έντονο ύφος:

«Κάθε ένας από τους 158 βουλευτές της ΝΔ θα δίνει με τη (θετική) ψήφο του και μία συγγνώμη. Περιμένουμε 158 συγγνώμες για τον διχασμό, για τα ψέματα, για την εξαπάτηση, για την υστερία, για τις προπηλακίσεις, για τις σφαίρες σε υπουργούς και σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για τους εμπρησμούς έξω από τα σπίτια τους. Γι' αυτή την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια».

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η απάντηση ότι «ο Νίκος Κοτζιάς έχει γράψει τη δική του ιστορία και θα είναι σημείο αναφοράς το πέρασμά του από το ΥΠΕΞ», αφήνοντας ανοικτή την επαναπροσέγγιση, διότι «βρισκόμαστε στην ίδια όχθη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v