Τσίπρας: Τα έντεκα άμεσα και μόνιμα μέτρα για έξοδο από την κρίση

Είμαστε έτοιμοι για ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση, δηλώνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει κι άλλη 10τία από αυτούς που τη χρεοκόπησαν. Η δέσμη άμεσων μέτρων που εισηγείται. Ζητά εισόδημα έκτακτης ανάγκης.

Τσίπρας: Τα έντεκα άμεσα και μόνιμα μέτρα για έξοδο από την κρίση

Δέσμη άμεσων και μόνιμων μέτρων που συνθέτουν τη νέα Κοινωνική Συμφωνία με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τη νέα γενιά παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum, στο Βελλίδειο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στην τριπλή κρίση που μαστίζει τη χώρα, υγειονομική-οικονομική-ελληνοτουρκική. Τονίζοντας με έμφαση τα στοιχεία, του τελευταίου τριμήνου του 2019, που δείχνουν ότι η οικονομική κρίση άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στη χώρα πολύ πριν από τον κορωνοϊό.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει ακόμα μια δεκαετία στα χέρια αυτών που τη χρεοκόπησαν. Οι Έλληνες δε μπορούν να ζουν μέσα στην ανασφάλεια και την αδικία. Οι νέοι και οι νέες δεν μπορούν να ζουν σε μια χώρα που τους υποτιμά και τους περιορίζει. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις μεγάλες δυσκολίες, όμως πιστεύουμε βαθιά στις ικανότητες και τη δημιουργικότητα αυτού του λαού», ανέφερε.

Τονίζοντας (για πρώτη φορά μετά τις περσινές εκλογές) ότι «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτή την προσπάθεια, την προοδευτική διακυβέρνηση».

Ιδιαίτερα αναφορά επιφύλαξε στην μη συμβολή, όπως είπε, των συστημικών τραπεζών στην προσπάθεια να «αντέξουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτό. Οι τράπεζες αποτελούν τον βασικό αιμοδότη της οικονομίας. Χωρίς να παραβλέπουμε τη συμβολή τους, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν διαδραματίζουν το ρόλο που οφείλουν στην οικονομία, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την πρωτόγνωρη ρευστότητα που οι ίδιες λαμβάνουν από την ΕΚΤ. Αυτή η ρευστότητα δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία. Δεν χρηματοδοτούν επαρκώς, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά μονάχα επιχειρήσεις που δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη δανεισμού. Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό, υπάρχει ένα κενό ρευστότητας στην πραγματική οικονομία πάνω από 15 δισ. ευρώ», είπε.

Σημείωσε ότι η αποδυνάμωση του δημοσίου ως μετόχου των τραπεζών πρέπει να σταματήσει. « Γι΄ αυτό και για εμάς αποτελεί προτεραιότητα να αλλάξουμε τον σχετικό νόμο για το ΤΧΣ. Και το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος να έχει αποφασιστικό – καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των συστημικών τραπεζών. Και αξιοποιώντας τις μετοχές του, σε μια τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες να έχει τον απόλυτο έλεγχο του μάνατζμεντ. Ώστε σε συνδυασμό με τη Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα να επιβάλει τη διαφάνεια, να διευκολύνει επιτέλους την παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις για να δώσει πνοή στην ελληνική οικονομία».

Έδωσε έμφαση, επίσης, στο παραγωγικό μοντέλο, πόσο μάλλον που η πανδημία απέδειξε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Ενώ στην παραδοχή «παραγωγική οικονομία σημαίνει παραγωγικότητα των εργαζόμενων», πρόσθεσε τον διαχωρισμό: «υπάρχει και η παραγωγικότητα των κάτεργων στην Ασία, υπάρχει και η παραγωγικότητα σε χώρες όπου τα εργασιακά δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα και αδιαμφισβήτητα».

Το σχέδιο των 11 σημείων

Παρουσιάζοντας το «Σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι αυτό θα ήταν το πρόγραμμα που θα υλοποιούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν κέρδιζε τις εκλογές η ΝΔ. Υπογράμμισε την ανάγκη δε, «να υλοποιηθεί αύριο το πρωί» καθώς δεν υπάρχει ούτε ώρα χαμένη από την προσπάθεια ανάκαμψης. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε τη συστράτευση «κάθε δημοκρατικού, προοδευτικού πολίτη», στον μεγάλο συλλογικό αγώνα που ξεκινά «για να σταματήσουμε τη κατηφόρα».

Το σχέδιο, το οποίο έχει στον πυρήνα του τον «πρωταγωνιστικό ρόλο του κράτους», έχει ως εξής:

Μέτρο πρώτο:

  • Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις. Για να οχυρώσουμε την πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι στην πανδημία.
Μέτρο δεύτερο:
  • Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Για να διευκολυνθεί το εκπαιδευτικό έργο και να μην κάνουν τα παιδιά μας μάθημα στοιβαγμένα σε τάξεις των 26-27 ατόμων.
Μέτρο τρίτο:
  • Επιδότηση της εργασίας, για όσο διαρκεί η κρίση. Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.
Μέτρο τέταρτο:
  • Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση. 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί. Το εισόδημα αυτό θα καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Μέτρο Πέμπτο:
  • Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανα επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

Μέτρο έκτο:

  • Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.

Μέτρο έβδομο:

  • Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση. Διότι για την πλειοψηφία των μικρών πληττόμενων επιχειρήσεων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης η ελάφρυνση από το βάρος του ενοικίου. Με την πρότασή μας ωφελούνται οι επιχειρήσεις αυτές αλλά δεν βλέπουν μείωση του εισοδήματός τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μέτρο όγδοο:

  • Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα.

Μέτρο ένατο:

  • Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000€ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000€ έως 65.000€. Προφανώς στο δικό μας σχέδιο η μείωση αυτή αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους και δεν προχωρά σε αδιανόητους αποκλεισμούς που κινητοποιεί κοινωνικούς αυτοματισμούς παλιών εποχών. 

Μέτρο δέκατο:

  • Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ένα μέτρο που θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι.

Μέτρο εντέκατο:

  • Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Ένα μόνιμο μέτρο που θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Σήμερα ξεκινά ένας μεγάλος συλλογικός αγώνας για να σταματήσουμε τη κατηφόρα και να φέρουμε την Ελλάδα εκεί που αξίζει στις γενιές του τώρα και τις γενιές του αύριο» είπε κλείνοντας την ομιλία του, απευθύνοντας το κάλεσμα: «Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος, κάθε προοδευτικός πολίτης έχει θέση σ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Και στις δύσκολες μέρες που ζούμε ας μη ξεχνάμε: Πάντα, το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v